Mit madliv: Lasse Wulff Hansen
Sidste år roede Lasse Wulff Hansen som den første dansker over Atlanterhavet sammen med makkeren Mads Vangsø. I torsdags skubbede han endnu en gang båden fra havnen på La Gomera ud for Nordafrikas kyst og dragede sammen med tre andre viljestærke danskere ud på en rotur mod Caribien, når Talisker Whisky Atlantic Challenge 2019 skydes i gang. En tur, de først forventer at være hjemme fra i slutningen af januar. Men hvad spiser man egentligt på sådan en tur for at holde kroppen i gang og humøret højt? Vi fangede ham lige inden afrejsen til en snak om hans forhold til mad generelt.
Om Talisker Whisky Atlantic Challenge 2019
Afstand: 5.000 kilometer fra kysten af La Gomera, De Kanariske Øer, over Atlanterhavet til havnen i Antigua.
Antal hold: 35 bestående af 103 roere.
Kalorier brændt: 8.000 om dagen. Roerne taber 20% af deres kropsvægt i løbet af tuen over Atlanterhavet.
Talisker Whisky Atlantic Challenge er inspireret af MacAskill-brødrene, der roede fra Eigg til Skye i Skotland for næsten 200 år siden. Her etablerede de Talisker Destilleriet. Ligesom grundlæggernes lange rotur repræsenterer Talisker Whisky Atlantic Challenge eventyr, styrke, karakter og viser, hvad det betyder at være i besiddelse af den vilde ånd og vovemod, som er hele grundkernen i Taliskers værdier.
Hvad er normalt et godt måltid for dig?
”Jeg elsker mad, der ikke er for prætentiøst. For mig betyder det, at maden er blevet kælet for, og at der er blevet brugt gode råvarer – men retten må gerne være simpel og til at forstå. For mig bliver en ret ikke ”frækkere” af, at den er toppet med en uddøende art af tissemyrer. Jeg ved simpelthen ikke nok om mad til, at jeg sætter pris på det. Det er til gengæld nemt for mig at sætte pris på mad, hvor kokken har gjort sig umage og formår at bringe en stor smag frem i en simpel og enkel ret.”
Hvad er din yndlingscocktail?
”Amaretto Sour. Jeg er en kæmpestor sukkergris, og jeg elsker marcipan. Sødmen og syrligheden er helt vildt lækker, og det er for mig indbegrebet af en god cocktail.”
Hvad er din yndlingsrestaurant?
”Helt klart Restaurant BARR! De laver den mest vanvittige wienerschnitzel. Og jeg forguder, at man har besluttet sig for at banke så meget kærlighed ind i en wienerschnitzel. Den er direkte guddommelig. Mit første restaurantbesøg hjemme i Danmark efter min tur over Atlanterhavet sidste år var på BARR, og jeg spiste en schnitzel til hovedret – og en til dessert.”
Hvad er dit eget forhold til madlavning?
”Jeg elsker at lave mad. Det dejlige ved madlavning er, at resultaterne bliver gode, hvis man virkelig gør sig umage. Og jeg er vild med at gøre mig umage. Jeg har tilbragt en del tid i køkkenet med nogle rigtigt dygtige kokke, og jeg har set dem over skulderen og ivrigt skrevet mig alt bag øret. Det har jeg lært en del af, og jeg mener selv, at mine egenskaber i et køkken er ganske gode. Derudover giver tiden i køkkenet mig et frirum, hvor jeg kan høre podcasts og drikke et glas vin i ro og mag. Det nyder jeg rigtig meget.”
Hvad er det mest eksotiske, du nogensinde har spist?
”Jeg var for år tilbage en tur i Kina. Der spiste jeg vandmand. Det var en ret speciel oplevelse, og jeg har ikke umiddelbart behov for at spise vandmand igen.”
Hvad har du altid i dig køleskab derhjemme?
”Jeg har altid smør, champignoner og tomater.”
Hvad består jeres kost af på jeres tur over Atlanterhavet?
”Tørkost, hjemmelavede morgenmadsrationer, slik og nødder. Der kan ikke medbringes frisk mad, da vi ikke har plads til den på båden og heller ikke har udstyret med til at tilberede den. Derfor har vi kun tørkost med, som bare kræver varmt vand. Morgenmaden kommer vi flødepulver i, så den bliver sød og fyldigt, når vi tilsætter vand. De øvrige spiselige ting, vi har med på turen, har til formål at gøre indtaget af kalorier enkelt, hurtigt og lækkert.”
Hvad gør I for, at maden ikke bliver for ensformig?
”Vi har mange forskellige udgaver med af alle måltidstyper. Tørkosten kommer i mange varianter, og vores snacks består for eksempel af cirka 15 forskellige slags.”
Har du nogle favoritter fra proviantkassen?
”Jeg elsker jo som tidligere nævnt marcipan, og vi har for eksempel protein-marcipanbrød med. Dem er jeg helt tosset med. Derudover har vi Ritter Sport med, og da jeg kan generelt rigtig godt kan lide slik, så det er også en favorit.”
Hvad savnede du mest fra maden verden sidste år, da du roede over Atlanterhavet?
Jeg savnede god morgenmad og friske råvarer. Alt på båden bliver i sidste meget ensformigt, da intet af det for alvor er friskt og sprødt. Derfor har vi også gjort os meget umage med nogle superlækre morgenmadspakker. Mikkel (en af de andre roere) og hans mor har stået i to dage og lavet lækker morgenmad, som de har vakuumpakket. Alt sammen for at gøre vores morgenmad mere interessant.”
Hvor stor en del af døgnet går med at tænke på mad, når man ikke laver andet end at ro?
”Ikke særlig meget af tiden for mit vedkommende. Jeg tænker på alt muligt andet. Men når tankerne så bevæger sig ind på madens verden, fylder den lækre italienske pasta eller den saftige bøf ret meget.”
Hvad var det første, du spiste, da du kom til Caribien sidste år?
”En iskold Bounty Bar, og dertil drak jeg en iskold Coca Cola. Det var guddommeligt, fordi jeg havde fantaseret om noget koldt og knasende i så lang tid. Vildt lækkert!”
LÆS OGSÅ: Mit madliv: Andreas Jessen