# × luk
Buttede julemænd

Del med dine venner:

Ellers kan du bare kopiere denne adresse

Det skal du bruge

K R Y D D E R D E J
100 g saltet smør, stuetempereret
200 g kagemel eller alm. hvedemel
75 g flormelis
1 tsk. stødt kanel
1 tsk. stødte nelliker
2 æggeblommer
S P R Ø J T E G L A S U R
300 g flormelis
Ca. 50-65 g pasteuriserede æggehvider
H V I D O G R Ø D ’ F Y L D U D ’ - G L A S U R
Ca. ½ tsk. julerød pastafarve
2 x 10 g pasteuriserede æggehvider
’ R Ø D E N Æ S E R ’ O G ’ P U P I L L E R ’
30 g marcipan
Lidt julerød pastafarve
30 g mørk chokolade

Buttede julemænd

Opskrift af: Mette Blomsterberg

Sådan gør du

1
Færdig

FØRST

KRYDDERDEJ

Tag smørret ud af køleskabet i god tid (gerne dagen før), så det har stuetemperatur, når du går i gang. Bland hvedemel, flormelis, kanel og nelliker godt, og ælt det kort sammen med smør og æggeblommer til en ensartet dej.

Stil dejen koldt i 30 minutter. Rul den kolde dej ud i en anelse ekstra mel i 2-3 mm tykkelse, og udstik i cirkler på 8-9 cm. Læg cirklerne på en bageplade beklædt med bagepapir, og bag dem i en 180 grader varm ovn, til de er dejligt gyldne. Det tager ca. 8-10 minutter, afhængigt af ovnen og tykkelsen på kagerne. Lad dem køle af på en afkølingsrist.

2
Færdig

DEREFTER

SPRØJTEGLASUR

Sigt al flormelis ned i en stor skål. Kom næsten al æggehviden i (hold lidt tilbage), og pisk det længe til det er skummende, luftigt og hvidt med en håndmikser. Konsistensen skal være som beskrevet og må ikke ’flyde sammen’, når du stopper med at piske. Tilsæt kun mere af æggehviden, hvis det er nødvendigt.

Vrid en ren våd klud, fold den sammen, og læg den over skålen med den stive sprøjteglasur. Dette sikrer, at den ikke tørrer, mens du arbejder videre.

Fold et cornet, eller kom glasuren op i en lille deko-engangssprøjtepose. Klip et lille hul, og sprøjt nu to tynde streger, så hver kage bliver delt i tre lige brede dele. Dette sikrer, at der bliver god plads til Julemandens øjne, overskæg og næse senere.

Sprøjt nu omrids af ’huekvasten’, så det er et lukket felt. Sprøjt omrids af selve ’huen’, så det er et lukket felt. Sprøjt omrids af ’skægget’, så det er et lukket felt, og sprøjt til sidst omrids af ’jakken’, så også det er et lukket felt. Lad denne glasur lufttørre 10- 15 minutter, inden du fortsætter. Tag 1/4 af den hvide sprøjteglasur fra op i en lille skål, og læg kluden over. Den gemmes væk til senere, hvor den skal bruges til ’overskæg’, ’øjne’ og ’huekant’. Del den resterende sprøjteglasur i to lige store halvdele i hver sin skål, som skal blive til ’fyld ud’-glasur.

3
Færdig

OG

RØD ’ FYLD UD ’ - GLASUR

Kom julerød pastafarve op i den ene skål med glasur, og rør farven godt og grundigt ud.
Tilsæt 10 g æggehvide, og pisk ganske kort med håndmikseren.

4
Færdig

OG

HVID ’ FYLD UD ’ - GLASUR

Kom 10 g æggehvide op i skålen med den hvide glasur, og pisk også den ganske kort. Vrid endnu en ren klud, og læg den over begge ’fyld ud’-glasurer.

Start med den røde: Kom den op i en engangssprøjtepose, og klip et lille hul. Fyld nu både ’huen’ (ikke ’kvasten’) og ’jakken’ fuldstændig ud på alle kagerne. Bank kagerne forsigtigt og løbende ned i bordet, så glasuren lægger sig fint og glat. Du kan også bruge en lille, spids modellerpind eller en tandstik til at punktere eventuelle luftbobler med. Vigtigt, lad den røde glasur lufttørre ca. 1-2 timer, inden du fortsætter. Imens indfarver du marcipanen med julerød farve og gemmer den i et lille stykke husholdningsfilm.

Kom nu den hvide ’fyld ud’-glasur op i en lille deko-engangssprøjtepose, og klip et lille hul. Fyld nu både ’huekvasten’ og ’skægget’ ud på alle. Bank kagerne forsigtigt og løbende ned i bordet, så glasuren lægger sig fint og glat. Du kan også bruge en lille, spids modellerpind eller en tandstik til at punktere eventuelle luftbobler med.

Lad også den hvide glasur lufttørre endnu ½ times tid, inden du fortsætter. Det kan ikke betale sig at være utålmodig, for de to glasurer vil flyde sammen i farverne, hvis man ikke venter på, at det tørrer ordentligt!

5
Færdig

TIL SIDST

’ OVERSKÆG ’ , ’ ØJNE ’ OG ’ HUEKANT ’ , ’ RØDE NÆSER ’ OG ’ PUPILLER ’

Find den gemte hvide, stive sprøjteglasur frem fra tidligere. Pisk den op, så den igen er luftig og ikke flyder
sammen, når du stopper med at piske. Kom den op i en lille deko-en-gangssprøjtepose, og klip et lille hul. Sprøjt nu ’overskæg’ (gør plads til ’næsen’), ’øjne’ og ’huekant’ som på billedet. Tril den røde marcipan til runde ’næser’, og læg dem i ’overskægget’, inden sprøjteglasuren størkner. Smelt chokoladen (den skal ikke tempereres), kom den op i et cornet (et kræmmerhus af bagepapir), og sprøjt ’pupiller’ i ’øjnene’.

Lad de buttede, skønne julemænd lufttørre til næste dag, hvor de kan tåle at blive pakket i cellofan eller i kagedåser.

previous
Salat af zucchini, ristede pistacier, pistacienøddeolie, citrusurter og revet Grana Padano
next
Pistacie-grantræer

Add Your Comment