1 stort blomkål (ca 700g) | |
2 tsk mildt karrypulver | |
100 g (100 g usaltet smør, 50 g skåret i terninger på 3 cm og 50 g smeltet) usaltet smør | |
75 g mel | |
6,75 dl sødmælk | |
2 fed hvidløg | |
1½ spsk stærk sennep | |
150 g groftrevet lagret cheddar | |
6 ark god, frossen filodej | |
salt | |
sort | |
1 spsk grofthakket persille, til drys | |
1 1/s tsk citronskal, til drys |
Cauliflower cheese – ostegratineret blomkål i karry – er en elsket, engelsk klassiker. Her har vi tryllet den om til en sprød tærte. Vi har engang hørt den beskrevet som ”glohed ostelava”, men hvis man giver sig tid til at puste på den først, er det en himmelsk mormormadsmundfuld!
1 Færdig | FØRSTForvarm ovnen til 180° varmluft. Beklæd en springform på 23 cm med bagepapir. |
2 Færdig | DEREFTERSpred blomkålen ud i en bradepande med bagepapir, og vend dem med karryen, halvdelen af olien, ½ tsk salt og et godt drys friskkværnet peber. Steg den i ovnen i 20 minutter, til den er mør og lyst gylden. Stil den til side, og skru ned for ovnen til 170° varmluft. |
3 Færdig | OGKog i mellemtiden bechamellen: Smelt smørterningerne i en mellemstor gryde ved middelhøj varme, pisk melet i, og kog i 1-2 minutter, til det dufter godt af popcorn. Skru ned til middelvarme, og hæld mælken i lidt ad gangen under konstant piskning, til du har en jævn sauce. Kog den igennem under hyppig piskning i ca. 7 minutter, til den er tyknet let. Tag gryden af varmen, tilsæt hvidløg, sennep, ost og ¼ tsk salt, og rør rundt, til osten er smeltet. |
4 Færdig | OGLæg filoarkene under et fugtigt viskestykke, så de ikke tørrer ud. Rør det smeltede smør og den resterende 1½ spsk olie sammen i en lille skål, og stil den parat. |
5 Færdig | OGTag nu ét ark filo ad gangen, pensl oversiden med smørblandingen, og læg det i den klargjorte springform (med smørsiden opad). Tryk det forsigtigt på plads, og lad snipperne hænge ud over kanten. Gentag smøreprocessen med næste ark dej, men drej formen en smule, inden du lægger det i, så dets snipper stikker ud over den et nyt sted. Gentag processen med alle seks ark. |
6 Færdig | OGFordel halvdelen af bechamelsaucen i bunden af formen, og læg de ovnstegte blomkålsbuketter ned i den. Hæld resten af saucen over, og krøl så dejsnipperne sammen, så de danner en flot, skødesløs roset langs kanten, mens midten af tærten er bar. |
7 Færdig | OGPens fllokanten med resten af smørblandingen, stil springformen på en bageplade, og bag tærten i 30 minutter. |
8 Færdig | OGÅbn ved hjælp af et viskestykke forsigtigt springformen, så tærtens sider blottes, og bag den i yderligere 20-25 minutter, til siderne har fået farve, og indholdet er boblende gyldent. Lad den stå og sætte sig i 15 minutter. |
9 Færdig | TIL SIDSTDrys tærten med persille og citronskal, og server den lun. |