Tag på skaldyrssafari langs den svenske vestkyst
Hvis du drømmer om en kulinarisk weekendtur, der byder på andet en spa og roomservice, så skal du være klar ved tasterne, når whisky-mærket Talisker åbner op for den tredje omgang Scandinavian Detours. Denne gang står den på skaldyrssafari, whiskysmagning, frokost under åben himmel samt middag og overnatning på Restaurant Brygghuset i Fiskebäckskil nord for Gøteborg.
Talisker Skye
Talisker er den eneste skotske single malt whisky, der bliver lavet langs kysten af Isle of Skye – en af de mest afsidesliggende, barske og smukke naturscenerier i Skotland. Kun få whiskyer formår at fortælle historien om dens oprindelse bedre end Talisker. Dens næse og smag leder øjeblikkeligt tankerne hen på den rå kystlinje, som en varm velkomst fra det barske hav. Isle of Skye er kendt for dens rige og varierede landskab. Fra de fredfyldte sandstrande til Cuillin Mountains mørke, takkede tinder. Talisker Skye er destilleriets ode til disse attråværdige kontraster med en røget sødme, maritime noter og krydret kant.
Restaurant Brygghuset
Restaurant Brygghuset er en restaurant i Fiskebäckskil. For Restaurant Brygghuset er årstiderne stærkt forbundet med, hvilke råmaterialer der er til rådighed. Restauranten Brygghuset fokuserer primært på fisk og skaldyr, da restauranten ligger ud til havet. Menuen er moderne med klassiske rødder i det franske køkken og den historiske husmandskost, der er karakteristisk for egnen omkring Fiskebäckskil.
På Restaurant Brygghuset finder du mere end 1700 whiskyflasker fra forskellige destillerier og årganger. Primært single malts af høj kvalitet fra Skotland. I 2013 og 2017 blev Restaurant Brygghuset udnævnt til “Whisky Root of the Year”.
Fiskebäckskil nord for Gøteborg er bedst kendt som et malerisk og romantisk sommerparadis, der byder på røde haveskure, små villaer, fiskerhuse og solopvarmede klipper i glinsende røde farver. Men da Fiskebäckskil blev grundlagt i det 16. århundrede, var det en af Sveriges første fiskerbyer.
Denne sommer er det tredje gang, whisky-mærket Talisker udgiver rejseguiden Scandinavian Detours, og mens de forgangne år har budt på weekendture til den stockholmske skærgård, peger kompasset i år mod den klippefyldte kystlinje ud til Skagerrak. Turene til Fiskebäckskil markerer lanceringen af selve guiden, som man kan finde online. Og målet med rejseguiden er kort fortalt at opfordre alle os skandinaver til at lede efter eventyret i vores egen ”baghave” i stedet for at tro, det altid findes ude i den store verden. Derfor har udvalgte skandinaviske eventyrere endnu engang givet deres bud på de smukkeste og mest bjergtagende oplevelser i Danmark, Norge og Sverige.
Unik weekendtur
I år vil der blive afholdt to kulinariske weekendture centreret omkring Restaurant Brygghuset i Fiskebäckskil. Dagen starter med et skaldyrseventyr, hvor alle gæster bliver sendt afsted i båd for at fiske efter krabber, hummere og rejer. Herefter bliver der serveret frokost på en lille øde ø i havet ud for Fiskebäckskil, hvor opdækningen vil være under åben himmel. Efter et lille oplæg af Lasse Hanse fra det danske The Wolfpack Gym Team, går turen tilbage til Fiskebäckskil. Lasse roede sidste år over Atlanterhavet fra De Kanariske Øer til Antigua i Caribien, og han har også været en af bidragsyderne til dette års Scandinavian Detours-guide. I guiden har Lasse givet sine bud på de smukkeste skjulte naturperler i Danmark.
Aftenens middag bliver serveret på Restaurant Brygghuset, hvor restaurantens kokke vil tilberede dagens fangst over fire retter. Her vil Nordens bedste bartender, Emil Hed, stå for drikkevarerne, der er nøje afstemt med retterne. Aftenen slutter med en whiskysmagning i Restaurant Brygghusets egen whiskylounge, der har en af de største private whiskysamlinger i verden. Natten bliver tilbragt på det hyggelige Slipens Hotel, hvor morgenmaden også er inkluderet den følgende dag.
”Jeg glæder mig til at være del af et projekt, der fremmer den natur, vi har omkring os og ikke mindst de råvarer, man kan finde i den. Smagskombinationerne er som udgangspunkt endeløse, når jeg skal udvikle cocktails til en middag. Men min hovedregel er, at det handler om at finde en balance i syrlighed, sødme og umami mellem drikkevarerne og maden. Derfra kan jeg så begynde at lege med andre smage, der supplerer maden. Jeg vil have fokus på at forsøge at matche de smage, der vil være mest markante i hver ret,” siger Emil Hed.
Endnu flere eventyr
Skaldyrseventyret i Fiskebäckskil er som tidligere beskrevet en del af lanceringen af den tredje udgave af rejseguiden Scandinavian Detours. Guiden er udviklet sammen med nogle af Skandinaviens førende eventyrere og blev første gang lanceret i sommeren 2017 med bidrag fra eventyrere som Jakob Gjerluff Ager, Emma Svensson, Mikael Lindnord og Tonje Blomseth.
Skaldyrssafarien løber af stablen 28.-29. juni og 23.-24. august. Hele eventyret koster 2000 kr. pr. person, og alle kan bestille billetter.
Læs guiden og find billetter på scandinaviandetours.com.
LÆS OGSÅ: Hummerpræmier på Kosterhavet