30 g usaltet smør | |
1/4 tsk let stødte safrantråde | |
4 små (ca 600g) flækkede courgetter | |
2 1/2 spsk olivenolie | |
1 tsk majsstivelse | |
300 g græsk yoghurt | |
2 fed hvidløg knuste | |
1/2 tsk tørret mynte | |
3/4 tsk ristede og let saltede korianderfrø | |
1 1/2 spsk mynteblade | |
1/2 citron | |
salt | |
sort peber |
Opskriften er inspireret af kousa b’laban, en levantisk ret med farserede babycourgetter eller -græskar tilberedt i yoghurt. I denne forenklede udgave tilberedes yoghurtsaucen og de grillede courgetter hver for sig og serveres med en hurtig gang safransmør dryppet over.
Det er lidt af en kunst at varme yoghurt uden at få det til at skille; stabilisatorer såsom majsstivelse eller æggeblommer hjælper som regel, og det samme gør forsigtig opvarmning under konstant omrøring til lige under kogepunktet. Resultatet er en supercremet, syrlig sauce, der er fantastisk til courgetterne her, men også til andre grillede grøntsager, saftige kødudskæringer eller endda som pastasauce.
1 Færdig | FØRSTForvarm ovnen på grillfunktion. |
2 Færdig | DEREFTERLun smør og safran ved middelvarme i en lille kasserolle. Stil kasserollen til side, når smørret er smeltet, og lad det trække. |
3 Færdig | OGLæg courgetterne i en bradepande med bagepapir, og vend dem med 2 spsk olie, ⅓ tsk salt og et godt drys friskkværnet peber. Læg dem med skærefladen opad, og grill dem i 15 20 minutter, til de er flot brankede og møre. |
4 Færdig | OGGør saucen klar, når der er ca. 10 minutter tilbage af grilltiden: Rør majsstivelsen ud i 3 spsk vand i en stor skål, og tilføj så yoghurt, hvidløg, tørret mynte, den resterende ½ spsk olie og ½ tsk salt. Rør grundigt rundt, og hæld så blandingen i en stor slip let-sauterpande. Lun den igennem ved middelvarme under konstant omrøring i ca. 10 minutter, eller til den er gennemvarm og tyknet let. Saucen må ikke koge, da det vil få den til at skille. |
5 Færdig | TIL SIDSTHæld den lune yoghurtsauce i et dybt fad, og læg courgetterne i med grillsiden opad. Dryp safransmørret over, og drys med korianderfrø og mynteblade. Dryp den halve citron over, og server courgetterne straks. |
6 Færdig | TIP:– Ingen safran? Brug et nip gurkemeje i stedet for. |