Rødbedetatar

Del med dine venner:

Ellers kan du bare kopiere denne adresse

Det skal du bruge

Rødbedetatar
Groft havsalt
3 rødbeder
1 skalotteløg
Æbleeddike
Salt og peber
Estragoncreme
2 blødkogte æg
30 g estragon
60 g spinat
1 spsk. dijonsennep
2 dl solsikkeolie
Salt
Citronsaft
Sprøde solsikkefrø
50 g solsikkefrø
2 dl vand
3 dl neutral olie
Lidt salt
Anretning
Revet peberrod
4 æggeblommer (pasteuriserede)
Maldonsalt

Rødbedetatar

Af: Tom Victor Gausdal og Stian Floer fra bogen 'Grøntsagskogebogen'

Denne hyldest til rødbeden er blevet en slags signaturret på vores restaurant Sentralen. Vi havde den på menuen, da restauranten åbnede, den blev straks en favorit blandt gæsterne, og den er aldrig blevet taget af menukortet. Vi plejer at prale med, at det er den ret, som postes mest på Instagram i Oslo – jeg aner ikke, om det faktisk passer, men det føles i hvert fald sådan. Den er en smule arbejdskrævende, men allerede den første mundfuld overbeviser dig om, at det er al besværet værd. Hemmeligheden ved opskriften er rødbederne, der først bages og siden ryges – det giver en utrolig rig smagsoplevelse. Tilbehøret med sprøde solsikkekerner og en fed, grøn estragoncreme er heller ikke så ringe. Vær ikke bange for at bruge rigeligt med peberrod! Du genkender straks smagen – det er den, der gør det hele fantastisk.

Sådan gør du

1
Færdig

Rødbedetatar

Fyld et ovnfast fad med havsalt næsten helt op til kanten. Stik rødbederne ned i saltet og stil fadet i ovnen ved 160 ̊. Lad det bage, til rødbederne er helt møre. Tag dem ud, lad dem køle lidt af, fjern skrællen og del rødbederne i kvarte. Ryg derefter rødbedestykkerne i en rygeovn eller lignende, til de får en god røgsmag. Til sidst hakker du rødbedestykkerne i en kødhakker eller foodprocessor på den groveste indstilling, så det bliver groft blandet. Smag til med finthakket skalotteløg, eddike, salt og peber.

2
Færdig

Estragoncreme

Kør æggeblommer, estragon, spinat og sennep med en stavblender. Fortsæt, mens du tilsætter olien i en tynd stråle, til blandingen bliver en tyk creme. Smag til med salt og citronsaft.

3
Færdig

Sprøde solsikkefrø

Skyl solsikkefrøene og kom dem i en gryde sammen med de øvrige ingredienser. Kog, til vandet er fordampet, og frøene friteres i olien. Rør rundt med et piskeris af og til undervejs, så frøene ikke sætter sig på bunden. De er færdige, når de bliver gyldenbrune. Tag solsikkefrøene op af olien – de vil virke seje i begyndelsen, men bliver supersprøde, når de er kølet af på køkkenrulle.

4
Færdig

Servering

Kom estragoncreme i bunden af tallerkenen, arranger rødbedestykkerne ovenpå, drys med solsikkekerner og rigeligt med peberrod. Pynt med en æggeblomme og drys med Maldonsalt. Tataren fungerer fint som forret, men hvis du fordobler opskriften, kan du også servere den som middagsret med brød til – eventuelt som en af flere småretter.

Variation: Vi laver altid denne ret med rødbeder på Sentralen. Men du kan faktisk også lave den med en blanding af kraftige rodfrugter, såsom beder, knoldselleri og persillerod.

Tip: Hvis du vil forenkle tilberedningen, kan du pakke bederne ind i sølvpapir og lægge dem i pejsen eller på grillen, til de er helt møre. På den måde bliver bederne både bagt og røget på samme tid.

Tip: Havsaltet, der bruges til bagningen, kan sagtens anvendes flere gange. Knus saltet, når det er kølet ned, og opbevar det tørt, til det skal bruges næste gang.

previous
Hvide asparges i sauce blanquette
next
Saltbagt knoldselleri med smør og grønne jordbær

Add Your Comment