2 spidskål | |
300 g mandler uden hinde | |
5 dl vand | |
2 dl fløde | |
2 spsk smør | |
1 citron | |
2 skalotteløg | |
3 kviste timian | |
3 kviste frisk laurbær | |
2 fed hvidløg | |
5 dl hvidvin | |
2 ½ dl fløde | |
2 ½ dl hønse- eller grøntsagsfond | |
50 g smør | |
100 g parmesan, 24 måneder eller mere | |
Vand til damp | |
Salt og peber |
1 Færdig | FørstVarm en gryde op, og tilsæt 2 spiseskefulde smør. Hæld mandlerne i, og brun dem let af. Tilsæt vandet, og lad det småkoge 10 minutter. Tilsæt herefter 2 deciliter fløde, og lad det igen småkoge i 5 minutter. Blend pureen glat, og tilsæt eventuelt mere vand, hvis den er for tæt. |
2 Færdig | DerefterFlæk skalotteløgene og hvidløgene, og svits dem af ved lav varme. Tilsæt også laurbærblade og timian. Lad det stege ved lav varme 5-6 minutter. Tilsæt hvidvin, og lad det reducere til cirka 2,5 deciliter. Sigt urter og løg fra. Tilsæt fond og fløde, og lad det hele simre og reducere ved svag varme. Tilsæt 50 gram smør, og blend saucen igennem. Smag til med salt, peber og citronsaft. |
3 Færdig | OgFlæk spidskålene, og del dem i kvarte. Vask dem grundigt. Tag en sauterpande, og læg kålen i. Hæld vand i, så det når 2 centimeter op over kålen. Varm gryden op, og læg låg på. Tilsæt lidt salt, smør og citronsaft. Damp igennem i 4-5 minutter, det må ikke dampe for hårdt, så bliver kålen for mør. Prik til stokken på kålene for at vurdere, om de er møre. |
4 Færdig | Til sidstLun mandelpuréen igennem, og skum saucen op. Servér den varme kål med puréen og saucen, og høvl parmesan over. |