Sommelieren anbefaler… bobler til nytår
Julie Brink Færch er uddannet tjener og sommelier. Til hverdag arbejder hun som daglig leder og underviser på Dansk Sommelier Uddannelse i København, og ved siden af er hun vinskribent her på Copenhagen Food. Læs med her, hvis du er i tvivl om, hvilke bobler du skal servere, når dronningen toner frem på skærmen lørdag aften.
DU SKAL VIDE…
Sommelieren anbefaler er en række specifikke anbefalinger til dig på vine, der er direkte til at skrive på indkøbssedlen og gå ud at købe. Klummen giver dig svar på hvad, hvorfor og hvordan, og den er samtidig en samling gode råd til, hvordan du selv i fremtiden kan tage styringen i de vine, du sætter på bordet derhjemme. Uanset, om vinen er til hverdag eller fest.
Klokken slår midnat, og sammen med rådhusklokkerne skal flaskerne poppe, og boblerne flyde. Det er simpelthen ikke nytår uden minimum ET glas bobler i min optik! Jeg må nok også være ærlig og sige, at en stor del af mine fortrukne bobler er champagne. Men jeg kan også sagtens lokkes til at drikke andre former for mousserende vine såsom crémant, cava eller mousserende vin fra ”den nye verden”. Livet er generelt blot for kort til dårlig vin!
Med glimmer på
Med hvad er det de her ”bobler”, ”pagne” og ”mousserende” vine kan? Hvorfor er det, vi elsker dem? Siden jeg begyndte min vej ind i vinens verden, har jeg personligt været ligeligt forundret og fascineret af, hvordan mousserende vin altid sætter en speciel stemning. Det er, som om mousserende vin transporterer dine følelser og sanser igennem kroppen sammen med boblerne. Stemningen, følelserne og aftenen – det hele får et særligt skær. ”Der kommer glimmer på,” som Hella Joof nok ville have formuleret det.
Champagne vs. mousserende vin
Mange sommelierer vil sige, at den rigtige (og eneste) mousserende vin kommer fra Champagne i den nordlige del af Frankrig. Og det har de som sådan også delvist ret i. Altså der findes mange andre varianter og mange andre stilarter – flere af dem rigtig gode og nogle måske endda lige så gode som Champagne. Men det ændrer ikke på, at omdrejningspunktet for mousserende vin har centrum i Champagne. Vinmagere andre steder i verden efterligner metoden, stilen, smagen og druerne fra Champagne. Og selv prisen, man tager for champagne, ville alle de andre ønske, de også kunne efterligne.
Netop den ivrighed efter at være ligeså dygtige som bønderne fra Champagne skaber rigtig gode eksempler på dejlige mousserende vine fra andre steder end Champagne – nogle gange endda til den halve pris. Så hvornår skal man drikke hvad? Hvis du spørger mig, skal du ikke bekymre dig så meget om, hvilken etikette der er udenpå flasken, men mere om hvorvidt du kan lide det, der er inde i flasken.
Nedenstående er mine anbefalinger til forskellige champagner og mousserende vine, der med hvert deres udtryk kunne være en spændende og interessant kompagnon til nytårets taler og rådhusklokker. Skål og rigtig godt nytår!
4 gode champagner til nytåret
Champagne Domaine Bonnaire Grand Cru Cramant BdB Brut
Domaine Bonnaire producerer kun vin fra egne druer, hvilket kan være en sjældenhed i Champagne. Denne champagne er produceret kun på druen chardonnay og kan derfor kaldes en Blanc de Blancs (bdb). Allerede i næsen er den indbydende med en friskhed. Toner af grønne æbler, moden fersken og surdej spreder sig i glasset. I smagen forstærkes denne oplevelse af en flot, blød mousse fra de fine, små og tætte bobler. Smagen bliver hængende i munden, og her er virkelig en champagne, man sagtens kan drikke mere end et glas af.
Forhandles hos Erik Sørensens Vin. Vejledende udsalgspris: 269,95 kr.
Champagne Domaine Pierre Péters Grand Cru á Le Mesnil sur Oger Cuvée de Réserve BdB
Domaine Pierre Péters producerer også kun champagne fra egne marker, og det er igen en vin lavet kun på chardonnay druen. Huset her arbejder ligesom alle andre champagnehuse med ”reserve-vin” som en del af deres blends i deres Non Vintage produkter. Reservevinen her er en blanding af mere end 20 årgange. Champagnen er ung og imødekommende. Den dufter frisk, grøn og stilket i næsen, og den har en fantastisk smag af grønne æbler, jordskokker, smør, røg og ristede nødder. Den taber hverken styrken eller mister sin renhed – her er en meget flot velbalanceret champagne.
Forhandles hos Sigurt Mullers Vinhandel. Vejledende udsalgspris: 250,00 kr.
