De oprørske miniburgere på Nørrebro
Burgerrestauranten Sliders fejrede to års fødselsdag i november, og i den anledning tog vi en snak med gutterne bag konceptet. Læs med og bliv klogere på de små burgere med en stor mission.
Hvorfor servere én stor burger, når man kan servere tre små? Og hvorfor sidde for sig selv, når man kan sidde sammen med andre? Det er nogle af grundtankerne bag restaurantkonceptet Sliders, der for nyligt kunne fejre sin to års fødselsdag. I den anledning var Copenhagen Food forbi for at ønske tillykke og gøre status.
Sliders er oprindeligt grundlagt af fire gode kammerater tilbage i 2014. Siden da er halvdelen af teamet rykket til Los Angeles for at arbejde i en anden branche, så det er partnerne Ludvig Abildtrup og Christian Boysen, der sammen med brand manager Virgil Nicholas står for den daglige drift af restauranten.
Et oprør mod caféburgeren
Nogle serveringer er så store, at man kunne have nøjes med halvdelen, og du har nok også selv været nødsaget til at levne halvdelen af dine pomfritter og overbollen på din burger.
”Idéen med Sliders opstod, fordi vi synes, det var et problem, at man kun kunne spise én ting, når man gik ud for at spise. Alt er stort, så man bliver hurtigt mæt, selvom man egentlig gerne ville have smagt på noget mere,” fortæller Ludvig.
Tre år forud for åbningen af Sliders satte Ludvig, som har to års kokkelære i baggrunden, sig for at lege med miniburgere, eller sliders, i køkkenet. Undervejs blev de testet og godkendt af prominente madkendere, heriblandt Claus Meyer. Resultatet af legen blev til de ni forskellige miniburgere, som er blevet serveret på restauranten siden begyndelsen. Et par eksempler er Triple Truffle Cheese, Sloppy Mama og Ugly Duckling, og selvom navnene måske ikke antyder det, ligger der ikke desto mindre en stor arbejdsindsats og oceaner af tid bag. Og det er især dét, Sliders skyder skylden for sin succes på:
”Der blev taget rigtig godt imod Sliders på grund af det stærke forarbejde, som vi lagde tre år forud for åbningen. Det var virkelig vigtigt, at de her ni burgere sad lige i skabet hver især. Og dem har vi holdt fast i lige siden, fordi de er vores manifest. De er vores oprør mod det etablerede burgerbegreb,” fortæller Christian.
Ja, for hvis du går på Sliders med forventningen om at få en klassisk burgerservering, bliver du nok en smule overrasket. Ludvig forklarer: ”Folk skal lige finde ud af, hvad Sliders er, for det er ikke en almindelig burger. De er små, og de kan være intense, og så mætter de utroligt meget på smag.”
Men det er ikke kun størrelsen og smagen, der er anderledes. Også serveringen skiller sig ud. En ting er, at du kan gøre din servering lidt mere fancy og tilkøbe guldflager på dine pomfritter for en 50’er. En anden ting er, at Sliders’ burgere kommer i sort indpakningspapir, og pomfritterne serveres i pap. Det minder altså om den type burger, du køber på farten hos eksempelvis McDonald’s, men ifølge drengene behøver en vellavet burger ikke fancy emballage. Og selvom det er banalt, er det vigtigt at understrege:
”Alle kan spise en burger, og der er ikke nogen pæn måde at gøre det på!” siger Virgil.
Count blessings, not calories
Sliders’ motto opsummerer meget godt hensigten med stedet: ”count blessings, not calories”. Det handler om den gode smag og om at servere et måltid med kærlighed, hvor der ikke er sparet på noget. På samme måde er der ikke sparet på stemningen og oplevelsen af at spise på restauranten.
”Til at begynde med var det meningen, at Sliders skulle være et hyggested, hvor man tog sig en miniburger og en bajer med gutterne. Vi havde måske forestillet os et mindre lokale et andet sted, men da lokalet her ved søerne blev ledigt, var det simpelthen for godt til at lade ligge. Og vi har virkelig arbejdet på at skabe gode omgivelser med plads til hver en gæst,” fortæller Christian.
Gæsterne på Sliders er alt fra unge til børnefamilier og til folk i jakkesæt, der ikke umiddelbart ser ud, som om de normalt mæsker sig i burgere. Man kan enten sidde ved vinduerne og kigge udover bylivet og søerne på Nørrebro, eller man kan sætte sig blandt de øvrige gæster ved restaurantens langbord. Der er frit valg, men ingen reserveringer.
”Som princip kan man ikke reservere et bord. Men det kan folk godt forstå, og de værdsætter det, fordi det er synonymt med, hvad Sliders vil og kan. Vi lytter til dig og passer på dig, og vi vil gerne være din bedste ven,” fortæller Virgil.
Stemningen betyder noget, og derfor er restauranten indrettet med sorte vægge og dæmpede lys. Intentionen er at skabe nogle rammer, der sætter prikken over i’et på spiseoplevelsen, så folk får en god fornemmelse og har lyst til at komme igen.
”Alt er uformelt. Serveringen, måden du sidder på, og at du spiser med fingrene. Her larmer, musikken spiller, og der er proppet med gæster, men det passer godt til stedet. Det giver en fællesskabsfølelse,” fortæller Christian.
Er burgere blevet gourmetspise?
I disse år ruller restauranterne frem på den københavnske madscene, og man kan finde anseelige spisesteder overalt i bydelene. Mens mange af dem placerer sig i kategorien ”gourmet” og ”fine dining”, spørger vi Sliders, hvor de befinder sig i virvaret.
”Hvis gourmet er tid, så ja, så bruger vi rigtig meget tid, og så laver vi gourmetburgere. Braiseringer tager jo hele lørdagen, men her har vi gjort det for vores gæster. Jeg vil faktisk hellere sige, at det er mad med kærlighed, end det er gourmet,” udtaler Ludvig og fortsætter:
”Allerede fra første dag bad folk om Sliders nummer to, og på det tidspunkt havde vi slet ikke skænket det en tanke. Vores oprindelige tanke var at åbne det her sted af egen lyst, fordi vi synes, konceptet var sjovt, og vi ville gerne skabe et sted, hvor folk havde lyst til at være,” fortæller Ludvig, og Christian fortsætter: ”Hvis vi finder det helt rigtige lokale, der passer til os, så vil vi åbne Sliders nummer to, men vi forhaster os ikke.”
Fast food er som regel hurtig mad, men det er en burger altså nødvendigvis ikke. I hvert fald ikke dén, du kan få hos Sliders. Her er der en tanke bag alting, og det kræver tid og kærlighed at lave god mad og give en god oplevelse. Og vi må sige, at det lykkes. Havde det ikke været højlys dag og midt i arbejdstiden, kunne vi nemt have knappet et par øl op, for såvel selskab som stemning hos Sliders var i top.
Fra venstre: Christian Boysen, Virgil Nicholas og Ludvig Abildtrup.
LÆS OGSÅ: Københavns 5 bedste pizzaer