Brød | |
4 skiver daggammelt, luftigt hvedebrød | |
Lidt olivenolie til stegning | |
Ristede svampe | |
400 g blandede svampe, fx kantarel, karljohan, bøgehat etc. | |
2 spsk olivenolie | |
3 spsk smør | |
2 skalotteløg | |
2 fed hvidløg | |
Bladene af 5 kviste citrontimian | |
1 dl meget finthakket persille | |
2-3 spsk citronsaft | |
Havsalt og friskkværnet peber | |
Syltede solbær | |
3 spsk honning | |
1 spsk balsamico | |
3 stilke timian | |
2 dl solbær | |
Servering | |
2 dl cremefraiche 38% | |
Skal af 1 øko-citron | |
1 håndfuld små skud af hjulkrone, timianblomster eller morgenfrue | |
Havsalt og friskkværnet peber |
Solbær er et vidunderligt smagfuldt bær med stor kompleksitet og aroma. Jeg bruger solbær lige ofte i det salte som det søde køkken – begge steder kan solbærret bidrage med en skarp sursød balance. I det søde køkken fungerer bærrene fremragende med dybe smage fra chokolade, karamel eller til smørtunge kager, og i det salte køkken kan solbær fungere overraskende godt i samspil med umami-smagende retter som her, hvor de er som skabt til at bidrage med kontrastfyldt syre til den fede svampetoast.
1 Færdig | Syltede solbærKog honning, balsamico og timian i en gryde og kom derefter solbærrene i. Vend rundt i 15 sekunder og tag gryden af blusset. Kom solbærrene i en skål, til de skal bruges. |
2 Færdig | BrødPensl brødskiverne med lidt olivenolie og grill brødene på en grillpande, til de er sprøde med grillstriber på ydersiden, men stadig er bløde i midten. |
3 Færdig | Ristede svampeRens svampene og skær dem i store mundrette stykker. Varm en tung jernpande godt op, steg svampene ved høj varme i olivenolie og krydr med salt og peber undervejs. Når svampene har fået stegeflade og er faldet lidt sammen, tilsættes smør, skalotteløg, hvidløg og timian. Lad det stege med i ca. 1-2 minutter, tilsæt persille og smag til sidst til med citronsaft, salt og peber. |
4 Færdig | ServeringKom cremefraichen i en skål og pisk den fast og luftig med et piskeris – det tager kun et øjeblik. Smag til med revet citronskal, salt og peber. Fordel de ristede svampe med saften fra panden på de grillede brød, kom de syltede solbær på og form, med en ske dyppet i varmt vand, kugler af den piskede cremefraiche øverst. Drys til sidst med citrontimianskud og lidt spiselige blomster fra haven og server straks. |