NV Mailly Blanc de Noirs Grand Cru Champagne Frankrig
Denne champagne er helt klart den mørkeste i farven af de fire udvalgte champagner her. Det er en Blanc de Noir, hvilket betyder, at den kun er produceret på røde druer. I dette tilfælde endda kun på druen pinot noir. Champagnen er fuld af moden frugt såsom æbler, pære, fersken og endda også lidt rød frugt. De autolytiske noter er tydelige med toner af ristet toastbrød og gær. Det overdøver dog ikke den flotte syre og mineralitet. Champagnen har ”mere” smag end de andre i denne artikel, og den spiller på sin vis lidt mere med musklerne. Denne champagne kunne derfor sagtens gå til både dele af middagen og igen til midnat.
Forhandles hos Laudrup Vinhandel. Vejledende udsalgspris: 360,00 kr. ved 12 flasker.
2010 Brut Deutz Champagne
Den sidste champagne, jeg har valgt, er fra huset Deutz. Her bliver der ikke hoppet over, hvor gæret er lavest. 2010 Brut fra Deutz er en årgangschampagne, og den er derfor også i sin egen liga i dette heat. Forstået på den måde, at når man producerer en årgangschampagne, så er den produceret til at kunne lagre længere end en Non Vintage champagne, som de tre andre champagner er. Champagnen her er produceret på både chardonnay, pinot noir og pinot meunier. Den har flotte, små og tætte bobler og er smagsmæssigt en mættet champagne. Den har masser af aroma af æbler, blommer, bananer og dertil en bitterfrisk/ syrerig grapefrugt. Den har mere fylde, mere krop, mere smag, mere syre og mere autolyse og mere mineralitet. Generelt mere af det hele og er et rigtig godt glas at byde 2017 velkommen på.
Forhandles hos H. J. Hansen. Vejledende udsalgspris: 400,00 kr.
4 gode mousserende vine til nytår
Classic Cuvee, Nyetimber, Sussex England
Nyetimber var det første hus i England til at producere mousserende vin. Og vinen her er lavet på de tre traditionelle champagnedruer: chardonnay, pinot noir og pinot meunier. Vinen er et blend af flere årgange og har en fin gylden farve. Den har små, tætte og cremede bobler og en dejlig aroma og smag af grønne æbler, melon og lichi. Vinen har ydermere en høj syre og en længde, der gør, at man bemærker den. Her er et glas mousserende vin, der tager sig selv alvorligt og er produceret derefter.
Forhandles af Phillipson Wine. Vejledende udsalgspris: 249,95 kr.
Crémant du Jura, Domaine Rolet Pére & fils, Jura Frankrig
Mange kender ordet crémant. Og de fleste ved også, at det er den mousserende vin, der kommer fra Frankrig, men ikke fra champagneområdet. Vinen her er fra Jura i den østlige del af Frankrig og er lavet på chardonnay og pinot noir. Det er en fin sag med indbydende grønne og friske aromaer af æble og grapefrugt, der sammen med en laktisk tone byder dig velkommen ned i glasset. Moussen er pakket af tætte, små bobler, og smagen af det friske bliver underbygget af autolytiske aromaer som surdej, mandler og toast. Vinen er tør, ren og mineralsk og har en smagsintensitet og kompleksitet, der baner vejen.
Forhandles af Otto Suenson Wine. Vejledende udsalgspris: 125,00 kr. ved 6 flasker.
Indiskret, Rosé Sekt, Weingut Herbert Zillinger, Østrig
Sekt er mousserende vin fra Tyskland eller Østrig, og huset Zillinger er et traditionelt hus, der har været familieejet igennem flere generationer. Denne her fantastiske flaske er lavet 100% på druen Zwigelt, og den er en frugtig, frisk og ren oplevelse. Den er rosé, men i den gyldne tone, hvor vinen kun lige har taget imod farve fra drueskallen, og frugtaromaerne er modne både i retning af røde bær som hindbær, men også ananas og fersken. Den minder ikke om champagne – tja, den minder vist ikke rigtig om noget andet end sig selv. Men den smager dejligt, og den høje frugtighed gør den til et godt match for dem, der endnu ikke er de store fans af den helt tørre mousserende version.
Forhandles hos Laudrup Vin. Vejledende pris: 175,00 kr. ved 12 flasker.
Cleto Chiarli, Pruno Nero Lambrusco di Modena Spumante, Italien
Kan du huske lambrusco? Altså det vi alle sammen drak engang og besluttede var bedst at lade være med at drikke igen? Det kan du så roligt begynde på igen nu! Her er selv farven helt anderledes. Vinen er mørk og dyb rød, men en tætpakket, perlende mousse. Og næsen er fuld af ungdommelige frugtige røde aromaer som hindbær, jordbær og kirsebær. Frugten i vinen er så høj, at den næsten fremkommer off-dry i munden. Vinen er lavet 100% på druen grasparossa og har et passende niveau af tanniner fra skallerne. Frugten er så intens og koncentreret, at selv en champagnedrikker som jeg bliver blødt op.
Forhandles af Erik Sørensens Vin. Vejledende udsalgspris: 109,95 kr. ved 2 flasker.
LÆS OGSÅ: 250 millioner bobler
LÆS OGSÅ: Stort & småt om Champagne & champagne