Yndlingskagen: Flødebollen
Som de fleste mennesker elsker vi kager i alle afskygninger. Det er ikke vigtigt, om de er konditorkunstværker eller bagt i form, bare de er de bedste af deres slags. Derfor stiller vi hver måned skarpt på dén kage, vi synes, er bedst inden for sin kategori. Og som kan fås i håndkøb et sted i København.
Du undrer dig nok allerede over valget af kage, da en flødebolle vel egentlig ikke kan karakteriseres som en klassisk kage. Vi har alligevel valgt at hylde flødebollens forskellige facetter, fordi den er sådan en stor favorit hos mange af os. Vi har blindsmagt os gennem nogle af Københavns mange og bedste bud på, hvordan en flødebolle skal smage.
Vi valgte at teste de såkaldte “luksusflødeboller” fra forskellige chokoladeproducenter rundt omkring i København. Med luksusflødebolle menes der en klassisk flødebolle med mørk chokoladeovertræk, cremet hvidt skum og marcipanbund. Der var rigtig mange gode iblandt, men i sidste ende var der én flødebolle, som endte med at blive en klar vinder. Den kom fra Social Foodies på Frederiksberg.
Flødebollen var håndlavet og rustik, og chokoladen knækkede helt, som den skulle. Bunden bestod af et tilpas lag marcipan, der smagte dejligt af mandel. Skummet var cremet og faldt ikke sammen, og med bitterheden fra den mørke chokolade blev der skabt en god balance mellem skummet og chokoladen. Flødebollen var ikke for sød, og det var en af de kvaliteter, der blev bidt særligt mærke i. Dette var en flødebolle, der udstrålede en bevidsthed om kvaliteten af de enkelte elementer, og som en sidste bonus var den også nem at spise.
Vi fik fat på stifteren af Social Foodies, Thor Thorøe, og stillede ham tre hurtige spørgsmål om flødebollen.
Kan du beskrive jeres flødebolle helt enkelt?
“Der er en god balance mellem skummet, marcipanbunden og så den kraftige chokolade. Det er kunsten ved en god flødebolle. Endvidere så er vores flødeboller med hvid chokolade ikke så søde som andres.”
Hvad har I lagt særligt vægt på med jeres flødebolle?
“Det, som kendetegner vores flødeboller fra andres, er den meget intense chokolade fra CocoaFair i Sydafrika. Den er lavet på meget unikke og håndplukkede kakaofrugter og kommer fra samme “Estate”. Selve produktionen af chokoladen sker på vores egen chokoladefabrik i Cape Town. Det tager op til 48 timer at fremstille den gode chokolade.”
Hvad er dit bedste tip til den perfekte flødebolle?
“Skummet er ret afgørende, så man skal sikre sig, at den er fast og let at “bide” i. Dette sker, hvis man er omhyggelig i forhold til temperaturen på sukkersiruppen. Den må ikke overstige de 117 grader og hældes i æggehviderne med følelser/let hånd.”
LÆS OGSÅ: Yndlingskagen: Træstammen