1 stor (ca. 1 kg uden top) knoldselleri | |
1 håndfuld groft salt | |
175 g honning | |
3 dl rødvin | |
½ tsk. knust peber | |
1 kanelstang | |
1 stjerneanis | |
80 ml balsamicoeddike | |
skal af 1/4 usprøjtet appelsin | |
½ dl sødmælk | |
75 g smør | |
2 spsk. pinjekerner | |
2 dl vindruekerneolie | |
3 spsk. Boghvedekerner |
Knoldsellerien her får virkelig kærlighed. Først med saltbagning, der giver en smag næsten som nødder og skovsvampe, og dernæst med en sursød og aromatisk glasering. Boghvede og pinjekerner giver både sprødhed og en god ristet smag.
1 Færdig | FØRSTSkrub den hele selleri grundigt fri for jordrester med en stiv børste, og rens den under rindende vand. Skær de værste stængler og områder med jordrester af. |
2 Færdig | DEREFTERPak den helt rene selleri ind i stanniol, og som du er ved at lukke pakken, så kom saltet i, så det kommer godt rundt omkring på sellerien. |
3 Færdig | OGBag sellerien i ovnen ved 200° grader i 2-2½ timer, indtil den er mør, men ikke overmør – den skal stadig have noget fasthed. Pak sellerien ud, børst saltet grundigt af, og læg den i et ovnfast fad, der helst ikke er meget større end sellerien i omkreds. |
4 Færdig | OGKog honning, rødvin, knust peber, kanel, stjerneanis, balsamicoeddike og appelsinskal i ca. 20-25 minutter til en tyk sirup. |
5 Færdig | OGSkræl den halve selleri med en tyndskræller, og skær den i grove tern. Der skal være ca. 400 g. Kog selleristykkerne møre i usaltet vand – det tager ca. 20 minutter. |
6 Færdig | OGSigt vandet fra, tilsæt mælk og smør, og blend med en stavblender. Smag til med salt og peber. |
7 Færdig | OGRist pinjekernerne på en tør pande, til de får godt med farve – pas på, de ikke bliver sorte. |
8 Færdig | OGVarm olien op til ca. 160°, eller til den syder og bobler omkring en tændstik uden svovl, og fritér boghvedekernerne i 2-3 minutter. Tag dem op med en hulske, og læg dem på køkkenrulle. |
9 Færdig | OGHæld rødvinssiruppen over den hele selleri, og bag den i ovnen ved 175° i 15 minutter – vend undervejs sellerien et par gange, og pensl igen med siruppen fra fadet, brug evt. bare en ske, indtil sellerien er flot glaseret. |
10 Færdig | TIL SIDSTPensl igen med sirup lige før servering, og fordel de sprøde boghvedekerner og ristede pinjekerner på den bagte selleri og på mosen – dryp evt. også lidt af siruppen på mosen. |