Sol & Luna uden stjernenykker
Sol & Luna er åbnet på Frederiksberg. Navnet betyder ikke rigtig noget, men det gør gæsterne heldigvis. Læs med om den nye tilflytter på Solbjergvej 8
FOR THE ENGLISH VERSION GO HERE
Det er i grunden en spøjs lokation. Dér, ved siden af den skarpe grå mastodont, Frederiksbergcentret, og kun et par husnumre fra et lyskryds. Når man står udenfor, kan det umiddelbart være svært at placere, hvad det er for en type oplevelse, der venter én. Men måske er det en god ting? Men dér, i det ellers ret kolde og upersonlige metroområde, bor Sol & Luna i en smuk, gammel stationsbygning med en stor, bred terrasse foran.
Restauranten virker mindre inde end udefra, men hverken klemt eller mast. Der er god belysning, velvalgt og slet ikke tilfældigt olivengrønt tema på bar og skabe, blå sofa og en reolvæg fyldt med glas og få blomster. Der er gennemførte detaljer i interiøret dér, hvor de skal være, og man får følelsen af at træde ind i et rum, hvor der er tænkt på de mennesker, der skal sidde i det.
Anders Strier og Anders Vendelbo, som står bag Sol & Luna, er ikke et nyt makkerpar. Sammen har de nemlig både Polly på Gammel Kongevej og Frank på Ny Adelgade, der begge har fået mange skulderklap med sig. Men med Sol & Luna er formen en anden. Stilen er mere laid back og skrællet ned. Ifølge Anders Vendelbo handler det om, at de (Anders & Anders) er trætte af bullshit. Og med bullshit menes der den selvhøjtidelige arrogance og stemning, der desværre forekommer en hel del af i restaurationsbranchen. ”Det er det der med, at folk de tror, at de skal være superstjerner, fordi de er i restaurationsbranchen. Det er noget fucking bullshit. Det er jo bare en restaurant. Her vil vi bare gerne lave noget enkelt og uprætentiøst. Her skal man bare gide at komme ned og spise aftensmad. Ikke noget fancy pancy,” forklarer Vendelbo.
Vi kastede os ud i tastingmenuen samt personalets udvalgte ekstraserveringer fra a la carte-kortet, som de mente repræsenterede stedet godt. Prismæssigt spænder kortet fra 35-200 kr., og tastingmenuen med syv serveringer koster 400 kr. Den kan de fleste være med på, og muligvis ret ofte.

Venstre: Boquerones med hvidløg og olivenolie, østers med sort peber og rødvinsvinaigrette, baccala, brød og aioli. / Højre: Risotto med jomfruhummer, piment og safran.
Og så til det vigtige. Smagene bevæger sig omkring middelhavet, men faktisk vil de helst ikke slå sig fast på et bestemt køkken eller nogen ”bestemt kasse”, fortæller Anders Vendelbo. På menuen er både den spanske tapa Bouquerones (marinerede ansjoser), risotto, carpaccio, baccala, sortfodsgris og gratineret gedeost med rosmarin og druer. De retter, der serveres, har ikke elementer eller garniture blot for udseendet alene. Alt på tallerkenen er der for smagen. Ikke noget fancy pancy. Det et ret forfriskende og ligetil.
Især serveringen med rødfisk med tomat, chorizo, merian og hvide bønner, gnocchi med parmesansauce og trøffel samt pluma med majs, kantareller og karamelliseret hvidløg fik bordet til smile stort. Aftenens stjerne var dog uden sammenligning muslinger i escabeche med fennikel, aioli og croutoner. Den ret må gerne blive på menukortet for altid. Man kommer gerne forbi igen alene for at sætte skeen i dén.
Aftenen sluttede af med at smage på tre desserter, som ville kunne overtale enhver til endnu en servering. Vaniljeis med syrlig jordbærsorbet og friske hindbær, forfriskende citronsorbet med vodka og olivenolie samt hasselnødde-is med hasselnøddeolie og et skud espresso. Sikke en aften.

Venstre: Restauranten / Højre: Citronsorbet med vodka og olivenolie
Man kan godt se for sig, hvordan Sol & Luna kan blive kvarterets nye go-to. Spørger man Vendelbo, hvilken oplevelse man skal forlade Sol & Luna med, er svaret: ”Vi skal ikke være et sted, hvor vi skal stå og prædike og give lange forklaringer om, hvor tingene kommer fra. Det er vigtigt for os, at vi giver folk muligheden for at tale sammen, når de spiser hos os. Den bedste ros vi kan få er bare, hvis nogen siger, at de hyggede sig megameget, at de fik noget god mad, og at vi var megasøde”.
Heldigvis, var det også den oplevelse vi sagde farvel med. Når man siger ‘tak for i aften’, har man simpelthen bare spist noget virkelig god mad og drukket noget velanbefalet vin. Vigtigst af alt, går man med dén samme følelse af, at de hos Sol & Luna har tænkt på de mennesker, der kommer på besøg. Så når du begiver dig afsted til Solbjerg Plads 8, skal du ikke kun glæde dig til en god spiseoplevelse, du skal også glæde dig til rigtig god behandling samlet set.