Ost uden dårlig samvittighed
Danskerne er efterhånden blevet et principfast folkefærd, når det kommer til fødevarer. Vi vil spise sundt og nærende, kvalitetsbevidst, støtte lokale producenter, og derudover vil vi også gerne have, at vores produkter er ansvarligt produceret - både når det gælder dyrevelfærd og arbejdsforhold. Men hvad siger du, hvis vi fortalte dig, at du kan spise vidunderlig, cremet ost i lange baner uden dårlig samvittighed over for hverken dyr, mennesker eller dig selv?
Tidligere på året bragte vi Historien om Grana Padano: Folkets ost, der handlede om tilblivelsen af den PDO-certificerede ost Grana Padano og dens historiske indvirkning på Italien. Nu kommer så fortællingen om de mange fordele ved osten, der gør, at du kan spise løs af den italienske klassiker uden at få ondt i maven eller samvittigheden. Grana Padano produceres nemlig ansvarligt: The Grana Padano Protection Consortium er forpligtet til at styre Grana Padanos miljøindvirkning ansvarligt og derudover også påvirkningen på det samfund, det opererer i, og hele produktionskæden.
LØBENDE FORBEDRINGER FOR DYREVELFÆRD
Det er få steder i verden, hvor dyrevelfærd er så inkorporeret et element i produktionen som i Danmark, og det er sjældent, at man kan forvente samme standarder udenfor vores landegrænse. Men hos Grana Padano er det målet, at alle produktionsdyr skal have det godt. Derfor bliver der konstant investeret kræfter og ressourcer i forskning og reglement for at fremme malkekøernes forhold og deraf også kvaliteten af den færdigproducerede ost. Malkekøerne, hvis mælk bliver anvendt til produktionen af Grana Padano, står i stalde med rum til bevægelse, god ventilation og vil desuden snart indgå i et nyt malkningssystem, hvor koen selv kan vælge, hvornår den vil malkes. For de landmænd og hyrder, der producerer mælk til Grana Padano, sikrer et regelsæt et særligt fokus for at undgå potentielt stressende situationer, der kan påvirke dyrene sundhed og trivsel negativt, når der græsses.
GAMLE DYDER SKABER NY VÆRDI
Produktionen af Grana Padano er blevet viderebragt gennem generationer og den ældgamle skik viser sig også at have god indflydelse på miljøet. I 2007 lavede The Grana Padano Protection Consortium første studie af Grana Padanos klimaaftryk ved undersøgelsen Life cycle of 1 kg of Grana Padano PDO. Studiet viste, at de nedarvede produktionsmetoder betød, at der ikke var behov for indførelse af teknologier, der ville være skadelige for miljøet med hensyn til smog og ødelæggelse af ozonlaget.
ET SOLIDARISK PRODUKT
I 2004 mødtes Grana Padano Protection Consortium med Francesca Rava Foundation N.P.H. Italia, som er en uafhængig, ikke-politisk, velgørende nonprofitorganisation, hvis mission er at hjælpe børn med alvorlige behov i Italien og over hele verden gennem børnesponsorering, fundraising-projekter, frivillige og uddannelsesprogrammer. De to initiativer delte den fælles milepæl, at de begge havde opnået 50 års aktivitet. Under deres møde besluttede Grana Padano Protection Consortium og Francesca Rava Foundation N.P.H. Italia, at de sammen skulle gøre en forskel for børn. Sammen organiserede de først en større indsamlingskampagne til opførelse af det pædiatriske hospital N.P.H. Saint Damien i Haiti, hvor børnedødeligheden er blandt de højeste i verden. Samarbejdet med Francesca Rava Foundation N.P.H. Italia er sidenhen blevet et etableret partnerskab, som har resulteret i løbende støtte og flere følgende humanitære hjælpeinitiativer. Et af disse initiativer tæller bistandshjælp under det katastrofale jordskælv i Haiti i 2010.
ERNÆRING I FOKUS
Konsortiet er inspireret af troen på, at et verdensledende fødevarekonsortium også skal forfølge mål, der ikke kun er direkte knyttet til gastronomi, men også til ernæring som grundlag for menneskers sundhed. Derfor har konsortiet samlet et team af eksperter under projektet Educazione Nutrizionale Grana Padano (ENGP), som oversat til dansk er en uddannelse i sundhed og ernæring.
Målene for ENGP-uddannelsen er:
At formidle principperne for afbalanceret ernæring.
At fremme principperne for en sund livsstil.
At give det medicinske samfund nyttige oplysninger og værktøjer til at forbedre ernæringsrådgivning og formidle principperne for primær og sekundær forebyggelse.
Siden oprettelsen er ENGP-projektet blevet et benchmark for tusinder af borgere og sundhedspersonale i Italien. Herunder er Grana Padano, takket være dets fremragende bidrag til energi og gode ernæringsmæssige fordeling, stærkt anbefalet til især unge mennesker i udvikling, gravide, sportsudøvere og ældre. Hertil skal det også benævnes, at Grana Padano grundet den lange behandlingsproces er laktosefri, men fuld af calcium, hvorfor det også kan anbefales i måltidsplanlægning for personer med laktoseintolerance.
Der er altså ingen tvivl om, at Grana Padano er en ost, som bliver produceret med omtanke. Og du kan roligt, uden dårlig samvittighed, give dig i kast med at anvende den i madlavningen derhjemme. Vi har samlet nogle opskrifter, som du kan prøve af:
Ovnstegte efterårsgrøntsager med ostevalle og ostefedt af Grana Padano samt vilde urter fra skov og strand
Stegt andebryst med syltede løg, selleri, hasselnødder og osteblanquettesauce af Grana Padano
Sorte trompetsvampe, trøffelkompot, confiteret æggeblomme, forkullet hvidløg og ostekiks af Grana Padano
LÆS OGSÅ: Stil rejselysten med solbeskinnede opskrifter fra Osteria 16