Bunde | |
150 g smør | |
300 g mel | |
100 g flormelis | |
1 æg | |
Glasur | |
2 dl flormelis | |
1½ spsk pasteuriseret æggehvide | |
½ spsk havtornpuré | |
Lidt gul frugtfarve | |
Creme | |
½ vaniljestang | |
50 g sukker | |
25 g maizena | |
1½ dl mælk | |
2 æggeblommer | |
1½ dl havntornsaft | |
2-3 dl piskefløde | |
Havtornsaft og -puré | |
1 kg havtorn | |
½ liter vand |
1 Færdig | Havtornsaft og -puréKom havtornen i en gryde og tilsæt vand. Bring det i kog og lad det simre i et par minutter. Lad saften stå og køle af i gryden og hæld den så over i en sigte. Når væsken er løbet igennem, presses saften ud af bærrene med en dejskraber. Opbevar saften i skoldede glas eller flasker i køleskabet. Så kan den holde i flere uger. Saften kan også fryses ned. De resterende skaller og kerner hældes i en blender og blendes helt fint. Er de for tørre til at blende, tilsættes lidt af saften. Man kan vælge at sigte pureen, hvis man ikke vil have rester fra kernerne med. Pureen holder ikke mere end et par dage i køleskabet, så den kan med fordel fryses ned i mindre portioner. |
2 Færdig | CremeStart med cremen. Flæk vaniljestangen og skrab marven ud. Kom lidt af sukkeret i en skål og rør det sammen med vaniljemarven. Tilsæt resten af sukkeret, maizena, mælk og æggeblommer og rør det sammen. Kog saften op i en gryde og hæld mælkeblandingen i under omrøring, når det koger. Lad gryden stå på varmen, indtil cremen tykner – der skal piskes hele tiden. Hæld den op i en skål og kom film direkte på cremen. Stil skålen i køleskabet, indtil cremen er helt kold. |
3 Færdig | BundePluk smørret i små klumper og kom det i en røreskål sammen med mel og flormelis og rør det sammen, enten på maskine eller i hånden. Rør ægget i, så dejen samles, og lad den hvile i køleskabet en times tid, inden den bruges. Kom lidt mel på bordet og rul dejen ud i ca. 3 mm tykkelse. Udstik ca. 20 runde bunde på ca. 7 cm i diameter og bag dem på bagepapir i en 180 grader varm ovn i ca. 10 minutter. |
4 Færdig | GlasurPisk flormelis, æggehvide og puré sammen. Tilsæt lidt frugtfarve, hvis glasuren mangler farve. Kom glasur på halvdelen af bundene. Pisk fløden til skum og sprøjt en krans på hver af de resterende bunde. Kom en klat kagecreme i hullet i midten og læg et låg på. Sæt en klat flødeskum på toppen og pynt evt. med et syltet havtornbær. |