Whiskyviden for begyndere og nysgerrige
Når temperaturerne falder, og mørket omslutter os, er det tid til lysende fester med høje procenter. Så kommer de tunge flasker frem af barskabet, og der bliver lagt lidt ekstra krudt i menuen. Derfor er det godt at være beredt og kunne sin spiritus på fingerspidserne. Vi har sendt fire hurtige whisky-spørgsmål til Sietse Offringa, der til daglig er Head of Education hos det skotske whiskymærke The Macallan. Med hans viden i baghånden kan du bedre navigere og brillere, næste gang du er rådvild ved bardisken eller middagsbordet.
HVORDAN SMAGER MAN RIGTIGT PÅ EN WHISKY?
“Den bedste måde at nyde whisky er i godt selskab. Hvordan du så vælger at drikke den, er helt op til dig selv. Du kan fx komme et par dråber vand i for at frigøre aromaerne. Mere vand åbner whiskyen mere op, samtidig med at det også fortynder den, og gør det nemmere at smage, hvad der er i. Is nedkøler whiskyen og klumper derved smagsmolekylerne sammen. Det køler også ganen. Oplevelsen af smagsnuancerne ændrer sig, fordi tungen opfatter en ændret konsistens og smag. Du kan nok gætte, at også dette handler om personlige præferencer…Hvert forår glæder jeg mig til at sidde i solen og nyde en frisk whisky med store isklumper i. Isen smelter meget langsomt og giver en frisk kølighed, mens smagsnuancerne folder sig ud fra tår til tår. Om vinteren, når de kolde vinde fyger gennem gaderne, foretrækker jeg den uden is, så jeg kan mærke den varme golfstrøm af ren lykke. I mangel af præferencer vil jeg bare anbefale, at du tager dig god tid. Lad din næse vænne sig til duften, lad ganen afkode smagsindtrykkene (tyg på din whisky!) og den samlede smag. Men mest af alt skal den bare nydes.”
HVAD KENDETEGNER WHISKY I FORHOLD TIL FX COGNAC ELLER CALVADOS?
“Whisky er i bund og grund destilleret øl, der er modnet på eg. Whiskyproducenter må kun bruge korn, vand og gær, så al den øvrige smag kommer fra selve produktionsprocessen. Og der bidrager modningen på egefade med en hel del. Whiskyens smag kan variere fra let og frisk til kraftig og røget, og det afhænger især af tre ting: hvilket korn, der bruges, destillationsapparatets form og størrelse og modningen på egefade. Der er selvfølgelig mange flere detaljer, men de tre er klart de største smagsgivere. For nogle minder visse whiskyer om cognac og andre former for spiritus, der er destilleret på frugt og modnet på fad. Hos os (The Macallan, red.) er det egefadene, der giver op til 80% af smagen. Bruger vi fx vores sherryfade fremstillet af amerikansk egetræ er smagen mere hen ad friske frugter og vanilje, og når vi bruger sherryfade af europæisk eg, bliver den hen ad tørret frugt og krydderier. Og så er der alt det indimellem.”
FOR NYLIG LAVEDE I EN “WINEMAKER’S DINNER” MED WHISKYMENU PÅ D’ANGLETERRE. HVORFOR SKAL MAN DRIKKE WHISKY TIL MADEN?
“Whisky er en tæt, lille pakke med smag. Hvis man serverer den til middagen, har man mulighed for at udforske forskellige smagsdimensioner og kan understrege eller sammenspille med en særlig ret. Hvis man vil stille tørsten, anbefaler jeg et glas vand. Og ved at drikke whiskyen indimellem ægger du din gane på mange forskellige måder. Du kan også vælge at bruge den under selve madlavningen, men det er en helt anden historie.”
HVAD BØR JEG VIDE, HVIS JEG VIL SÆTTE WHISKY SAMMEN MED MAD? KAN DU FX ANBEFALE EN, DER GÅR TIL DET HELE, HVIS JEG IKKE HAR RÅD TIL FLERE FORSKELLIGE?
“Prøv dig frem. Når du finder den rette, kan den følge med gennem hele middagen, måske endda serveret på forskellige måder. Hvis jeg skal vælge fra vores eget sortiment, ville jeg anbefale at starte med en 12-årig Macallan Fine Oak blandet med oloroso sherry og tonic som aperitif. Derefter kan du servere den rent med fisk til hovedret og kølet med isklumper til desserten. Der er rigeligt at gå på opdagelse i, bare du gør det med mådehold.”