Pain cocotte

Del med dine venner:

Ellers kan du bare kopiere denne adresse

Det skal du bruge

4 dl vand
1 lille ært økologisk gær
5 ½ dl hvedemel
2 gode tsk. havsalt
2 dl ølandshvedemel (fuldkorns-)

Pain cocotte

Af: Marie Holm og Morten Lindberg, fra bogen Croque Monsieur

Det nemmeste, nemme brød – bagt i en (fransk) støbejernsgryde. Adaptionen af en nyklassiker; the no-knead bread eller pain cocotte sans pétrissage. Den minimalistiske, brødbagningsteknik går i al sin enkelthed ud på at røre – ikke ælte – en ret våd, gærfattig hvededej, lade den stå ved stuetemperatur i 12-18 timer, og til slut bage den i en brændende varm støbejernsgryde i ovnen. Først med låg på, så gryden holder på al fugten fra brødet og sikrer en flot ophævning à la dampovn/stenovn, og til slut uden låg, så brødet får en sprød fransk skorpe.

Sådan gør du

1
Færdig

Først

Hæld vandet i en skål eller plastikbøtte – det er til at røre dejen i, og lade den hæve i efterfølgende. Rør gæren ud i vandet, og tilsæt så al hvedemelet. Rør lidt rundt, og tilsæt salt og derefter fuldkornsmel. Rør bare lige sammen, så alt er blandet rimeligt godt. Læg låg på skålen/ bøtten, og lad dejen stå og hæve på køkkenbordet i mindst 12 timer og gerne en 15-16 stykker. Den skal have hævet sig til det dobbelte og dufte syrligt, ikke eddikesurt.

2
Færdig

Derefter

Hæld forsigtigt dejen ud på et ret melet bord uden at slå luften ud af den. Fold dejen ind over sig selv – først fra den ene led og så fra den anden. Det er nemmest, hvis du ejer et par skrabere i metal eller plastik (dem, der ligner malerspatler). Placer brødet oven på en god bunke mel med folderne nedad, og lad det hæve videre på bordet i et par timer. Det er ikke et must, du kan vælge at vippe dejen direkte ned i en brandvarm gryde, men det bliver lidt smukkere, når det hæver, efter det er blevet slået op…

3
Færdig

Og

Tænd for ovnen, når brødet er ved at have hævet færdigt – smæk en stor Le Creuset-gryde inklusive låg eller anden støbejernsgryde, der kan klare mosten, ind i ovnen, og skru op på 260-70 grader ved varmluft. Lad gryden blive gloende varm derinde. Tag gryden ud af ovnen – med grydelapper! – og sæt den på komfuret. Løft låget af – med grydelapper! – og læg det ved siden af gryden. Vip dejen ned i den varme gryde, så forsigtigt, som du kan. Brug fx dine skrabere til til at løfte dejen med, og så er det noget med at komme hurtigt hen over gryden med den, og slippe taget uden at røre de varme kanter.

4
Færdig

Til sidst

Når dejen er i gryden, så læg det varme låg på – med grydelapper! – og sæt gryden tilbage i den varme ovn. Bag brødet i 30 minutter. Tag låget af gryden – med grydelapper! – og bag brødet i yderligere 10-15 minutter, til det er smukt mørkgyldent på toppen. Vip brødet ud af gryden – med grydelapper! – og lad det køle lidt på en bagerist.
Spis brødet samme dag; Det er for kedeligt allerede dagen efter, medmindre du luner det i ovnen eller bruger det til en croque-monsieur.

previous
Oksenyretapper, sauterede kantareller, figner og marvdressing
next
Galettes

Add Your Comment