Samtaler og simremad på det gamle posthus
Nu skal københavnerne bryde brød med sidemanden på det tidligere posthus ved Trianglen. Enigma Torv er første etape af det nye post-, tele- og kommunikationsmuseum Enigma på Østerbro, hvor fællesspisning, designbutik, posthus og kulturformidling går op i en højere enhed. Vi var på pletten, da de første fade kom på bordet.
Lækker mad er ikke længere noget, man kun kan nyde med sit hjertes udkårne. Også naboen, bankmanden og præstens skeløjede søn skal sidde med ved bordet, så vi kan komme hinanden ved. I de seneste år har både gæster og værter i restaurationsbranchen dyrket den anderledes helhedsoplevelse, som lokker os ud af tosomheden og ind i fællesskabet. Christianshavns Beboerhus har haft fællesspisning i årevis og Absalons Kirke på Vesterbro har for nyligt finpudset idéen. Samtidig flokkes gæster til supper clubs og initiativer som Østergro, Byhøst og Etikede, der sætter mad og samvær i scene på nye måder. Nu slår også Enigma Museum for post, tele, & kommunikation et slag for fællesspisningen.
“Ræk mig lige saltet”
Vi kigger forbi Enigma Torv på en iskold mandag aften og bestiller en gang bøf Stroganoff og nogle svinekæber i øl og chipotle. Ved køkkendisken får vi det hele på et par bakker og balancerer dem ned til vores pladser. Da vi letter låget på gryderne, glemmer vi alt om vejret derude. Retterne er hjertelune og smagt til med en sikker mund. Vi har også fået et delebræt med rustikt syltet tilbehør, som vi går på opdagelse i sammen. Ikke noget med at sidde og fordybe sig i hver sin ret. Her langer vi gryder, rodfrugtmos og bestik på kryds og tværs af bordet. Mens vi sidder der, står en flok postkunder og falder i staver i pakkekøen. Med denne sammenblanding af funktioner i huset, bliver spiseoplevelsen lidt mere åben og utraditionel. Her er plads til det hele, selv den lille tumling, der vælter en sirlig stabel viskestykker nede i designhjørnet.
Museum med samtale på programmet
Enigma Torv er første led i museets genåbning efter de flyttede fra Købmagergade og omlagde deres tilgang til rollen som museum. ”Torvet” er ét stort rum med en funktion i hvert hjørne: restaurant, postskranke, designbutik og scene. Mellem dem står langborde og inviterer til ophold. I det nye museum er kommunikation ikke bare noget, der gemmer sig i arkiverne eller formidles på plancher. Det er en aktivitet, som museet bevidst opfordrer til, både mellem funktionerne i huset og mellem menneskene i det. De kan finde på alt fra ansatte med samtalespørgsmål på trøjen til debatindlæg fra anderledes medier (for eksempel Hus Forbi) på husets lille scene. Og så er fællesspisningen i restauranten en vigtig brik i puslespillet.
Køkkenpersonale med skjulte talenter
Restauranten drives i samarbejde med Meyers Contract Catering, men køkkenpersonalet har også aktier i resten af foretagendet.
“Tanken er, at tjenere og kokke i princippet også skal kunne udlevere en pakke, hvis det bliver nødvendigt,” afslører Christina Rosenberg.
Hun er køkkenchef og vældigt informeret om hele husets gøren og laden.
“Fra mandag til torsdag har vi længe åbent og serverer simreretter. Vi lever jo i en ekstremt teknologisk verden, og det er der selvfølgelig også plads til her – vi har for eksempel fri wi-fi. Men vi vil også gerne opfordre til direkte kommunikation mellem mennesker med langborde, delemad og debatoplæg. Det skal være et åbent forum,” slutter hun.
Udover simreretterne serverer Enigma også en veloplagt weekendbrunch, som allerede er et tilløbsstykke for børnefamilier med kræsne ganer og energiske unger.
Læs mere om museet på www.enigma.dk og Enigma Torv på facebook.com/EnigmaTorv.
LÆS OGSÅ: Få en festlig madoplevelse i historiske omgivelser