Tærtedej | |
125 g smør | |
250 g hvedemel | |
125 g rugmel | |
2 æg | |
½ dl iskoldt vand | |
1½ tsk salt | |
1 spsk smør til pensling af tærteform | |
Fyld | |
650 g løg, fx gerne en blanding af skalotte-, zittauer- og rødløg | |
3 sammenpiskede æg | |
2 dl cremefraiche 38% | |
2 fed hvidløg | |
120 g tør ost, fx vesterhavsost, comté eller tomme de savoie | |
2 spsk fintsnittet oregano | |
1 spsk smør | |
Olie til stegning | |
Røgsalt og friskkværnet peber | |
Servering | |
Lidt friske oreganoskud |
Løg er helt afgjort den mest anvendelige grøntsag, der findes, og en hel basal nødvendighed i de fleste retter – og selvfølgelig også i denne bog. Løg tilfører dybde, fylde, sødme og fundament og booster smag. Man kan faktisk sige, at det er grøntsagernes svar på salt. Løget kan bestemt også tage hovedrollen selv, som fx i den klassiske løgtærte her, hvor jeg har tilført ekstra smag til løgene ved at stege dem hårdt, inden tærten sættes sammen. Rugmelet i mørdejen giver en god kontrast til de sødlige løg.
1 Færdig | TærtedejSmuldr smørtern sammen med melet. Rør dejen på røremaskine. Tilsæt resten af ingredienserne og rør, til dejen lige akkurat har samlet sig, da den ellers vil trække sig sammen under bagningen. Pak dejen ind i husholdningsfilm og læg den på køl i 30 minutter. Rul derefter dejen ud til ca. 3-4 mm’s tykkelse på et meldrysset bord. Smelt smørret og pensl formen. Læg dejen over formen, pres den ud i formen og fold den ud over kanterne, så der går min. 2 cm ud over kanten. Lad dejen hvile i køleskabet i min. 1 time. Varm ovnen op til 180 grader og bag tærtebunden i 6 minutter. Tag den ud af ovnen og rul med en kagerulle over toppen af formen, så kanterne skæres af og der bliver en fin kant på tærten. Tærtebunden er nu så bagt, at den holder sig selv oppe. Bag tærtebunden i ca. 8 minutter mere, til den er let lysebrun. |
2 Færdig | FyldSkær løgene i halve fra top til bund og evt. i kvarter, hvis de er meget store. Varm en ovnfast pande op med olie, læg løgene med skærefladen nedad og steg løgene ret hårdt, så skærefladen tager farve. Drys med lidt røgsalt. Varm ovnen op til 180 grader. Sæt nu panden i ovnen og steg løgene i ca. 15 minutter, til de er møre. Pisk æg og cremefraiche sammen i en skål og krydr med salt og peber. Pres hvidløget, riv osten fint og bland det i æggeblandingen sammen med oregano. Fyld æggemassen i bunden af den forbagte tærtebund og læg forsigtigt de bagte løg på æggemassen med skærefladen opad. Del evt. de største løg fra hinanden i skallen og sørg for, at de ikke er dækket af æggemassen. Bag tærten færdig i ca. 25 minutter, til overfladen er gylden. |
3 Færdig | ServeringTag tærten ud og lad den hvile i ca. 20 minutter inden servering. Drys med lidt friske oreganoskud og server evt. en god salat med vinaigrette til. |