• Home
  • Forår
  • Agedashi-tofu med revet radise, lynsyltede agurker og sød miso
Agedashi-tofu med revet radise, lynsyltede agurker og sød miso

Del med dine venner:

Ellers kan du bare kopiere denne adresse

Det skal du bruge

35 g hvid misopasta
100 g mirin
15 radiser
Ca. 200-300 g drænet silketofu
200 g kartoffelmel
12 agurkeskiver
2 stykker kombutang
1-2 spsk sukkerfri sojamælk
2 dl lagereddike
1-2 spsk soja
2 spsk sukker
Salt
Smagsfri rapsolie
Ca. 1200 ml vand til kombutang
Ca. 1200 ml vand til sojabønner
Purløg

Agedashi-tofu med revet radise, lynsyltede agurker og sød miso

Af: Elizabeth Palmgren / Foto: Sara Hoffgaard

Sådan gør du

En frisk forårsforret med smag og tekstur. Agedashi-tofu er en traditionel japansk ret, som typisk serveres med revet kinaradise og finthakkede forårsløg. Med forårets komme er agurk og radise i dansk sæson og passer godt som friske elementer i kontrast til den fede friturestegte tofu og fyldige sauce.

Ordforklaringer:

Shojin ryori kan oversættes til: åndelige fremskridt under madlavning.

Zen betyder meditation. Meditation er affødt af det latinske ord meditor : At øve/forbedre sig.

Miso: Pasta af fermenterede sojabønner.

Mirin: Fermenteret sød risvin.

Kombutang: Tangart med højt indhold af umami.

Silketofu: Tofu med en blød silkeagtig konsistens.

Agar: Udvindes fra rødalger eller tang og giver en geleagtig konsistens.

Den resterende dashi kan bruges til en utraditionel misosuppe: Steg en håndfuld tomater i en lille smule olie, til de er helt møre, og man kan mase dem ud med en ske. Tilsæt en smule salt og peber. Bland tomater, tomatsaft og dashi og varm massen op i en gryde. Når det er lige under kogepunktet, skru ned for varmen og tilsæt en spiseske miso. Rist pinjekerner, mens misoen absorberes i suppen. Tilsæt de ristede pinjekerner til den varme suppe og top med basilikum.

*Mirin, tofu, kombutang og sojabønner kan forhandles i de fleste asiatiske/helsebutikker eller i Magasins Mad & Vin.

1
Færdig

Først

Sæt kombutangen i i blød natten over (anvend gerne mineralvand, som er blødt vand, da det medfører, at umamien lettere trækkes ud af kombutangen). Sæt kombutangen over i samme vand næste dag. Lad den simre i cirka en time og afskum jævnligt. Det er svært at sige, hvornår dashien er færdig, da det afhænger af typen, men farven skal ligne rav, og den skal have en tydelig smag. Vandet skal ikke koge, da det gør kombutangen bitter. Kombuen kan efterfølgende anvendes til andre retter og bør ikke smides ud.

2
Færdig

Derefter

Pak silketofuen ind i tre lag køkkenrulle på en tallerken og læg en tallerken over for at presse væske ud. Skær tynde skiver agurk på et mandolinjern eller med en kniv. Salt agurkeskiverne, og skyl dem under koldt vand. Pres væske ud.

3
Færdig

Og

Varm eddike og sukker op, indtil sukkeret er opløst. Tilsæt agurkeskiverne og lad dem ligge i opløsningen, til de har fået smag, men ikke ændret farve.

4
Færdig

Og

Reducer mirinen til halvdelen ved opvarming, indtil den skifter konsistens og bliver til en tyk masse. Bland mirinmassen med miso, og smag efter, indtil der opnås en god balance mellem det salte og søde.

5
Færdig

Til sidst

Forbered en tallerken med kartoffelmel. Varm dashien op. Skru ned for varmen og tilsæt til sidst sojamælk og sojasauce og lad saucen koge ind. Dub tofuen og skær den ud terninger. Varm olien op i en gryde. Skru ned for varmen, når olien begynder at boble. Dyp tofuen i kartoffelmel på alle ledder og kanter. Kom tofuen i olie. Tag tofuen op, når den har opnået en sprød overflade og læg den på fedtsugende papir.

6
Færdig

Anretning

Læg tre tofustykker i en flad skål. Smør tofustykkerne med misodressing på overfladen. Form revet radise som en kugle og læg på tofuens overflade. Rul en syltet agurk rundt om en stak purløg og placer skråt oven på radisen. Hæld dashi/sojamælksaucen i. Tofuen vil absobere saucen, som giver en dejlig smag, men gør også dejen blød, så retten bør serveres med det samme. Velbekomme!

previous
Blancheret porre, bagt tomat, muslinger og parmesan
next
Pocherede æg med græskar, dild, rosenkål og valnødder

Add Your Comment