Sydhavnens perler og pletskud
Der gemmer sig et utal af skønne spisesteder, caféer og forretninger i den gamle del af Københavns Sydhavn. Her er der plads til at være skæve og biodynamiske på samme tid, traditionelle og moderne. Kaffen er god, brødet er økologisk, brunchtallerkenerne er endnu ikke blevet til buffeter, og så er lokationerne i den grad tæt på natur, vand og grønne åndehuller, så du både er god ved krop og sjæl, når du bevæger dig herud - for det er bestemt turen værd.
Rallys
På Mozartsvej ligger det ultimative hyggested i lokalerne fra et gammelt konditori, hvor du kan krybe sammen i de retro velour-sofaer med varm café latte eller spise byens bedste toast (almindelig eller vegetar) ved det høje plankebord. Især udgaven med chorizo, smeltet cheddar og cornichoner har slagkraft – den er fedtet og stærk og ikke til at stå for. Du kan også drømme dig sydpå med de portugisiske sardiner, der serveres med rustikt brød, mayo og masser af citron. Skal det være festligt, leverer Rallys både specialøl, cremant, dejlig vin og klassiske drinks såsom Russisk Æsel, Hvid Russer eller Mørk & Stormfuld. Man går aldrig galt i byen hos Sydhavnens hyggeligste cafe.
Café Pyt
På Borgbjergsvej 52 ligger en særlig café: Café Pyt er både kaffebar, café og boghandel på samme tid. Du kan derfor sætte dig med en varm kop økologisk kaffe, ristet hos Kaffeværkstedet fra Bjæverskov, og nyde den økologiske brunchtallerken blandt det finurlige og skæve bogudvalg fra små, danske, uafhængige forlag. Brunchen har sydeuropæisk inspiration, og du får to slags oste, oliven og en valgfri paté af enten fasan, vildsvin, rådyr eller røget andebryst. Der findes også en fantastisk tapastallerken, eller du kan få serveret en dåse fra Grøndals fisk på dåse med ristet øko-foccacia til. Skal det ikke være kaffe, byder Pyt på tjekkiske eller belgiske øl, en biodynamisk, glutenfri øl, dansk gin og stærk fadøl.
Bygaard-købmanden
Ved siden af Café Pyt ligger købmanden og specialforretningen Bygaard, som du helt sikkert ikke går tomhændet fra. Siden marts 2019 har købmanden solgt lokalproducerede og økologiske varer af høj kvalitet – ikke mindst deres udvalg af hjemmedyrkede svampe og spirer, som folk kommer efter. Du kan både få shiitake-svampe, kejserhatte og østershatte. Ellers lokker det brede dagligvareudvalg med alt fra grøntsager, ost, kød, saft og vin til det mere specialiserede udvalg. Tag fx en flaske naturvin med hjem, fiske-konserves fra Grøndal, tang, krydderier eller tempeh – fermenterede sojabønner. Du kan med andre ord få vanvittigt spændende delikatesser med hjem til dit køkken.
Karens Minde Café
En del af Karens Minde Kulturhus, som ligger smukt midt i det gamle Sydhavn, omringet af grønne områder, finder du Karens Minde Caféen. Det er et samlingspunkt for alle sydhavnere, især i weekenden – her får du f.eks. i november og december en skøn brunch til kun 100 kroner. Der er både æg, tortilla, ost, yoghurt, pandekage, kaffe, juice og tilbehør, så du får virkelig meget for pengene! Derudover afholder caféen dejlige fællesspisninger hver torsdag for 85 kroner, hvor du kan slå dig ned med vennerne eller møde nye mennesker. For de kaffetørstige sørger caféen for at holde ”kaffeåbent” med selvbetjening. Endelig er caféen vanvittigt hyggelig og har bløde møbler og smuk belysning, så Karens Minde Caféen er uden tvivl et besøg værd – og så kan du gå en tur ned på Sydhavnstippen eller i Valbyparken bagefter.
