1 vaniljestang | |
2 usprøjtede appelsiner | |
4 stjerneanis | |
350 g sukker | |
50 g glukose | |
2½ dl vand | |
5 dl råsaft af havtorn | |
5 dl vand | |
Råsaft af havtorn | |
1 kg havtorn |
1 Færdig | Råsaft af havtornRåsaft er lavet af de rå bær, som er mast igennem en sigte og dermed befriet for skaller og kerner. For at lette processen kan man komme bærrene i en foodprocessor et kort øjeblik, inden man presser dem igennem en sigte med en ske eller dejskraber. Holdbarheden er helt nede på maksimalt 2 døgn i køleskab, så det er en god idé at fryse saften ned i små portioner. Har man haft saften stående i to dage, skal man koge den igennem, inden den afkøles og fryses ned. |
2 Færdig | IspindeSkær vaniljestangen igennem på langs, skrab marven ud og mos den sammen med lidt af sukkeret. Læg både den tomme skal og marven i en gryde. Skær skallen af appelsinerne, uden at den hvide hinde kommer med. Pres saften af frugtkødet og kom skal og saft i gryden. Tilsæt stjerneanis, sukker, glukose og vand og kog det hele op. Lad det stå og simre ved svag varme i 10 minutter og hæld lagen i en passende bøtte. Stil lagen i køleskabet og lad den trække i mindst et døgn. Jo længere den trækker, jo mere smag får den af stjerneanis og vanilje. Tilsæt råsaft og vand og rør det sammen. Sigt saften og hæld den i isforme, sæt en pind i og stil dem i fryseren, indtil de er frosset. Man kan pynte isene med forskellige slags chokolade, nødder og drys. Man kan også bruge kogt saft i stedet for råsaft, men så forsvinder en del af vitaminerne. |