SYLTEEKSPERT GIVER DIG TIPS TIL AT KOMME I GANG MED AT SYLTE DERHJEMME
Rie Schimmell er måske Danmarks ukronede syltedronning, som med sin virksomhed ’Syltet’ beviser, at syltede grøntsager er både sprøde og lækre. Hvis du drømmer om at give dig i kast med kunsten af sylte og gerne vil kunne sætte hjemmesyltede grøntsager på bordet i juletiden, så læs med her.
Inden opstarten af Syltet havde Rie i mange år gjort sig som en stor madnørd og ofte spist ude på restauranter. Her opdagede hun sprøde, syltede grøntsager af råvarer, hun ikke engang havde hørt, at man kunne sylte. Men fordi forretningerne ikke havde det samme spændende udvalg, gik Rie selv i køkkenet og brugte 8 måneder på at udvikle de første fire opskrifter på sprøde syltede grøntsager. I dag er der 7 forskellige grøntsager og 11 forskellige eddiker i sortimentet, som forhandles i hele landet hos Irma, Meny og en lang række delikatesseforretninger som fx Aarstiderne og Mad&Vin.
”Inden jeg startede Syltet, kunne jeg faktisk slet ikke lide syltede grøntsager. Som barn pillede jeg det altid af min mad. Og det er faktisk præcis derfor, jeg synes, det er så vigtigt – det arbejde, vi laver. For syltede grøntsager er fantastiske, de skal bare laves på den rigtige måde. Jeg laver dem sprøde og med en balanceret smag, for det er sådan, jeg bedst selv kan lide dem. Det bedste er, når jeg møder én, der siger, at han/hun ikke kan lide syltede grøntsager, men som så godt kan lide vores. Det betyder meget, for det er også den oplevelse, jeg selv har haft,” fortæller Rie.
Rie mener, at syltede grøntsager løfter en ret til et nyt niveau. Selv når man bruger forskellige grøntsagerne i sin salat, så har det lidt samme smagsprofil. Med syltede grøntsager og eddiker kan man tage sin ret længere, og det smager bare bedre. Det er naturligvis vigtigt, at man husker balancen.
I dag har Rie syltet tonsvis af grøntsager, og her deler hun fem opskrifter, så du kan lave velsmagende mad med syltede grøntsager.
SYLTETPS
Mormorlage er vejen frem
1 del eddike, 1 del sukker, 1 del vand. Det er det, der kaldes mormorlagen. Den går til det meste, og du kan variere den på mange måder med forskellige krydderier. Du kan også prøve med andre typer eddike end lagereddike (fx æblecidereddike eller hyldeblomsteddike) og andre typer sukker end almindeligt hvidt sukker (fx rørsukker eller muscavado).
Hold alt rent!
Glasset bliver rent, hvis du skolder det i kogende vand, og hvis du vil være helt sikker på, at der ikke er bakterier, så skyld det i lidt vodka. Husk ingen fedtfingre på indersiden af låg eller glas, og brug en ren ske/gaffel til at tage med, efter du har syltet.
Lav små portioner
At sylte behøver ikke være et kæmpe projekt. Du kan sagtens bare lave en lille portion syltede rødløg eller agurker til i aften. Nogle grøntsager eller bær skal selvfølgelig syltes, mens de er i sæson, men bær kan sagtens fryses og syltes, når du har tid.
Brug eddiker med smag dér, hvor du ville bruge citronsaft
Jeg oplever ofte, at mange ikke ved, hvordan de skal bruge eddikerne i maden. Jeg plejer at bruge dem, hvor jeg ville bruge citron. Det kan være i en vinaigrette med olivenolie, solbæreddike, salt og peber. Eller hyldeblomsteddike over et stykke laks. Det kan også været 1 spsk. bæreddike på panden lige til sidst, når du har stegt fx spidskål.
Syltede grøntsager går godt sammen med de friske
Kom syltede tomater sammen med friske tomater og mozzarella i en tomatsalat. Eller syltede gulerødder sammen med frisk kål, fx grønkål. Brug lagen som dressing, for den er propfyldt med smag.