Spis solo med dine sanser
I en tid, hvor vi deler alt fra børn til boliger og biler, går den prisvindende guatemalanske rom Zacapa nu i den helt modsatte retning og inviterer til solo-diningpå Restaurant Gemyse i Tivoli.
Måltidet er tit omdrejningspunktet for hygge, samtale og samvær. Det er i princippet positivt, med det flytter samtidig opmærksomheden fra smagene, duftene og de forskellige teksturoplevelser, som en god middag kan byde på. Derfor udfordrer den tredje udgave af Zacapas spisekoncept Nuet ikke bare gæsterne til at slukke for deres smartphone – men også til at slukke for samtalen. Formålet er, at gæster skal glemme deres fortravlede hverdag og for en stund give sig 100 procent hen til måltidet uden at bekymre sig om small talk med sidemanden og dårlig akustik.
Alene midt i fællesskabet
Det er i virkeligheden det modsatte, man har oplevet de seneste år på byens restauranter, hvor langbordsmiddage og social-dining er blevet mere og mere populære. Men omvendt lever vi i en tid, hvor stadig flere bor alene. Og i lande som Sydkorea og Japan er det anderledes acceptabelt og normalt at spise alene i det offentlige rum. Her har de ovenikøbet et navn for begrebet. De kalder det Honbap.
Der er også spirende interesse for det på vores egne breddegræder. Mange restauranter i Europa er nemlig begyndt at tage højde for solo-middagen ved meget bevidst at skabe ekstra siddepladser i baren til enkeltgæster, hvor man kan spise for sig selv, men tæt på kokken og køkkenet. Det giver i sidste ende en lille smule alene-tid i vores evigt sociale verden. Men i rammer, hvor der er andre mennesker. Studier har faktisk vist, at det at spise alene indimellem har positiv indvirkning på vores helbred og øger vores produktivitet, kreativitet, empati og generelle mentale styrke.
Kniv, gaffel og hovedtelefoner
Helt lavpraktisk kommer det til at udspille sig på den måde, at hver gæst bliver placeret alene, men i et lokale med andre spisende gæster. Her vil de få udlevet et sæt hovedtelefoner, som de skal tage på. En voice over vil så guiden dem igennem de forskellige sanselige oplevelser, som middagen byder på, suppleret af udvalgt musik og baggrundsambiens, der underbygger den gastronomiske fortælling.
Menuen er blevet til i et samarbejde mellem Mette Dahlgaard, der er køkkenchef på Gemyse og World Class-bartenderen Michael Hajiyianni, der til dagligt arbejder på cocktailbaren Ruby. Selve menuen vil først blive præsenteret på aftenen, men Mettes forkærlighed for ”det grønne køkken” tegner allerede nu et billede af en middag, hvor restaurantens urtehave spiller en vigtig rolle. Menuen er bygget op omkring idéen om at give sig hen til smage, farver, idéer og uforudsete elementer på tallerkenen.
”Jeg elsker nye udfordringer og kreative mennesker. Derfor var jeg heller ikke i tvivl, da Zacapa spurgte mig, om jeg ville være en del af det her koncept. Det er vigtigt at kunne give sig hen til et måltid og så at sige interagere med det – det er sådan, man husker det bagefter. Vi er generelt for dårlige til at være til stede, når vi går ud og spiser herhjemme. Konkret handler det blandt andet om at turde sætte sine sociale medier på standby og stoppe op. Altså være tilstede i nuet,” fortæller Mette Dahlgaard.
Cocktails ikke som vin
Michael Hajiyianni er oprindelig fra England, men i dag er det den københavnske barscene, der har glæde af ham, når han mikser cocktails på Ruby, som ligger ved Gammel Strand. Han er nordisk mester og dystede i oktober sidste år mod verdens 57 bedste bartendere under World Class-finalen i Berlin om titlen som verdens bedste.
”Da jeg deltog i World Class-finalen, var Zacapa et vigtigt element gennem hele konkurrencen. Målet var at få den søde, mørke rom til at indgå i en aperitif inden et måltid og i en digestive efter. Den viden, jeg tilegnede mig i Berlin, har jeg kunne bruge meget konkret i mit arbejde med Mette omkring menuen til Nuet by Zacapa 3. Når jeg sammensætter en drink med det formål, at den skal passe til en servering, prøver jeg faktisk ikke at gå for meget op i maden. Målet er at skabe en drink, der ikke forstyrrer maden. Det er ikke målet, at den skal matche maden, som man kender det fra vinens verden,” fortæller Michael Hajiyianni.
Pop-up restauranten Nuet løber af stablen den 27. februar kl. 16.30 og 20.30 på Gemyse i Tivoli. Billetterne kan købes fra 1. februar på madbillet.dk.
Middagen koster 790 kroner, foregår over 2 timer og har tre serveringer, der hver er sat sammen med en Zacapa-cocktail.
LÆS OGSÅ: Tag til cocktailfestival i vinterferien