Yndlingsæbleskiven
I hvilken fryseboks finder du den bedste æbleskive? Og hvordan smager den bedste æbleskive egentlig? Vi har guffet små kardemommeboller i massevis under undskyldningen at teste fem forskellige slags konventionelle æbleskiver fra de lokale supermarkeder. Læs med her og find ud af, hvilken skive der løb med sejren.
Pebernødder, klejner, marcipan i kilovis og diverse kreative udformninger af en julekalender har for længst genfundet sin hyldeplads i supermarkederne – og det har den uendeligt omdiskuterede æbleskive også. Og ja, vi ville alle gerne være typen, der selv laver dem på æbleskivepanden derhjemme. Men når man har 45 familiemedlemmer eller skal handle ind til julehyggen på kontoret, er det dem i posen, der smager lettest… hov, vi mener selvfølgelig ‘bedst’. Eller er det? Det har vi besluttet at teste, og vi deler resultatet som en form for public service.
Men hvad gør egentlig en god æbleskive (fra frost)? Vi har testet fem forskellige æbleskiver fra fryseboksen på tre parametre: 1) udseende, 2) smag, og 3) konsistens. Alle æbleskiver er blevet givet en score på en skala fra 1-10 indenfor hvert parameter, og den maksimale pointsum er dermed 60 point.
Alle æbleskiver blev blindsmagt, så barndomsminder og foretrukne brands ikke forstyrrede smagspanelet. Og selvfølgelig var der jordbærmarmelade og flormelis på tallerkenerne også. Her er resultatet (i blindsmagningen rækkefølge):
Naturli – Økologiske Æbleskiver
En på udseendet bleg æbleskive og lidt deform æbleskive, men som er god sprød og samtidig blød indeni. Ingen særlig duft og heller ikke ret meget smag. Den milde smag beskrives bedst som en gammeldags tebolle.
Score: 25/60
Jensens Originale Æbleskiver
Den ser klassisk ud – de er alle sammen runde og ensformige. Når man tager en bid, er den sprød i skorpen, dog en anelse sej. Smagen leder tankerne hen på margarine og citron. Smager faktisk ret godt.
Score: 45/60
Coronet – Pandestegte æbleskiver med kærnemælk og kardemomme
Æbleskiven er lidt deform i udtrykket og ser lidt flad ud, men samtidig juicy. Den ser hjemmelavet ud. Smagen er god, der er en god saltbalance, og den smager godt af kardemomme.
Score: 43/60
Irmas Økologiske Æbleskiver
Den er pæn og ligner en klassisk æbleskive. Smagen er dog kunstig, kedelig og syntetisk, og den minder om en blanding af citronmåne og pandekager. Konklusionen er, at den ser bedre ud, end den smager.
Score: 26/60
Karen Volff – Pandebagte æbleskiver med kardemomme, vanilje og kærnemælk
Æbleskiven ser pæn ud, omend den er en anelse mørk og lidt ujævn nogle steder. Den dufter parfumeret, og når man bider af den, er den en anelse tør, har en stærk smag af syntetisk citron eller lime. Ikke et hit.
Score: 24/60
Resultatet af testen viser – ret uventet, hvis man spørger redaktionen – at det er Jensens Originale Æbleskiver, som vinder. Det bliver helt sikkert den, vi kommer til at handle ind af fremover, når der skal flettes julehjerter og drikkes gløgg på kontoret. Hvilken gløgg, der skal drikkes, det har vi endnu tid til at finde ud af.
LÆS OGSÅ: Yndlingskagen: Croissanten