• Home
  • Efterår
  • Grillet gazpacho ‘Andaluz’ med tomat og parmesan
Grillet gazpacho ‘Andaluz’ med tomat og parmesan

Del med dine venner:

Ellers kan du bare kopiere denne adresse

Det skal du bruge

Kold suppe
1 agurk
2 røde peberfrugter
½ salatløg
2 skiver hvid brød, uden skorpe
1 dl tomatjuice
1 kg modne tomater - hvis du ikke kan få modne tomater, kan halvdelen skiftes ud med flåede tomater af god kvalitet
½ frisk rød chili, uden frø
1 fed hvidløg
½ dl frugtig olivenolie
Lidt sukker
Sherryeddike
Salt og friskkværnet peber
Garniture
½ agurk
1 rød peberfrugt
Evt. lidt frisk merian
Parmesanolie - skal helst laves dagen før
50 g parmesanrester, fx skorper el. lign.
2 dl mild olivenolie
Sprøde parmesanchips
100 g parmesan
pimentón dulce

Grillet gazpacho ‘Andaluz’ med tomat og parmesan

Fra: Thomas Hermans bog 'Feast - mit solskinskøkken'

Jeg forstår ganske enkelt godt, hvorfor gazpacho er en vanvittigt populær sommerspise. Den er lynhurtig at lave, den skal ikke varmes, den er forfriskende, og den kan laves i et utal af variationer og med forskelligt fyld. Personligt fortrækker jeg den i en helt enkel udgave, hvor grøntsagerne får lov til at komme til deres ret, og man for alvor får smagen af solskin. I min version griller jeg enkelte af grøntsagerne, da jeg elsker den letrøgede smag, som de tilfører suppen. Dog skal det tilføjes, at det på ingen måde er nødvendigt for at få et fantastisk resultat – man kan sagtens droppe den del og gå efter den klassiske udgave.

Sådan gør du

1
Færdig

Først

Start med parmesanolien: Kom olien i en passende gryde, sæt den på varmen og lun den op til ca. 40 grader. Skær parmesanresterne i mindre stykker og kom dem i olien. Lad olien stå ved 40 grader og trække smag af parmesan i ca. 1 time. Tag herefter gryden af varmen, hæld alt over i en passende beholder og lad olien trække på køl i mindst 1 døgn. Sigt olien og kassér osteresterne før brug.

2
Færdig

Derefter

Skræl agurken, flæk den på langs og skrab kernerne ud. Flæk de røde peberfrugter på langs og fjern kernerne. Pensl herefter agurk, peberfrugt og det halve salatløg med en smule olivenolie og grill dem i 2 minutter på hver side på en brandvarm grill. Lad dem køle af. Skær brødet i tern og læg dem i blød i tomatjuicen. Snit et kryds i bunden af tomaterne og skær stilken ud. Blancher tomaterne i kogende vand, afkøl straks i isvand og fjern skindet.

3
Færdig

Og

Skær herefter tomater, den grillede agurk, løg og peberfrugt i mindre tern og kom det i en blender sammen med det udblødte brød, chili og hvidløg. Blend det hele godt sammen og tilsæt olivenolie lidt efter lidt. Blend suppen helt glat og smag den til med en smule sukker og sherryeddike samt salt og friskkværnet peber. Lad suppen trække på køl i min. 2 timer.

4
Færdig

Og

Skræl agurken, halver den på tværs, skrab kernerne ud og skær den i ensartede tern på 1 x 1 cm. Flæk den røde peber, fjern kernerne og skær ligeledes denne i ensartede tern på 1 x 1 cm.

5
Færdig

Og

Riv parmesan fint op i en skål. Forvarm ovnen til 180 grader. Kom bagepapir på en bageplade. Fordel den revne parmesan i fire bunker og tryk dem fladt ud. Sørg for, at der er afstand mellem bunkerne, så de ikke smelter sammen. Bag parmesanen i ovnen i 10-15 minutter, eller til den er smeltet og gylden.

6
Færdig

Og

Tag herefter de bagte parmesanchips ud, afkøl dem let på bagepladen og lad dem dryppe af på fedtsugende papir. Hvis du har mod på at lave kunstneriske former på dine parmesanchips, skal det gøres nu, mens de stadig er varme og bløde. Drys dem lige inden servering med pimentón dulce.

7
Færdig

Til sidst

Fordel garnituren i fire dybe tallerkener og hæld den kolde suppe ved. Dryp lidt parmesanolie omkring og server de sprøde parmesanchips til. Drys evt. lidt merian på toppen.

previous
Pumpkin-meringue-pie
next
Linguine vongole med rød chili

Add Your Comment