Mit madliv: Gabriel Hedlund
Gabriel Hedlund er en mand, der har oplevet mange verdenskøkkener. Gabriel har gennem en årrække arbejdet som kok i udlandet i blandt andet Thailand, Myanmar, Norge og Tyskland. Her i Danmark har han haft sin tid på restauranter som Herman, Kokkeriet og Noma, men Gabriels svenske rødder har trukket ham tilbage til hjemlandet. De sidste par år har han svinget gryderne på den svenske restaurant Vollmers i Malmö.
Hvordan var det at vinde Sol over Gudhjem her i sommeren 2019?
“Det var ret overvældende og megafedt at vinde. Jeg havde selvfølgelig håbet på at vinde, men under selve konkurrencen så det lidt mørkt ud.”
Hvordan havde du forberedt dig på konkurrencen?
“Jeg havde trænet lidt i køkkenet på Vollmers inden. Den ristede kærnemælksskum, jeg lavede til forretten, tog ret lang tid at lave. Så jeg var nødt til at teste nogle tricks inden konkurrencen, så det kunne gå hurtigt nok til, at jeg kunne bruge den. Til hovedretten, hvor hovedelementet var kalvehøjreb, havde jeg trænet med forskellige kernetemperaturer, så den var så perfekt som muligt.”
Hvor stammer din passion for mad og madlavning fra?
“Min passion for mad begyndte allerede at spire, da jeg var barn, i skolen til hjemkundskab. Jeg var ofte den, der var først hjemme i familien, så der gik jeg i køkkenet og testede en masse ting på egen hånd. Min mor var dog ikke så glad for det, når hun er par gange om ugen kom hjem til et køkken, der lignede et bombet lokum.”
Hvad er et godt måltid for dig?
“Et måltid, jeg ikke selv har tilberedt. Jeg kan aldrig rigtig nyde det, jeg selv laver, fuldt ud. Jeg bliver meget “mæt” på duftene, når jeg laver mad.”
Hvad er din favoritingrediens?
“Smør og citron, det kommer jeg langt med i køkkenet.”
Hvad er din yndlingsrestaurant?
“De to restauranter, jeg har spist mest på det sidste år, er IBU af Henrik Jyrk og FRANK (fra da Christoffer Brink stadig var køkkenchef). Begge er virkelig hyggelige restauranter med rigtig god mad og et vildt kompetent personale. I verden er det nok Wildair i NYC, der spiste jeg meget, da jeg boede i der.”
Hvad er det mest eksotiske, du har spist, og hvor var det henne?
“Jeg har boet i Bangkok og Yangon, hvor jeg spiste meget mærkeligt undervejs. Jeg tror faktisk, at jeg engang fik serveret hund, men som de lokale kokke først fortalte mig om bagefter.”
Hvad har du altid i dit køleskab?
“Masser af friske grøntsager, smør og hvidvin (oftest riesling).”
Hvilken menu serverer du, når du får gæster?
“Jeg plejer at lave thai eller indisk. Det er nemt at lave, fungerer godt som delemad, og man kan sidde længe og spise. Men sidst vi havde gæster, blev jeg nødt til at lave pasta bolognese. Gæsternes lille dreng havde hørt, den var særligt god, så det havde han bestilt. Heldigvis for mig gav han den meget høje karakterer.”
Hvilken ret laver du, når det skal gå stærkt?
“Så laver jeg oftest bare noget ud af de rester, vi har i køleskabet. Det ender næsten altid i noget asiatisk.”
Hvad er den mest nødvendige eller unødvendige køkkenmaskine, du har købt eller vil købe?
“Stavblenderen kan jeg ikke undvære, den bruger jeg meget ofte, når jeg laver mad. Den mest unødvendige maskine må være en toastmaskine. Jeg havde en, der stod og samlede støv i 6-7 år, indtil jeg smed den ud, og jeg brugte den ikke en eneste gang.”
Hvilken ret kan du forføre en kvinde med?
“Det kommer meget an på sæson. Men perfekt tilberedt fisk med smøremulsion har fungeret rigtig godt et par gange i mine yngre dage.”
Hvordan ser du den gastronomiske udvikling i Danmark?
“Jeg har desværre ikke fulgt så meget med, som jeg kunne ønske mig de sidste to år, da jeg har arbejdet i Malmö. Men jeg kan se på den kaliber af restauranter, der åbner i øjeblikket, at det stadig er et skyhøjt niveau. Og man får virkelig meget for pengene i mellemklasserestauranterne, hvilket man som gæst kan nyde rigtig godt af.”
LÆS OGSÅ: Mit madliv: Julie Christiansen