1 mellemstort blomkål | |
50 g smør + lidt til formene | |
1 dl rasp til formene samt drys | |
50 g hvedemel | |
2½ dl sødmælk | |
80 g revet parmesan eller anden tør, kraftig ost | |
Lidt revet muskatnød | |
3 store æg | |
40 g frisk trøffel eller 4 spsk trøffelolie | |
Havsalt og friskkværnet peber |
Blomkålsgratin er en af mine absolutte livretter, og med trøfler bliver det ikke meget bedre – blomkål, trøfler, æg og ost er altså bare en vinderkombination.
1 Færdig | FørstDel blomkålen i 8-10 store buketter, skær evt. også stokken i tern på 2 x 2 cm. Kog blomkålen i letsaltet vand i ca. 4-5 minutter, til den er næsten mør. Tag buketterne op med en hulske og lad dem køle lidt af i en sigte. |
2 Færdig | DerefterKom smør i en gryde og lad det bruse op, kom melet i og bag det igennem til en smørbolle. Kom mælken i en kasserolle og lad den koge op. Tilsæt derefter mælken lidt ad gangen til smør - bollen og lad det koge op under omrøring. Pisk, til ensartet konsistens og tag gryden af blusset. Tilsæt revet ost og smag til med muskatnød, salt og peber. Hæld det i en stor skål og lad det afkøle lidt. |
3 Færdig | OgDel æggene i blommer og hvider og rør æggeblommerne i den lune opbagning en ad gangen sammen med halvdelen af den friske trøffel, som rives ned i opbagningen. Pisk æggehviderne helt stive med et nip salt og vend dem forsigtigt i opbagningen med en dejskraber. |
4 Færdig | Til sidstVarm ovnen op til 200 grader. Smør fire ildfaste forme (ca. 12 cm i diameter) med lidt smør og drys dem med rasp – gem lidt til drys. Fordel blomkålsbuketterne i gratinformene og hæld gratin - massen udover. Drys med rasp og bag gratinerne på midterste rille i ca. 25-30 minutter. SERVERING: Hvis du har friske trøfler, så riv lidt udover den varme gratin. Server gratinen med en enkel salat vendt i en god vinaigrette. |