Skarpe knive skal slibes med sjælen
Markedet for knive bliver hele tiden udvidet, og alle mulige typer knive vinder frem med løfter om både den ene og den anden herlige udnyttelse. Det kan være svært at navigere i det store udvalg, men i sidste ende gælder det om at vælge den kniv, der passer til dig. Og det er ikke nødvendigvis den dyreste eller den med de fleste lag.
Hvis der er nogen, som ved alt om den perfekte kniv, er det H.W.Larsen i Kødbyen. Her sliber man hver dag mere end 600 knive i hånden, og der bruges lige præcis den metode, som passer til kniven. Dem kan der nemlig være mange forskellige af.
Værkfører Lasse Støckel, der har slebet knive i H.W.Larsen i mere end 30 år, forklarer:
”Alt efter din knivtype skal du vælge den slibning, der passer til din kniv. Med de mange knivmærker, der er på markedet i dag, og de mange forskellige ståltyper, stiller det større og større krav til os ved slibemaskinerne. Vi vælger den maskine, der passer bedst til jobbet, og vi udvikler hele tiden nye teknikker for at sikre vores kunder den bedste æg og den længste holdbarhed af slibningen. Og selvom det lyder let, så får du kun det rette resultat, hvis vi også sliber kniven med lidt af vores sjæl, for du skal elske at levere en skarp kniv hver gang. Ønsker du at lave den bedste mad, så skal dine knive være skarpe, så du ikke ødelægger kød eller grøntsager. Et skarpt snit giver langt mindre saftspild fra maden.”
Også Benjamin Jensen, som både er knifemaker og sliber hos H.W.Larsen, er ekspert på knive og forklarer, at en god kniv skal igennem fem processer.
”Alle normalstålsknive skal først have lagt et skær på kniven – et skær, der dikteres af knivens type og beskaffenhed. Dernæst slankes bladet ud, hvis der er behov for det. Det betyder, at vi sliber op ad siderne på bladet, så du får det optimale skær. Herefter gentages begge trin, men på andre slibebånd og med et andet underlag. Dernæst poleres kniven – først på en grov sisalvalse og herefter på en fin bomuldsvalse. Slutteligt fintslibes kniven i hånden. Alt foregår i hånden. Ingen styreland eller opspændingsgrej bruges undervejs, for det ville begrænse os i forhold til vores alsidighed og det færdige resultat,” forklarer Benjamin Jensen.
Han afslutter kækt med at sige, at han ikke vil afsløre flere detaljer i processen, da han og hele holdet i H.W.Larsen sætter en ære i at være de eneste, der ved det.
Netop de mange nye knivtyper har for nyligt fået det hæderkronede firma i Kødbyen til at introducere to nye slibemetoder: vådslibning og kombislibning. Disse er slibningen til de hårdeste knive, hvor det er vigtigt at bibeholde de flotte mønstre i de damascerede knive. Og her er både Benjamin og Lasse enige:
”Vi har været små to år undervejs med at udvikle det ypperste indenfor slibning, og ingen kan måle sig med os i Europa. I Østen findes der sliberier og knivmagere, der er på højde med vores nye metoder, så vi er ikke unikke i verden, men vi opfordrer alle med lyst til at have de skarpeste knive i skuffen til at besøge os eller sende deres knive ind til os.”
Så vil du have de skarpeste knive i skuffen, kan du aflevere dem hos H.W.Larsen i Brøndby eller Kødbyen – hos sidstnævnte kan du få dem slebet, mens du venter – eller bestil knivslibningen online via hwl.dk. Lige nu er der gode priser at hente på knivslibning helt frem til den 19. januar 2020.
LÆS OGSÅ: Hjemme hos en condibøtte-kok