1 pakke gyoza-dej | |
Til fyldet | |
1 spsk. neutral olie | |
2 fed hvidløg | |
2,5 cm frisk ingefær, skrællet og revet | |
8-10 tørrede shiitake-svampe | |
2 mellemstore gulerødder | |
200 g kinakål | |
1/2 tsk. fint havsalt | |
2 spsk. tørrede judashører | |
1 bundt kinesiske purløg | |
2 tsk. sesamolie | |
2 spsk. shaoxing-risvin | |
2 spsk. lys muscovadorørsukker | |
1 spsk. vegansk østerssauce | |
et nip friskkværnet hvid peber | |
Til dyppelsen | |
1 spsk lys soja | |
1 spsk chinkiang-eddike (sort riseddike) | |
1/2 spsk ½ spsk. chiliolie |
Gyoza er normalt fyldt med svinekød og steges først på panden, inden de dampes. De serveres som snack i Japan, skylles ned med øl og er utroligt svære at stoppe med at spise igen. Dejen er ekstremt tynd, og af denne grund bøvler jeg aldrig med at lave den selv. Nogle ting er bedst at overlade til maskiner! Færdigkøbt dej tør hurtigt op, hvilket betyder, at du kan smide disse små sprøde mundfulde sammen, selv når du har travlt.
1 Færdig | FØRSTVarm den neutrale olie til fyldet op på en stor, tykbundet stegepande ved jævn varme. Sautér i yderligere 2-3 minutter, til grøntsagerne er faldet sammen, og noget af væden er kogt væk. Sørg for ikke at overfylde panden, og at der er plads nok mellem grøntsagerne til, at luften kan cirkulere. |
2 Færdig | DEREFTERTag panden af varmen, og kom de sauterede grøntsager i en røreskål. Lad dem køle af, inden du tilsætter judasøre og kinesiske purløg (eller hakket porre). Tilsæt resten af ingredienserne til fyldet, og bland godt. Stil fyldet i køleskabet i 15 minutter, så det kan sætte sig. |
3 Færdig | OGLæg en gyoza-dejcirkel i din håndflade, og kom 1 stor tsk. fyld på midten. Saml kanterne af dejcirklen, og pres dem forsigtigt sammen for at forsegle dumplingen, idet du tilføjer nogle folder, hvis du har lyst. Sæt de færdige dumplings med mindst 1 cm’s mellemrum på en bakke beklædt med bagepapir. Gentag denne proces, til fyldet er brugt op. |
4 Færdig | OGFor at tilberede dumplingerne varmes 1 spsk. olie på en slip-let-pande ved jævn varme. Kom nogle dumplings på panden med mindst 1 cm’s afstand imellem, og steg dem i 3-4 minutter, til bundene er brune og sprøde. |
5 Færdig | TIL SIDSTTilsæt nok kogende vand til at fylde panden 1 cm op. Dette vil afføde en sky af damp, så sørg for at holde ansigtet på sikker afstand! Dæk panden med et låg, og lad dumplingerne simre let i 6-8 minutter, til alt vandet er fordampet. Steg dumplingerne i 1-2 minutter, og tag dem så af varmen, og lad dem køle let af – dette vil få dem til at slippe panden og gøre det lettere at skovle dem ud af den. Bland ingredienserne til dyppelsen, og server den sammen med dine gyoza. |