400 g butterdej, optøet, men kold | |
500 g æbler, gerne syrlige | |
½ dl vand | |
50 g sukker | |
1 tsk citronsaft eller æblecidereddike | |
Salt | |
Evt. 1 tsk kanel, ¼ tsk stødt ingefær og et nip fintrevet muskatnød | |
1 sammenpisket æg til pensling | |
Sukker til drys |
Æblekamme eller æblelommer er noget, der er almindelig kendt i England, men herhjemme har vi ikke rigtig taget det til os. Det er i grunden en skam, for de er superlækre og en god måde at få brugt sine æbler på.
1 Færdig | FørstSkræl æblerne og skær dem i grove tern. Kom ternene i en lille gryde med vand, sukker, citronsaft, et nip salt og evt. krydderier. Kog op, til sukkeret er opløst, og skru så ned for varmen. Lad æblerne simre under låg ved lav varme, til de er meget møre. Det tager ca. 10-12 minutter. Tag gryden af varmen og brug en gaffel til at mose æblerne til en grov mos. Sæt mosen på køl natten over. |
2 Færdig | DerefterForvarm ovnen til 200 grader. Rul butterdejen ud til ca. 36 x 24 cm. Skær 6 kvadrater i butterdejen og læg en god skefuld æblegrød midt på hver af dem. Pensl kanterne af butterdejen med æg og fold det ene hjørne over, så du danner en trekant. Pres kanterne med fingrene, så ægget limer butterdejen sammen. |
3 Færdig | OgPensl trekanterne med æg og drys lidt sukker over. Brug en skarp kniv til at lave et par huller i butterdejen, så damp fra æblegrøden kan slippe ud. |
4 Færdig | OgBag æblekammene i 15 minutter ved 200 grader, sænk temperaturen til 180 grader og bag i yderligere 10 minutter, til de er gyldenbrune. |
5 Færdig | Til sidstAfkøl, til de ikke er glohede, men lune, og spis. TIP: æblekammene er også gode at få med som snack i madpakken. |