Otte oplevelser, du ikke må gå glip af på Madland 2020
Smag, lyt og lær på Danmarks nye madpolitiske festival, Madland, hvor du fra onsdag 26. august til fredag 25. september kan sanse sig igennem et hav af arrangementer med alt det bedste fra maddanmark. Deltag i debatter, få nye input til madlavningen derhjemme, gå på opdagelse hos bæredygtige landbrug og mød nogle af landets inspirerende kokke. Vi har lavet en guide til dig med otte gode bud på madoplevelser på årets Madland.
Åbningen – Fremtidens landmænd med Økologisk Landsforening
Kom med på en økologisk dannelsesrejse og gå på opdagelse hos morgendagens madiværksættere på gentænksmarkedet. Den 26. august åbner Madland med et brag af en festlig eftermiddag i CPH Food Space og Staldkøkkenet, hvor du blandt andet kan høre om, hvordan en ny generation af landmænd lige nu gentænker landbrug på. Mød også kulturborgmester Franciska Rosenkilde, hør om den økologiske forandring gennem 30 år ved direktør for Hotel- og Restaurantskolen, Anne-Birgitte Agger og bliv inspireret til Gentænksmarked, hvor du kan møde en lang række af morgendagens madfolk – fra iværksættere og jordbruger til købmænd og kokke.
Tid: onsdag 26. august kl. 14.30-19.00
Sted: CPH Food Space, Slagtehusgade 11, 1715 København V
Se mere her: madlandfestival.dk/classes/aabning-af-madland/
Gårdbesøg på Søtofte Gårdmejeri
Mejeriforeningen og deres ostekampagne Ost & ko inviterer onsdag den 23. september til gårdbesøg hos Søtofte Gårdmejeri. På gårdbesøget kan du komme bag om Søtoftes produktion af ost, mælk og yoghurt og gå i marken for at klappe køerne og få et indblik i, hvordan koens velbefindende har indflydelse på mejerivarerne. Det hele krydres med en sen eftermiddagssnack og en mejeri-busquiz for at teste, hvor meget vi egentligt ved om dansk mejeriproduktion og -produkter og for at klæde os godt på til dagens udflugt.
Tid: onsdag 23. september, eftermiddag (tidspunkt TBA)
Sted: Mødested København, TBA
Se mere her: soetoftesgaardmejeri.dk
Sprutten ved Fiskeslagteren
Kom til en aften i blækspruttens tegn, når Fiskeslagteren inviterer til ottearmet oplevelsesrigt værksted. Lær, hvordan du behandler en hel sprutte, så du ender med alskens lækre blækspruttesager – som du kan tage med hjem til middagsbordet. Til eventen fortæller Fiskeslagter Anders Selmer og Troels Würtz også om lokal og bæredygtig fisk, og hvad der ellers åbnes for af fiske- og skalddyrssnak rundt om bordet.
Tid: tirsdag 22. september kl. 19.00-20.30
Sted: Fiskeslagteren, Slagterboderne 11, 1716 København V
Se mere her: madlandfestival.dk/classes/fiskeslagterens-blaekspruttevaerksted/
Økologisk bønnemøde – verdenspremiere
Trine Krebs og Francis Cardenau kalder til økologisk bønnemøde i samarbejde med Frugtformidlingen. En messe om bælgfrugter; hvad bønner, linser og ærter er, og hvad de kan komme til at betyde for os igen. Bønnerne har nemlig altid været her og indgår i milliarder af daglige måltider kloden rundt. Og lige nu bevæger de sig længere og længere ind i din daglige mad, fordi de er en rigtig god genvej til måltider med mindre kød. Men det skal smage godt, mens vi letter trykket på planeten. Derfor står Francis og Trine sammen på scenen i en dialog om ALT det, som er værd at vide, for at måltider med bælgfrugter kommer op og svinge. Undervejs i dialogen, kan du smage forskellige bælgfrugter og ikke mindst øve dig i de basale bælgfrugtstilsmagningsteknikker.
