Ursholmsbrød (2 stk.) | |
6 dl koldt vand | |
⅓ pakke gær | |
1 ½ tsk. salt | |
12-13 dl hvedemel | |
Smør | |
5 dl fløde | |
Salt | |
Aioli | |
2 fed hvidløg | |
1 spsk eddike | |
2 æggeblommer | |
½ tsk sennep | |
1 knivspids salt | |
½ tsk peber | |
2 dl olie |
1 Færdig | UrsholmsbrødBland gær, vand og salt. Rør først 5 dl mel i, og rør derefter yderligere 5 dl i. Bland det sidste mel i lidt ad gangen, indtil dejen er fast, men stadig klistret. Dejen skal hæve i mindst 2 timer, og gerne i 4-5 timer. Drys rigeligt med mel på en bageplade og rul dejen ud i to aflange brød. Ælt ikke! Drys lidt mel over brødene og lad dem hæve på pladen i 30 minutter. Bag brødene i 15 minutter ved 275 grader. For en dejlig, sprød skorpe, ”bader” du brødene med vand hvert femte minut. En vandforstøver virker fint! Sænk derefter varmen til 150 grader og bag brødene i yderligere 10 minutter. |
2 Færdig | SmørPisk fløden til flødeskum, dernæst til hårdt pisket flødeskum og til sidst til en kornet masse. Pisk yderligere, når massen begynder at skille, og hæld den kærnemælk der dannes fra. Fortsæt med at piske for at frigive den sidste væske. Vask til sidst de sidste rester af kærnemælk ud af smørret af med lidt vand. Pisk salt i efter smag, form og fold det i bagepapir. Spis altid dit smør tempereret! |
3 Færdig | AioliHak hvidløg og bland det med æggeblommer og krydderier. Tilsæt lidt olie og hæld herefter resten i, i en glat og jævn stråle, mens der piskes kraftigt. Aiolien skal være tyk og blank. |