Spiseguide til Wien: The Freudian slip
Oh, Vienna… Måske kan du ikke huske Ultravox’ sang fra 1981, men Freud har du da hørt om, ikke? Copenhagen Food har gæstet den romantiske hovedstad, og inspireret af den gamle psykoanalytiker har vi ladet os styre af super-egoet, egoet og id’et. Tag med på dannelsesrejse, og lad smagsløgene vise vej gennem den hemmelighedsfulde og dybt kontrollerede hovedstad.
Gullasch med kødstrimler
”Frankfurter mit Zenf und Gebäck” står der med vældig og lokkende skråskift over det gamle serveringshul i Cafe Drechsler. Cafeen er som de fleste i Wien ikke bare en cafe, men også et brunchsted, bar, bistro, og restaurant afhængig af, hvornår på dagen og ugen, du smækker dig ned i de magelige lædersofaer, der giver stedet et touch af DSB-ventesal. Designeren og arkitekten Terence Conran står bag ny-indretningen af den gamle wienerknejpe. Den stod klar i sin nye version i 2007. Menukortet er traditionelt og priserne rimelige. Frankfurteren er godt nok ikke at finde på listen, men man glemmer også alt om den, når man øjer kortet: Dampende varm gullasch med møre kødstrimler, brun sauce og paprika, som indenfor bymurene kun overgås på den ekstremt dyre restaurant Steirereck i Stadtpark, der er kendt for sin „decelerationsgullasch”. Men den koster kassen, hvor Drechslers er en himmerigsmundfuld til prisen!
Café Drechsler
Linke Wienzeile 22/Girardigasse 1
cafedrechsler.at
Den tredje mand-tur og øl
Kan du huske Orson Welles’ Den tredje mands hypnotiske citartema? Der er så meget Wien over film noir-klassikeren, og en guidet tour til de forskellige filmsites er et „müssen”. Besøg gadeporten, hvor Harry Limes skygge dukker op for i næste nu at forsvinde under det krigshærgede Wien til millioner af kloakrotter. Gør stop ved det gigantiske Pariserhjul ved U-bahn Praterstern, en tur koster 10 euro. Udsigten oppefra er skøn og skræmmende, men bagefter gælder det om at komme væk! Prater er i dag en forlystelsespark med 249 andre boder, så indstil gps’en på Café Mozart, kendt som Graham Greenes stamsted under filmmanussets tilblivelse. Du kan få en Dritte Man Breakfast frem til kl. 15.00. Ellers kan det anbefales at købe en fadøl et tilfældigt sted. Men pas på med Bockbier, der holder 12% alkohol, tag hellere den lidt tågede Weissbier eller en Zwickel, som ligner ufiltreret æblemost, men smager herligt.
Cafe Mozart
Albertinaplatz 2
cafe-mozart.at
The Third Man-tour
drittemanntour.at
Restaurant Aubergine i sneglefart
Slow food skal forstås helt bogstaveligt som sneglefart, for vinbjergsnegle og vinbjergsneglekaviar er i de seneste år blevet en populær spise i Wien. På Aubergine, en hyggelig, bistroagtig restaurant med dagens retter skrevet på en sort tavle og et 800-flaskers vinkort, er der snegle og sneglekaviar på menuen i sæsonen. Snegle og æg er en luksusspise, fordi man kun kan få dem fra maj til oktober. Snegle går i vinterhi, men parrer sig lystigt fra maj og lægger cirka 30 æg hver (snegle er hermafroditter). I oktober er der sneglefestival, og sidste år vandt Aubergines leverandør Andreas Gugumuck innovationsprisen for at have „genindført” wiener-traditionen med at opdrætte og spise snegle. PS. Hvis du ikke vil tage turen til Wien for at smage, kan kaviaren købes på wienersnecke.at i miniglas til 36 euro.
Aubergine
Gonzagagasse 14
aubergine.at
Wien-NYC t/r
Thonet-stole, wienerschnitzel og varm kartoffelsalat. Hvis du forestiller dig, at du skulle åbne en restaurant i New York, som virkelig „solgte” europæisk mad- og vinkultur med det stænk af elegance, som Wien har, ville stedet garanteret ligne Skopik & Lohn. Kunstneren Otto Zitko har udsmykket stedet med en ultramoderne jugendstil, vildt og svungent, sort-hvidt, ellers står restauranten stramt i hvid damask. Wienerschnitzlen fås ikke bedre i byen. Alternativt kan man smage østrigske retter som blodpølse med banan eller alpelaksforel med champagnecreme. Regningen på en middag for to bestående af hovedret, forret og vin lyder på cirka 68 euro.
