Jægersborggades nye brunch-spot serverer brunch på et nyt niveau
Der er ikke mange brunchsteder i København, som minder om det nyåbnede The Sixteen Twelve på Nørrebro. Her kan du opleve et menukort, som puster nyt liv i både den københavnske brunchscene og din tarmflora.
Nogle serverer den på et stykke ristet rugbrød eller hjemmebagt surdejsbrød, måske på en bund af bitre salater, mens andre serverer den med et pocheret æg på toppen og nogle gange et skvæt olivenolie og citron. Uanset hvordan den endelige præsentation ser ud, har den famøse avocadomad efterhånden fået en fast og nærmest urokkelig plads på de fleste brunchsteders menukort. Det er en kendsgerning: københavnerne elsker avocado.
Det er også en kendsgerning, at det nyåbnede The Sixteen Twelve har en ”Smashed Avo” på menukortet. Men det skyldes ikke kun gæsternes kærlighed til den fede frugt, der både kan skæres i skiver på brød, i tern til salaten eller moses til blød guacamole. Nej, det skyldes i stedet, at caféen trækker sin inspiration fra den australske by Melbourne, hvor især kaffebarer og brunch-/frokoststeder er i højsædet.
”Hvis man skal forklare det i en nøddeskal, så er The Sixteen Twelve et brunch-spot med inspiration fra Melbourne, og vi serverer det, som jeg vil kalde ’klassikere med et tvist’,” fortæller André Rossi, som er en af drengene bag stedet.
Tvistet i avocadomaden på The Sixteen Twelve kommer i form af gedeost i den moste avocado og et æg tilberedt i gurkemeje, en fermenteret hotsauce samt aktiverede mandler på toppen (sidstnævnte skulle eftersigende have flere næringsmæssige fordele end rå mandler).
Udforsker man menuen endnu mere, finder man ud af, at de probiotiske elementer spiller en stor rolle i flere af retterne. For eksempel kan du få en skål med kokosyoghurt (fermenteret kokosmælk) med hjemmelavet granola og friske bær eller ”The Sixteen Twelve Ferments”, som er en frisk salat med blandt andet kål og urter, hjemmesyltede krauts, blomkål, gurkemeje-æg og surdejsbrød. På drikkekortet finder du desuden en såkaldt ”bone broth”, som er en bouillon, typisk kogt på hønseskrog og rig på vitaminer og kollagen.
Idéen med de fermenterede elementer i menuen og kyllingesuppen på drikkekortet er, at det alt sammen er med til at fremme en sundere og bedre tarmflora. Et dogme, som især hersker på den australske, men også den californiske madscene.
Sundt og syndigt på samme tid
Måske det hele kan komme til at lyde lidt for sundt, men lad dig ikke skræmme væk af det. Prøv for eksempel The Sixteen Twelves ”French Toast”, som består af en dobbelttilberedt, hjemmelavet brioche med karamelliseret ananas, kokosyoghurt, bivoks og ristet kokosnød. Smagsoplevelsen er ligeså syndig, som den lyder, og toasten er måske iblandt Københavns bedste af sin kategori. Glem heller ikke deres ”Eggs Benedict”, som serveres på en hjemmelavet engelsk muffin med pulled pork og en miso-æblecidereddike-hollandaisesauce.
Stort set alt på menukortet er hjemmelavet, og det gælder også de fermenterede ingredienser. Kaffen er ligeså i top, og du kan naturligvis vælge mellem diverse alternativer til mælk. Sidst, men ikke mindst, er det værd at nævne, at servicen er yderst behagelig.
Jægersborggade 8,
2200 København N
sixteentwelve.dk
LÆS OGSÅ: Mellemøstligt ’comfort food’ rykker ind på Gråbrødre Torv