1 stor, frisk dansk blæksprutte | |
1 l dansk, økologisk yoghurt, eventuelt fåremælk | |
2 stk. tørrede chilier | |
1 citron | |
2 spsk god olivenolie | |
150 g stenbiderrogn | |
2 håndfulde hø | |
1 spsk vindruekerneolie |
1 Færdig | FørstRengør blæksprutten, og rids dens overflade i store, rektangulære firkanter. Krydr den med tørret chili, citronsaft, -skal, salt og peber. Lad den trække 1 times tid. |
2 Færdig | DerefterTag nu en tykbundet gryde, og læg høet i. Find en sigte, der passer til gryden. Marinér stenbiderrognen i olivenolien, og læg den i en skål, der kan stå i sigten. |
3 Færdig | OgGå udenfor og sæt ild til høet – sørg for, det virkelig brænder. Læg sigten med skålen i gryden, og kom låg på. Så går ilden ud, og stenbiderrognen absorberer aromaen fra røgen. Lad den stå under låg 1 minut, og sæt den derefter i køleskabet tæt lukket med madfilm. |
4 Færdig | OgSmag yoghurten til med salt og lidt citronsaft. Varm en pande op uden fedtstof. Den skal være så varm, at den lige nøjagtigt begynder at ryge. Læg blæksprutten med den ridsede side nedad, og kom med det samme en pande ovenpå for at holde den nede. Den skal bare have 45 sekunder. Træk den fra varmen, og skær den ud i tynde skriver. |
5 Færdig | Til sidstTag en skefuld yoghurt, og kast den hen ad tallerknen. Læg sprutten ovenpå og den røgede rogn omkring. Slut af med olivenolie og frisk oregano. Drys salt og peber på, og servér straks. |