Til vands på land – Seaside Toldboden
Endelig bød muligheden sig for at opleve ”det nye Toldboden” rigtigt. Seaside Toldboden, hedder det nu, og stedet byder på et helt nyt niveau af ”åbne køkkener”, som vi faktisk ikke har set meget af i København.
Internt kaldes Seaside Toldboden for Skibet, da hele stedets layout er inspireret af havnekanten lige udenfor. Nuancerne tager afsæt i kongeskibets gule, hvide og grønne farver, fordelt i den store sal. I alt fra bordplader til lamper er der maritime detaljer, og i det hele taget er stedet virkelig gennemført, strømlinet og meget mere poleret end dén baggårdsfornemmelse, der ellers kendetegner streetfood eller åbne køkkener i byen. Der er både seating inde og ude, og ellers kan du selv snuppe en solstol med en cocktail fra baren, hvis du vil helt tæt på vandet.
Højt niveau af ekspertise samlet på et sted
Skibet er ladet med en god håndfuld ekspertise i køkkenerne, hvoraf de fleste har erfaring fra flerstjernede Michelin-restauranter. Niveauet er højt og serveringerne smukke. Man kan vælge mellem syv forskellige køkkener, der alle er åbne, og så kan man følge med og føre en samtale med de kokke, der står og gør sig umage. På meget passende vis forekommer der en hel del fisk og skaldyr på tværs af køkkenerne.
Hos Haidan kan du spise varme og kolde anretninger fra havet, inspireret af hele verden. Tombo og Edgars Sutka byder på sushi, sashimi og anden skaldyr i sæson, som er udarbejdet med teknik fra en 3-årig uddannelse i en Kaiseki-restaurant i Kyoto. Det velkendte tv-ansigt, Henrik Jyrk, opererer med pan asian grill hos IAJI, mens Johan Burich-Holck fra Marv & Ben og The Pescatarian har valgt at fokusere på bæredygtighed, økologi og sæsonens bedste råvarer i sin seafood bar Mar. Trænger man til andre smage end dem fra havet, kan man spise en af de mange forskellige versioner af tatar fra The Raw Projekt, eller måske noget græsk med smag fra tidligere Era Ora-kok Nicolas Stangas’ Strangas Greek Food. Er man til gennemførte klassikere, kan man få tournedos, steaksandwich eller Côtes de boeuf med smørfyldt bearnaise, sherrysauce og sprøde pommes frites hos Dan Jensens Mørt. Kaffe, kage, tapas og sandwiches sørger Løgismose Spiseri for – og morgenmad for de friske. En hjælpsom detalje er, at man kan indlevere sit telefonnummer, når man placerer sin ordre. På den måde slipper man for kø, og modtager en sms, når ens ordre kan afhentes fra køkkenet.
Blæksprutte “Tagliatelle” fra Haidan.
Dansk blæksprutte sauteret i brunet smør, miso fra Kyoto, sesam og kombu.
Serveret med dampede ris, søpindsvin, pocheret æg og wasabi-blomster.
Utroligt nok, virker det som om, at Seaside Toldboden evner, at kunne være en passende scene for både en frokost i arbejdsregi, en date, en fødselsdagsfest og eftermiddags-hangout i solstole på samme tid. Det er der faktisk ikke så mange steder der kan. Og har alle møder mellem mennesker ikke godt af udsigt til vand i baggrunden?
Store suk og ærgrelser var responsen, da Toldboden som man kendte den takkede af i 2020. Og da det så blev officielt, at nye kræfter kom til det elskede havnespot, var det formodentlig med en smule skepsis fra de fleste. Seaside Toldboden er helt sikkert noget andet end dét, vi kendte, på selvsamme placering tidligere. Med den nye indflytning er et helt utroligt niveau af gastronomi dog flyttet med. Og med dét, stedet har at byde på både inde og ude, kan man kun håbe, at Seaside Toldboden bliver på adressen permanent.