Tid: onsdag 2. september kl. 17.00-18.00
Sted: Staldkøkkenet, Slagtehusgade 11, 1715 København V
Se mere her: madlandfestival.dk/classes/aabning-af-madland/
Irmas Venner
Smider du også 42 kilo mad ud om året? Og hvad kan du egentlig selv gøre for at mindske madens CO2-aftryk? Dette er netop, hvad Irmas Venner sætter fokus på over to aftener under Madland. Den 31. august sættes der fokus på, hvordan vi danskere i gennemsnit smider 42 kilo mad ud om året, og hvordan vi med konkrete redskaber og inspiration kan mindske madspild i vores hverdag. Den 17. september sætter Irmas Venner fokus på, hvordan fødevareproduktion og kostvaner påvirker klimaet, og hvordan vi selv kan skubbe vores madvaner i en mere klimavenlig retning. I løbet af begge aftener vil der være også lækker klimavenlig mad fra Hanegal eller Minimer og is fra BANANA.
Tid: mandag 31. august & torsdag 17. september kl. 17.30-21.00
Sted: CPH Food Space, Slagtehusgade 11, 1715 København V
Se mere her: irma.dk/bliv-medlem-af-irma/irmas-venner
Gårdbesøg på Farendløse Mosteri
Vil du med ud i marken hos Farendløse og opleve, hvordan man arbejder med regenerativ grøntsagsproduktion? Så kom med på en tur til Ringsted, hvor Farendløse Mosteri ligger. Her kan du også besøge cideriet og se, hvordan de arbejder med gårdens 70 år gamle æbletræer i den to hektar store plantage. Tag en madpakke og et tæppe med, og nyd skyggen i plantagen. Du kan også købe kaffe, saft og kage i deres lille café, ligesom gårdbutikken sørger for at fylde op med friskhøstet grønt, æg og cider, som du kan købe med hjem.
Tid: lørdag 29. august kl. 11.00-16.00
Sted: Farendløse Mosteri, Farendløsevej 103. 4100 Ringsted
Se mere her: madlandfestival.dk/classes/aaben-gaard-cidersmagning-og-markvandring/
Til trøffelmiddag hos Restaurant Brace
Tag din trøffel-elskende ven under armen til Sunday Truffle Feast på Brace 13. september. Køkkenchef, Nicola Fanetti, præsenterer en trøffel-menu, der på kreativ facon anvender trøffel fra Braces egen import – Tuber Truffle. Med menuen byder Brace dig velkommen ind i deres trøffelunivers og lader dig opleve trøflens potentiale. Bliv klogere på trøflens egenskaber og lær om trøffel-sæsoner og typer.
Tid: søndag 13. september, kl 17.30-21.30
Sted: Restaurant Brace, Teglgårdstræde 8A, 1452 København
Se mere her: madlandfestival.dk/classes/truffle-feast-paa-brace/
Danmarks bedste osteret 2020
Årets mest velsmagende kokkekonkurrence er tilbage. Den 20. september 2020 udfordrer Mejeriforeningen og Ost & Ko igen landets kokke til at kreere kongerigets bedste ret med ost og dyste om præmien på 20.000 kroner og titlen som Danmarks bedste osteret 2020. Et stærkt dommerpanel er klar til at bedømme og kåre Danmarks bedste osteret: Helle Brønnum Carlsen, madkritiker på Weekendavisen, Lisbeth Jacobsen, kok og restauratør på Restaurationen, Lærke Kløvedal, madanmelder på Politiken, Rasmus Palsgård, journalist på Feinschmeckeren og juryformand for den danske jury i den nordiske guide 360 Eat Guide og Erwin Lauterbach, kok og restauratør på Restaurant Lumskebugten.
Under den intense og underholdende fejde i CPH Food Space vil der også være mulighed for at smage på retterne fra de nominerede og smage på ostene, som indgår i retterne, mens dj Rikke Bronx spinner et soullabert beat.
Tid: lørdag 20. september 14.00-18.00
Sted: CPH Food Space, Slagtehusgade 11, 1715 København V
Se mere her: ostogko.dk/danmarks-bedste-osteret-2020/
LÆS OGSÅ: Ny madpolitisk festival vil gentænke madsystemet gennem velsmag, oplysning og inddragelse