Hvide asparges i sauce blanquette

Del med dine venner:

Ellers kan du bare kopiere denne adresse

Det skal du bruge

250 g smør
2 ½ dl grøntsagsbouillon eller aspargesbouillon
1 æg
2 æggeblommer
2 spsk creme fraiche
Lidt citronsaft
Salt og peber
9 store, hvide asparges
Hvidløgskrummer
Krummer af 4 skiver lyst brød uden skorpe
2 dl olivenolie
5 fed hvidløg
Salt
2 kviste rosmarin
Anretning
Blade af rød skovsyre
½ dl syltede knopper af hyldeblomst

Hvide asparges i sauce blanquette

Af: Tom Victor Gausdal og Stian Floer fra bogen 'Grøntsagskogebogen'

I de seneste år er den grønne asparges blevet umådelig populær i Skandinavien. Men den hvide er der ikke så mange, som spiser. Giv den en chance, når den er i sæson! Den er tykkere og mere fyldig i smagen, men har en helt anden karakter og konsistens. Her tilbereder vi den på næsten klassisk vis med en dejlig smørsauce og lidt smagsrig pynt. På billedet har vi brugt hvidløgskrummer, skovsyreblade og syltede knopper af hyldeblomst, men du kan sagtens erstatte det med enkle og mere tilgængelige smagstilsætninger som fx kapers, kørvel eller estragon.

Sådan gør du

1
Færdig

Asparges

Kom smør og bouillon i en gryde og varm op, til smørret er smeltet. Kør æg, æggeblommer og creme fraiche sammen med en stavblender, og tilsæt smørblandingen, mens blenderen stadig kører. Saucen skal have en tyk konsistens. Hæld den tilbage i gryden, varm op og smag til med citron, salt og peber.

Skræl aspargeserne fra 2 cm fra toppen og ned. Knæk de nederste 2 cm af. Kog aspargeserne 1 minut i saltet vand, tag dem op og halver dem på langs.

2
Færdig

Hvidløgskrummer

Smuldr brødet ned i et ildfast, ikke for stort fad. Pil hvidløgsfeddene og knus dem let med den flade side af en kniv. Læg hvidløg og rosmarin i formen og hæld olien over, så den næsten dækker. Drys salt over og bag raspen i ovnen ved 150°, til den er gylden og sprød. Rør i den af og til undervejs. Hæld olien fra, når raspen er færdig, fjern hvidløgsfed og rosmarin og lad raspen dryppe af på køkkenrulle eller et rent viskestykke. Hvis du foretrækker raspen finere, kan du knuse den i en morter.

3
Færdig

Servering

Fordel saucen på tallerkener og anret aspargeserne ovenpå. Drys med hvidløgs­ krummer, syreblade og hyldeblomstknopper.

Variation: Erstat skovsyre med andre bløde urter som fx estragon og kørvel. Du kan også bytte hyldeblomstknopperne ud med kapers.

Tip: Hvide aspargeser kræver, at man er nøjagtig med kogetiden. Bliver de for bløde, kommer de til at minde om de asparges, man kan købe på glas. Men er de for hårde, bliver det heller ikke godt, for så smager de bittert. Kog asparges, til de er netop møre, og server dem straks. Sådan er de bedst. Det kan også være smart at komme lidt sukker i vandet for at runde bitterheden yderligere af.

previous
Dampede ærter med ramsløgsmayonnaise
next
Rødbedetatar

Add Your Comment