South Harbour Café
Da South Harbour Café åbnede i 2017 på Hørdumsgade 1, udråbte Politiken caféens brunch til at være én af dem, man måtte smage. Der var kø, så langt øjet rakte op ad Enghavevej – folk stod i kø for at smage den marokkanske luksusbrunch på den afskærmede terrasse. Her kan man få nordafrikansk mad, som det skal smage. Er du klar til listen? Du får både de små sprøde pandekager m’semen med honning, æg charmila med krydrede pølser, tyk yoghurt med knas, amlou (sød mandelspread) til brødet, hummus med grønt, oliven, frisk smør og naturligvis juice, marokkansk kaffe og mynte-te. Og skal det være til frokost eller aften, kan du få de salte, oliestegte m’semen-pandekager som wrap med fyld. Haps!
Grillen
Grillen på Mozartsvej er én af de institutioner, man altid undrer sig over, stadig kan køre rundt. Men træd indenfor i en verden af imødekommende guilty pleasure-snask, og du skal se, at det hele hænger fint sammen. Dansk, kinesisk, thai og amerikansk i skøn forening, og med flaske-øl til 18 kroner, så bliver det ikke mere lokalt. Tag en omgang på én af spilmaskinerne i hjørnet, inden du hopper ud på Mozartsvej igen.
Bagerdygtigt
Leder du efter solidt bagerbrød, der har ligeså høje standarder som det meste af det københavnske bagværk, så skal du forbi Bagerdygtigt på Borgbjergsvej i Sydhavnen. De bager 100 % økologisk, har et stort udvalg af brød og kager, og så serverer de en uhørt billig brunch inklusiv wienerbrød. Gå heller ikke glip af deres snaskede studenterbrød eller én af de lækre Chaplon-perle-téer.
Wai Mai
Det asiatiske køkken i Sydhavn er – udover Grillen på Mozartsvej – repræsenteret af Wai Mai på P. Knudsens Gade 29. Her er du dog garanteret høj kvalitet og smagsfulde retter fra det lille menukort. Du kan vælge mellem småretter som dumplings eller tempura-rejer, og fra det nordiske køkken får du friteret torsk med sød kartoffel og yuzu. Hovedretterne er de populære bowls med grønt, kød og tilbehør i form af ris og quinoa. Der er alt fra seafood og vegetarudgaven med tofu og edamamebønner med gomadressing til kylling og oksekød. Der mangler generelt ikke lækre dips og dressinger hos Wai Mai, der virkelig har potentiale til at være favorit-take-away i bydelen.
Pizza Mand
På kanten til Valby (nok mest i Valby) ligger der en gemt italiener, der fortjener en plads i Sydhavnsguiden: Pizza Mand (ja, i to ord). De lokale i boligområdet må udholde den ekstremt lokkende duft af pizza, der spreder sig umanérligt langt – og lover fabelagtig italiensk pizza. Og det får man. Menukortet er standard, men kvaliteten er i top. Pizzamanden byder både på en rød, stærk salami-pizza med rucola og parmesan, Karl Johan-svampe med hvidløgsolie, vildsvinepølse og valnød samt den hvide kartoffelpizza med rosmarin og god olivenolie. Den lille biks i bunden af Trekronergade er bestemt et besøg værd!
2450’eren
Borgbjergsvejs pizzeria har ligget der siden 90’erne, men i 2016 blev det omdannet til et skævt spisested med lyskæder i vinduet, lysekrone, sjove dekorationer og bløde puder på havemøblerne ude og inde. Pizzaerne kan fås med glutenfri bund, og menukortet har meget utraditionelt kastet al italiensk swung af sig: Du kan få pizzaer med navne som Ole og Leif, Rikke og Ditte, og pizzaerne er store og saftige. Der skal ikke mangle noget hos 2450’eren.
Tutten
Én af Københavns allersidste bastioner for dansk mad og lokal stemning ligger ude forbi Fiskerihavnen, inden Sydhavnen bliver til Sydhavnstippen. Tutten på Mellemfortet er restauranten tilknyttet sejlforeningen S/F Mellemfortet og serverer stjerneskud, smørrebrød og andre danske klassikere på ternede duge. Der er udsigt til den grønne side af Amager overfor, indsejlingen til Københavns havn mod nordøst og Øresund mod sydvest. Du spiser med andre ord ud til vandet, hvor du får Dagens Ret til beskedne 85 kroner. Man er langt fra byen, tæt på naturen, og du kan få lidt ro i sjælen af områdets grønne puls. Skyld det ned med en kold pilsner, så kan turen til Sydhavnen da ikke være bedre.
LÆS OGSÅ: 5 sociale spisesteder med langbordsmiddage i København