ca. 600 g Vintergrøntsager (her bruges jordskokker, rosenkål, glaskål og grønkål, men diverse andet kan bruges, som fx beder, rødder o.l.), | |
300 g Grana Padano | |
et par gode håndfulde Vilde urter fra skov og strand | |
100 g Saltet smør | |
Havsalt |
1 Færdig | FØRSTKog ca. 3 dl vand op og træk det af varmen. |
2 Færdig | DEREFTERRiv Grana Padano groft og kom i det kogte vand. Lad det stå ca. 10 minutter til du kan se ostefedt og ostevalle/væske skille. |
3 Færdig | OGSkil nu fedt og væske. Dette gøres nemmest ved at tage en lille opøser og fylde den med ostevæsken. Ved langsomt at køre opøseren rundt vil fedtet lægge sig på toppen og hvirvle ud, men den tungere væske vil lægge sig i bunden. |
4 Færdig | OGVæsken holdes i gryden til senere brug, mens ostefedtet kommes til side til at afbage grøntsagerne i. |
5 Færdig | OGJordskokker soigneres og deles i mindre stykker, rosenkål soigneres og plukkes ud i blade, glaskålen skrælles og skæres I mindre stykker og grønkålen skæres i små skud og stængler og skylles godt igennem. Sørg for at alle grøntsager er af en størrelse der kræver ca. samme tilberedningstid. |
6 Færdig | OGNu marineres grøntsagerne med ostefedt og lidt salt. Sørg for at få vendt grøntsagerne rigtigt godt rundt. |
7 Færdig | OGAfbag nu grøntsagerne i forvarmet ovn til de netop er møre. |
8 Færdig | OGI mellemtiden plukkes skov- og strandurterne, inden de skylles i iskoldt vand og slynges tørre i en salatslynge. |
9 Færdig | OGOstevæsken stavblendes med en god klat smør og smages til med salt. |
10 Færdig | OGI en dyb skål anrettes de lune grøntsager luftigt og højt, og de mange urter pynter retten af. |
11 Færdig | TIL SIDSTDen varme ostevallesauce hældes henover anretningen i gode store skefulde – gerne inde ved gæsten. |