Henrik Vibskov: “Jeg er to meter høj, og har et højt stofskifte”
Designeren og multikunstneren Henrik Vibskov har noget med grise, men spiser egentlig helst skaldyr. Selv om han har hjemme i en fashionabel og kunstnerisk branche, er der ikke meget champagne og avantgarde over hans hverdagskost. For ham er mode nemlig et rigtigt rugbrødsarbejde. Han har værksted på Papirøen, hvor han for nylig åbnede kaffebaren Den Plettede Gris, som, spår han, bliver sommerens hæng-ud-sted.
HENRIK VIBSKOV (f. 1972)
Designer, musiker og multikunstner. Uddannet ved Central Saint Martins i London i 2001 og har siden lavet mere end 25 herrekollektioner og på det seneste også kvindekollektioner.
Som medlem af Chambre Syndicale de la Mode Masculine er han pt. den eneste skandinaviske designer, der er på det officielle showprogram ved Paris Men’s Fashion Week, hvor han har deltaget siden 2003 . Henrik har vundet flere store priser, herunder verdens mest estimerede designpris, Söderberg-prisen, og har designet kostumer til flere forestillinger og operaer. Som kunstner har han udstillet på MoMA i New York, Palais de Tokyo i Paris, ICA i London og haft soloudstillinger på Galeries Lafayette i Paris og Kunstforeningen GL STRAND i København. Han har udgivet flere bøger og har butikker i eget navn i København og New York. Ud over arbejdet med sine kollektioner spiller han trommer i sit eget projekt Mountain Yorokobu og har spillet sammen med blandt andre Anders Trentemøller og Mikael Simpson. Siden sit afgangsprojekt The Pigs Collection har han brugt grisen som symbol. Senest med kaffebaren og installationen Den Plettede Gris.
HVAD ER IDEEN MED DIN KAFFEBAR?
“Jeg har forsøgt at skabe en følelse af at være inde i et klaver ved at bruge en masse tekstiler, elastikker og seks forskellige farver, som former en slags klaverstreng langs væggene og interiøret. Lokalet er meget lyst, og planter, hjemmelavede møbler og improviserede siddepladser skaber en meget indbydende, hyggelig og åben atmosfære, hvor folk kan slappe af og se ud over vandet.
HVAD ER DIN YNDLINGSDRINK?
“White Russian. Jeg drikker den helst efter midnat og gerne et godt sted som for eksempel Library Bar. Lidt dyrt, men rigtig godt!”
HVAD ER DIN YNDLINGSRESTAURANT?
“Jeg går egentlig ikke så meget ud, men i NYC er det uden tvivl Marlows & Sons. For alt! I København var jeg for nylig på Bror, og den var virkelig god. Klart mit valg for maden. For stemningen: Atlas Bar i Pisserenden.”
HVOR FORDRIVER DU HELST TIDEN?
“Pt. på kaffebar. Jeg har for nylig åbnet Den Plettede Gris på Papirøen, hvor jeg også har værksted. Det var en del af kontrakten for at bidrage til økulturen. Jeg nyder både at være der, når jeg har fri, og når jeg arbejder.”
HVORDAN DRIKKER DU DIN KAFFE?
“Jeg drikker helst cappuccino og er altid i dialog, mens jeg drikker min kaffe. Jeg sidder sjældent alene, monolog hører til derhjemme.”
HVOR OFTE SPISER DU UDE?
“Nogle gange meget, andre gange mest bare hjemme. Det afhænger meget af min rejseaktivitet. Jeg rejser en del til Paris på grund af mine kollektioner og er der derfor to til fire gange om året. Min morgenmad og kaffe står Cafe Charlot for. Og så er jeg altid et smut forbi Chez Paul, når jeg er i Paris. De har nogle rigtig gode bøffer.”
HVAD ER ET GODT MÅLTID FOR DIG?
“Der må gerne være nok. Jeg er jo to meter høj og har et højt stofskifte.”
HVOR HAR DU HAFT DIN BEDSTE MADOPLEVELSE?
“Jeg kan virkelig godt lide fisk og skaldyr. Nogle af de bedste krebs har jeg fået på La Rosa Nautica i Lima i Peru. Og så er der et par steder i Sverige, for eksempel Grand Hôtel Mölle i Skåne, der også serverer fantastiske krebs. På den hjemlige scene Fiskebaren i Kødbyen. Bare som et casual sted.”
HVAD ER DET MEST EKSOTISKE, DU HAR SPIST?
“Hønsefødder, som jeg spiste i Hongkong med min strikkedame.”
HVILKEN MAD FORBINDER DU MEST MED DIT ARBEJDE?
“Rugbrød. Vi er et stort team, og en del af dem er vegetarer, så rugbrød er et kompromis. Men det er jo også bare godt!”
HVAD OVERLEVER DU PÅ UNDER MODEUGERNE?
“Kaffe og et stabilt team.”
HVAD SPISER DU, NÅR DU HAR NOGET AT FEJRE?
“Krebs. Da jeg fik den svenske pris Söderberg-prisen i 2011, inviterede jeg teamet og en masse mennesker til middag med svensk tema: krebs, hvidvin og svensk musik. Det skulle fejres! Og det blev det bestemt i den svenske ånd.”
HVAD SPISER DU, NÅR DU IKKE HAR TID TIL AT LAVE MAD?
“Rugbrød med økologisk oksekødsspegepølse og masser af sennep. Jeg elsker sennep, og gerne den rigtig stærke. Allerhelst min mors hjemmelavede, som er virkelig krydret.”
HVAD HAR DU ALTID I DIN HUSHOLDNING?
”Mælk og mysli.”
HVILKEN RET LAVER DU, NÅR DU SKAL HAVE GÆSTER?
”Jeg kan kun lave fire retter: sennepskylling, gratin, smørstegt fisk og… Jeg kan faktisk ikke huske, hvad den sidste ret er, ha ha.”
HVORDAN ER DU SOM VÆRT?
”Diffus, men det er jeg jo altid.”
HVEM VIL DU HELST HAVE TIL BORDS?
”Min kæreste.”
HVILKEN MUSIK SÆTTER DU PÅ, NÅR DU SKAL LAVE MAD?
”Ambient for at få børnene til at lande efter dagens flyvetur. Det kan være mexicanske Murcof eller noget gammelt Slowdive med nummeret Rutti.”
HVAD ER DIN DÅRLIGSTE VANE IFT. MAD OG DRIKKE?
“Jeg spiser sindssygt hurtigt.”
HVAD ER SMAGEN AF SOMMER FOR DIG?
“Jeg har nogle virkelig gode minder fra Vesterhavet. Smagen af sommer er: at købe skaldyr hos Hvide Sande Fiskehandel og sidde i klitterne og spise skaldyr og drikke hvidvin med min jyske familie.”
HVAD BLIVER SOMMERENS BEDSTE HÆNG-UD-STED?
“Jamen altså, jeg kommer nok til at hænge en del ud på Papirøen ved Den Plettede Gris.”