Et velfortjent spark i røven fra støvlelandet
Ferien er ovre, og Pimonte ligger unægtelig langt væk sådan en fredag eftermiddag. Men heldigvis er Italian Dining Week lige om hjørnet, og i den anledning har vi sammen med Laudrup Vin fundet fem forrygende italienere til dig, du roligt kan forkæle dig selv med i weekenden.
Barolo
Pio Cesare Barolo 2012
”Kongernes vin, vinens konge.” Sådan karakteriseres Barolo af mange, og den er fortsat en af verdens mest kostbare og sagnomspundne vintyper.
Den her er fra det legendariske vinhus Pio Cesare, som blev grundlagt helt tilbage i 1881. Den er lavet på 100% Nebbiolo fra gamle vinmarker, som giver en fuldstændig klassisk og sublim Barolo.
I næsen har den Barolos klassiske karaktertræk – violer, tørret kød, læder, menthol, rosenbusk og en ren, rød frugt. Og i munden fornemmer man med det samme de intense tanniner, som er kombineret med en saftig og poleret rød frugt.
Du skal helst åbne den 3-4 timer før servering. Og den passer godt til for eksempel kalvekød, intense pastaretter og vildt – med andre ord, helt perfekt til efterårets retter.
Kan købes hos Laudrup Vin på laudrup.dk.
Du får særlig 20% Italian Dining Week rabat indtil d. 23/10, hvis du bruger rabatkoden ITALIA ved check ud.
Pris: 450 kr. (v/ 12 stk.), 480 kr. (v/ 6 stk.)
Brunello di Montalcino
Caprili Brunello di Montalcino 2010
Brunello er sammen med Barolo den største og mest prestigefyldte vin fra Italien. Den bliver lavet på 100% Sangiovese Grosso, og den her er en fantastisk Brunello fra den lille familieejede vingård Caprili i område Montalcino, hvor de også producerer jomfruolivenolie i verdensklasse.
Caprilis Brunello er lavet på helt traditionel vis. Det vil sige gæring i cementkar eller ståltanke, lang tids kontakt med drueskallerne og efterfølgende lagring i store slavonske fade i 3 år. Efter aftapningen bliver vinen yderligere lagret i flasken, indtil den kan frigives. Vinen har en flot granatrød farve og en koncentreret og krydret bouquet med et strejf af kirsebær, blomme og ribs. I munden er den fyldig, intens og med en klassisk Brunello-frugtsyre.
Den er perfekt til for eksempel braiseret kød, vildt og faste lagrede italienske oste. Så den er altså også et godt match til efterårs råvarer.
Du kan gemme den i op til 15 år fra høståret, og du bør ilte vinen i 2-3 timer før servering ved cirka 15-16 grader.
Kan købes hos Salling og på salling.dk.
Pris: 399 kr./stk.
Piemonte – Barbera d’ Alba
Pio Cesare Barbera d’Alba 2013
Det her er endnu en perle fra Pio Cesare, som ellers er kendt for Baroloer i verdensklasse. Deres Barbera d’Alba 2013 er lavet på en blanding af de bedste druer fra markerne i blandt andet Serralunga d’Alba og Sinio. Vinen fremstår med en næsten blækfarvet intensitet, og i næsen er der en skøn duft af tjære, violer, ribs og engelsk lakrids. Smagen er koncentreret og frugtdrevet med en fornem syre, som giver en flot præcision og balance.
En meget umiddelbar vin, som vokser markant i selskab med god mad – helst italiensk! Det kunne for eksempel være pastaretter, grillet gris eller fjerkræ.
Kan købes på nemlig.com.
Pris: 150 kr. (tilbud med 25% rabat)
Veneto – Amarone
Degani Amarone 2012
Amarone må man fortsat betegne som en ægte danskerfavorit. Den er år efter år en af de mest populære vintyper herhjemme. Ikke mindst til den traditionelle danske julemad, hvor den kraftige og fyldige vin er et perfekt match.
Den her Amarone fra Degani er lavet på de klassiske Amarone-druer, Corvina, Molinara og Rondinella. Kun de bedste drueklaser bliver brugt efter høsten, hvor de bliver lagt til tørring i fire måneder i specielle trækasser. De tørrede druer (som stort set er som rosiner) presses herefter, og mosten gæres i kontakt med drueskallerne i mellem 14 – 25 dage. Lagringen foregår i mellemstore slavonske og franske egetræsfade i cirka to år.
Det giver en vin med en dyb, mørkerød farve og en alkoholrig og koncentreret aroma med nuancer af mørke, modne kirsebær og ristet brød. Smagen er kraftig, fyldig, karakteristisk og velafbalanceret med en blød og lidt bitter eftersmag, som er helt typisk for Amarone.
Den passer perfekt til efterårs- og vinterretter, som for eksempel vildt og gryderetter. Og så passer den også godt til pikante oste. Lagringspotentialet er op til 15 år, men vinen er perfekt drikkemoden nu.
Kan købes i Dansk Supermarkeds butikker.
Pris: 2 flasker for 399 kr.
Toscana – Chianti
Il Palagio Chianti
Den her perle fra byen Panzano i Toscana er lavet af familien Piccini, som på bare 13 hektar jord producerer både vin og olivenolie. Der bliver hvert år lavet ret begrænsede mængder vin. Til gengæld er de suveræne!
Chiantien er lavet på 95% Sangiovese og 5% Merlot. Druerne vinificeres hver for sig og lagres 12 måneder i slavonske egetræsfade efterfulgt af 6 måneders flaskelagring. Den har en dyb, rubinrød farve med en karakteristisk duft af modne kirsebær, blommer, tørrede krydderier og chokolade. Smagen er intens, fyldig og med en kølig frugt.
Den går perfekt til for eksempel kalvesteg, perlehøns, pastaretter, grillmad, samt mellemlagrede oste. Vinen kan gemmes op til 15 år fra høståret, men er sublim allerede nu.
Kan købes i Dansk Supermarked (f.eks. Netto) samt hos Salling.
Pris: 2 flasker for 199 kr.