Restaurant Safari: Opgøret med de traditionelle, stive restaurationsdyder
Grin i krogene, dæmpet belysning og bløde bølgende tunes dannede rammerne, da vi tog et trin indenfor på den lille restaurant Safari i Baggesensgade 9. Restauranten har efterhånden været nævnt en del steder, og Københavns bestanddel af de helt rigtige og modellignende eksistenser har også været her. Men hvad er det egentlig, den kan, den lille restaurant med det eksotiske navn? Det tog vi en snak med ejer og partner Simon Leo Hansen om.
Kortet skifter som vejret, og køkkenchef og partner Daniel Skovlund har frit spil på alle plader. Det balancerer ret passende med Safaris vision om at ’snobbe nedad’, og det siver tydeligt ud af væggene. (Til information har restauranten fået navnet af den simple grund, at det ser pænt ud skrevet med neon skråskift – ”ikke noget sindssygt over det,” fortæller Simon Leo Hansen.)
Nord for savannen og råvarer med smag
Stilmæssigt bliver der serveret simple retter med inspiration fra de klassiske central- og sydeuropæiske køkkener, men reelt er der ingen regler. Hele verden og alle køkkener gælder, og lige nu synes køkkenet, det er sjovt med tilberedningsmetoder fra Mellemøsten. Det eneste krav er, at råvarerne er så gode, som de overhovedet kan være, og at der ikke bliver gået på kompromis med smagen.
Som oftest foregår valget af råvarer på den måde, at der bliver handlet to versioner ind til test: en økologisk og en konventionel. Så forsøger køkkenet sig med en servering af hver slags, og den med den bedste smag vinder – et princip, som vi ved at smage et udvalg af menukortet sætter vores lid til. Eftersom Safari ligger til huse i en bygning med beboelse, har ejerforeningens reglement desuden haft medbestemmelse på menuen, da der ikke må sættes industriudluftning op. Det betyder, at lugt og os skal holdes på et minimum, og derfor bliver der næsten heller ikke serveret kød.
Menuen består primært af talrige former for grønt, men det er langt fra kedeligt. Vi smagte på romescoen med hjemmebagt brød, polenta med majs, svampebouillon og pecorino samt toast med tomat, ansjos og salviemayonnaise. I grunden nogle ret simple retter, men med fuldt tempo på maksimal smag og farver. Hver eneste krumme blev spist til trods for, og med det følger en beordring, ikke bare en anbefaling, til alle, der besøger Safari: smag den romesco, you will not regret it.
”Fuck gæsterne”
Spørger man Simon, hvorfor han tror, at Safari stadig er så velbesøgt, selv i efterdønningerne af en krisetid, er svaret kontant og klart:
”Mantraet er, at vi gør det her for at have det sjovt. Fuck gæsterne. Hvis vi gør det godt og får glæde ud af det, skal gæsterne også nok få det. Vi er rimelig no bullshit og bare nogle forholdsvis unge mennesker, der forsøger at vise, at man godt kan lave en restaurant, uden at det behøver at være forstokket.”
Ordlyden synes måske hård og direkte, men med den følger også en sidebemærkning om, at holdet bag selvfølgelig gør, alt hvad de kan, for at give deres gæster en god oplevelse, når de kommer på besøg. De mener bare, at den gode oplevelse lettere kan opstå, når de selv synes, det er fedt at være på arbejde.
Safari er også en af den slags restauranter, hvor middagsoplevelsen og festen smelter sammen, og barfølelsen har da også været en del af tankegangen, da stedet åbnede i slutningen af 2019.
”Det er vigtigt for os, at folk ved, at vi også er en bar og ikke bare et ’kniv og gaffel-sted’. Hvis der for eksempel sidder en ældre dame ved et bord, som beder om, at vi skruer ned for musikken, mens der ellers kun er unge mennesker i resten af restauranten, som har en fest, så er svaret nej. Vi finder ro i, at vi gerne må tænke sådan, så det ikke bliver så prætentiøst,” lyder det fra Simon Leo Hansen.
God stemning for små penge
Priserne på Safari ligger i den lave ende i forhold til, hvad der ellers findes på restaurantscenen i København. Den dyreste ret på kortet koster i skrivende stund 115 kroner, og det gør det nemt for de fleste at være med uden at tømme opsparingskontoen. Og lige præcis prisfaktoren er også en af de ting, som ejer Simon Leo Hansen peger på som en af grundene til, at folk kommer igen og igen:
”Jeg tror, folk sætter pris på det ikke-konceptuelle, det personlige, intime og nærværende. Og så er prisfaktoren er også gældende. Det er ikke mange steder i byen, man får noget lignende, som er substantielt. Altså god mad og vel-kurateret vin til den pris,” fortæller han.
Safari er et godt eksempel på den nyere bølge af restauranter med unge restauratører, der er blomstret op i København gennem de sidste par år. Der er vinket farvel til de traditionelle, stive restaurantionsdyder med hvide duge, vin fra højre og tjenere, der tager jakken. I stedet er fokus på god smag, grønt og god stemning. Det er vi, på redaktionen, ret vilde med – og derfor er vi ligeså vilde med Safari og holdet bag, som uden for meget selvhøjtidelighed ved, hvad de vil – og ikke vil. Vi kommer snart igen.
LÆS OGSÅ: Keyser Social serverer en fuldendt østasiatisk smagsoplevelse