MIT (ASIATISKE) MADLIV: LOUISA LORANG
Kok og kogebogsforfatter, Louisa Lorang, der blandt andet er kendt fra GO' Morgen Danmark og Maddysten på DR1, er aktuel med kogebogen Asian Style. Vi mødte hende til en lille snak om forskellene på de asiatiske køkkener, og hvor hun selv køber ind, inden hun sætter blus på wokken.
FOR THE ENGLISH VERSION GO HERE
Hvad er det, der gør det asiatiske køkken interessant at arbejde med?
Det er jo et bredt køkken ligesom det europæiske – bare endnu vildere. Jeg elsker både de snaskede og friterede elementer samt alle de bunker af stærke krydderier, de benytter. Og så byder køkkenet også på et hav af friske, sprøde grøntsager og urter, der gør det både sundt og velsmagende.
Hvad er din livret fra det asiatiske køkken?
Det er svært at sige. Men jeg elsker blandt andet dumplings, fordi de egner sig så godt til at dele med venner og familie. Og så elsker jeg alt med kimchi, fordi det bidrager med så meget dybde og smag, uanset om man kommer det i supper, i pandekager, på ris eller hakker det i en mayonnaise. Okonomiyaki er også kraftigt vanedannende, fordi det er så sødt, blødt og lækkert. Til sidst vil jeg måske nævne en god ramen, hvor man selv kan skrue op og ned for, hvor stærkt den skal være.
Hvordan adskiller de asiatiske køkkener sig i grove træk fra hinanden?
Groft sagt byder det vietnamesiske køkken på bunker af friske krydderurter. Det thailandske køkken er for mig curries- og lækre wokretter. Det japanske køkken er mere afdæmpet og eksotisk, mens det kinesiske køkken byder på sødme, chili og retter i comfort food-kategorien. Men altså, det er den meget forsimplede version.
Hvilket grundingredienser fra det asiatiske køkken har du altid i dit køleskab derhjemme?
Jeg har altid kimchi! Det kan jeg spise hele døgnet rundt – også til morgenmad. Og så har jeg altid chilisauce, fiskesauce, en række curry pastes, ristet sesamolie og miso. Det er simpelthen et arsenal af smagsgivere, der kan peppe selv den mest regnvejrsgrå onsdag op.
Hvilken asiatisk købmand bruger du selv i København?
Jeg bruger wakuwaku.dk til alt fra asiatiske indkøb til fredagsslik. Udvalget er kæmpestort og også sjovt. Men jeg benytter også Torvehallernes lille, asiatiske stade, som er et must for mig at besøge, når jeg er på de kanter. Og så er jeg også glad for “Chinatown” på Vesterbro, fordi de altid har det, jeg ikke lige kan finde andre steder – for eksempel frisk lotusrod.
Er der nogle klassiske fejl, vi danskere ofte begår, når vi kaster os ud i at tilberede asiatisk mad?
Det ved jeg faktisk ikke. Men jeg er fortaler for, at man skal kaste sig over det asiatiske køkken uden at fortænke det alt for meget. Smag til, leg og nyd, at vi kan få så mange sjove ingredienser leveret lige til døren.