Sønderjysk kaffebord
I anledningen af 100-året for genforeningen af Nordslesvig med Danmark sætter bagebog fokus på det sønderjyske kaffebord. Bliv klogere på det overdådige koncept og opsæt dit eget sønderjyske kaffebord derhjemme.
Sønderjysk kaffebord
I forbindelse med 100-året for genforeningen af Nordslesvig med Danmark den 15. juni 2020 genudgiver Muusmann Forlag en ny udgave af Morten Skærveds bagebog Sønderjysk kaffebord.
Vejledende udsalgspris: 149,95 kr.
Det sønderjyske kaffebord er tæt forbundet med Sønderjyllands og sønderjydernes historie – både før og efter genforeningen. Kaffebordet blev et fristed, hvor de danske sønderjyder kunne mødes og holde deres danske kultur ved lige i det tyske Nordslesvig. Det blev derfor symbol for Sønderjyllands kamp for danskheden i resten af landet.
Mange har hørt om det sønderjyske kaffebord, men de færreste ved præcis, hvad det er. Det sønderjyske kaffebord har en overvældende mængde af forskellige kager, hvoraf flere af dem er unikke for landsdelen. Her er muligheden for at lære dem at kende på den allerbedste måde – ved at spise sig igennem dem.
Bogen Sønderjysk kaffebord indeholder opskrifter på alt, hvad der skal på det traditionelle kaffebord – og mere til. Her findes alt fra boller og kringler til skærekager og traditionelle lagkager og småkager, over 40 opskrifter i alt. Som en bonus kommer bogen med lydskrift, så bagværket kan blive præsenteret på ægte sønderjysk.
Syv bløde og syv hårde
På det traditionelle sønderjyske kaffebord skal være minimum syv slags bløde og syv slags hårde kager og meget gerne flere. Bløde kager er alt fra boller og gærkager til skærekager til lagkager. De bløde kager er til for at lægge bunden, så man ikke spiser sig mæt i de hårde kager, nemlig småkagerne. Der skal gerne flere slags kager på tallerkenen samtidig, og alle kagerne på kaffebordet skal prøves, så man ikke fornærmer værtinden.
Med til kaffebordet hører også traditionen med at nøde. Når tallerkenerne er tomme tilbydes endnu en omgang og nej tak accepteres ikke, hverken første, anden eller tredje gang.
Vaniljecreme og remonce
Galopkringle
Bedstefars skæg
Hindbærsnitter
Knepkager