Østers & kvæder
Østersen lever langs Vesteuropas kyster fra Norges kyst til Middelhavet, hvor den som regel findes på lavt vand. I Danmark lever østersen især i den vestlige Limfjord. De kølige vandtemperaturer i Limfjorden gør, at de danske østers vokser langsommere end eksempelvis de franske. Til gengæld får de en mere speciel og fyldig smag, som har givet de danske Limfjordsøsters ry for at være blandt verdens mest eftertragtede. Østersen er perfekt nytårsaften med et glas champagne i hånden.
Kvæden er en pære- eller æblelignende frugt. Kvæder har i flere tusinde år været spist som frugt. Men i dag er den nærmest ukendt. Den er meget hård at bide i, og de forskellige sorter har varierende indhold af garvesyre, så nogle er meget syrlige eller bitre. Smagen træder først rigtigt frem efter tilberedning, hvilket er endnu et godt argument for at bruge dem i køkkenet.
Marcus Lund Sandemann har været i køkkenet med den hårde frugt og den muskuløse musling.