Skopik & Lohn
Leopoldgasse 17
skopikundlohn.at
Heldagsmorgenmad på Cafe Prückel
Indretningen på Cafe Prückel er en blandet landhandel a la 1950’erne, men lofthøjden er den samme, som da stedet slog dørene op i 1904. Imponerende ligesom morgenmenukortet! Ingen løfter et øjenbryn, hvis du er to-tre timer om at indtage din morgenmad og samtidig skamlæser stedets internationale og lokale aviser. Det er nemlig sådan, man gør her. Prückel har store vinduer ud mod gaden, så hvis man er mere til people-watching end til avisartikler, kommer man ikke til at kede sig her. Eirspeise, stedets æggekage, mætter til langt ud på eftermiddagen. En lidt dum ting, hvis man skal spise sig gennem Wien på 48 timer. Men smart, hvis man er på budget og vil have langtidsholdbare kalorier.
Cafe Prückel
Stubenring 24
prueckel.at
Kom i kattetunge-tale på Demel
Troede du også, at croissanter var en fransk opfindelse? Yeah, right! Det lækre, sprøde, halvmåneformede bagværk stammer fra Østrig og hed oprindelig en Kipfl, indtil franskmændene stjal ideen fra den østrigske officer August Schwang, der åbnede wienerkonditoriet Boulangerie Viennoise i Paris i 1838. En forsmag på pariserbageren er Demel Konditorei, der åbnede i 1786 i den nuværende gågade Kohlmarkt. Kattetungerne – langues de chat – er Demels varemærke og ligger i æsker fra gulv til loft i træreoler. Troede du også, det var Toms Fabrikker og din farmor, der havde opfundet kattetungerne i den aflange, brunbølgede emballage?
Demel
Kohlmarkt 14
demel.at
Trezniewski – uudtalelig god frokost
Selvfølgelig behøver man ikke at sige „Freud” og „Kafka” i hver anden sætning, bare fordi man er i Wien. Men det er lidt vildt, at über-pessimisten Kafka har stået ved den selvsamme disk i den 100 år gamle smørrebrødsforretning Trezniewski og fået sig et stykke med sildesalat. Trezniewski er i dag en kæde med syv filialer i Wien, og stedets fortrinlige smørrebrød fås færdigsmurt, eller du kan selv freestyle. Til gengæld kniber det med bordplads, så forbered dig på stående diner ved disken. Der har du til gengæld udsigt til servitricerne iført pikante „stuepigeforklæder”. Hvad det måtte sætte i gang af fantasier, er en klar opgave for Dr. Freud, som for resten var stamgæst på den nærliggende Cafe Sperl.
Trezniewski
Dorotheergasse 1
trezsniewski.at
Bimmelim i bobler: Sekt comptoirs
Østrigerne elsker vin, især Grüner Veltliner, og det vrimler med vinhandlere og vinbarer over hele byen. Denne gang sprang vi dem over og lod os lokke af Sekt Comptoir, champagne-kontoret frit oversat. „Jeg drikker champagne, når jeg er lykkelig, og når jeg er trist. Når jeg er i godt selskab, og når jeg er alene. Når jeg trænger til det, og når jeg ikke ved, hvad jeg trænger til.” Linjerne stammer fra Comptoirs ode til champagne, sekt og schaumwein. Hvad der er hvad af de tre, får man styr på ved at hænge ud i baren til lukketid. Sekt Comptoir ligger tæt på Nachsmarkt, og aftenserveringen er fra 17-23.
Sekt Comptoir
Schleifmühlgasse 19
sektcomptoir.at
Legendariske Café Sacher
Du kan få et stykke Sacher Torte masser af andre steder i verden. Men den verdensberømte chokoladekage med hjemmelavet abrikosmarmelade skal næsten spises i de originale omgivelser med bourgognefarvet tapet, hvide paneler og udsøgt service. Til kagen drikkes kaffe, og wienernes forhold til kaffe er en videnskab, der tæller Kleiner Schwarzer, Kleiner Brauner, Verlängerter, Melange (som cappuccino), Kaisermelange med æggeblomme i eller en Einspänner i et højt glas med flødeskum. Hvis du siger pænt „bitte”, bliver der fiflet et skvæt brandy ned til den kølige flødeskum. Ved Café Sachers fine marmorborde kan man næsten høre suset fra operetterne – Operaen ligger vis a vis – og lyden af de lange kjoler slæbe hen over gulvet. Vær advaret, der skal tre timers wienervals til at danse et stykke Sacher Torte væk.
Hotel Sacher
Philharmonikerstrasse 4
sacher.com
Nachsmarkt
Forestil dig, at Torvehallerne fortsatte fra Israels Plads ned langs Ørstedsparken til Vesterport. Den størrelse har Nachsmarkt eller „nippe-markedet”, Wiens største marked, som strækker sig mellem to U-bahn-stationer (Karlzplatz og Kettenbrückengasse). Markedet er klart mest charmerende i den vestlige ende, mod øst går der panfløjter, drømmefangere og hippietøj i den. Det er et koloristisk sammensurium af frugt, grøntsager, delikatesser og specialiteter, trendy barer og restauranter, som strækker sig ad Linke Weilezeile. Et godt sted at handle ind til en picnic, en billig take away på hotelværelset eller til at spise en uprætentiøs middag.
06 Linke Wienzeile/Rechte Wienzeile