Nyt bæredygtigt initiativ giver dig mulighed for at sætte varer på hylderne
Forbrugere i dag er mere bevidste om deres fødevarevalg end nogensinde før. Et nyt initiativ fra Irma skal støtte små nye, bæredygtige madiværksættere og lade forbrugerne være dommere over, hvad de ønsker på hylderne i dagligvarehandlen. Vi var med, da en håndfuld håbefulde iværksættere forleden samledes i CPH Food Space.
Der var fuldt hus, da vi i onsdags besøgte CPH Food Space til en aften om mad, iværksætteri og bæredygtighed. Den unge stjernekok Rasmus Munk, som er kendt fra Alchemist, åbnede arrangementet med et foredrag om sin oplevelse af iværksætteri i den gastronomiske verden. Derefter pitchede forskellige iværksættere deres bæredygtige idéer.
Bæredygtighed, bæredygtighed, bæredygtighed
Rasmus Munk bidrog med en klar agenda, som omhandlede vigtigheden af at anvende mad som en katalysator for information og oplysning af andre vigtige samfundsmæssige emner, herunder miljø, folkesundhed og fødevarekendskab.
Selvom bæredygtighed måske snart er blevet et buzz word, var det fællesnævneren og fokusset for deltagerne i aftenens Irma Food Pitch. Anledningen til pitchen udspringer af et nyt samarbejde mellem Irma og Greater Copenhagen Food Startup, som skal hjælpe små iværksættere med bæredygtige profiler til at nå ind på det stærkt konkurrenceprægede fødevaremarked. Initiativet breder sig desuden også på Coops crowdfunding-platform, hvor man som Coop-medlem har mulighed for at investere i de forskellige virksomheder og på den måde skabe mulighed for, at de kan findes på hylderne i dagligvarehandelen.
Mange af deltagerne i aftenens pitch var bestemt interessante, og vi fandt nogle klare favoritter, som bød ind med innovative produkter med vigtige buskaber:
Plantepølsen
Plantepølsen kæmper for at skabe nye alternativer til vegetariske måltidsløsninger. I virksomhedens lille butik på Jægersborggade kan man købe vegetarhotdogs med lovning om, at der hverken er sparet på smag eller umami trods udeblivelsen af kød. De vegetariske pølser bliver blandt andet lavet af pulp fra Frankies Juice, som er overskuddet af frugt og grønt fra juiceproduktionen. Pølserne består af 50% grønt og suppleres med quinoa, hvedeprotein og kikærter. Derudover er Plantepølsen ved at udvikle plantefars, som også vil være at finde i dagligvarehandlen.
Copenhagen Winery
Hos Copenhagen Winery bliver der produceret økologiske og biodynamiske vine uden tilsætning af aromastoffer, sulfitter og farvestoffer. Vinene produceres hovedsageligt af over tusind år gamle oprindelige, danske æblesorter, men også af blomster, kogler og kirsebærsorten slåen.
Blid
Blid er navnet på nogle gærede drikke med naturlig brus. De forskellige varianter er produceret med tanke på at skabe en drikkevare, som spiller på naturlig syre i stedet for sukker, og som derfor fungerer som et godt alkoholfrit alternativ til vin på middagsbordet. Der er varianter for enhver smag, og det tæller blandt andet brændt citron, agurk og sort peber samt jordbær.
For at læse mere om alle de deltagende iværksættere og følge vejen til hylderne i supermarkedet, kan du besøge crowdfunding.coop.dk.