Meze – Opskrifter til et mellemøstligt festmåltid
I kogebogen Meze finder du salater, snacks og små retter, der tilsammen kan udgøre et mesterstykke af et mellemøstligt festmåltid. Læs mere om Rukiye Benlis nye bog herunder
..er udgivet i samarbejde med Turbine Forlaget.
Vejledende udsalgspris: 224,95 kr.
Meze betyder ’at smage’, og ordet har sin oprindelse i det tyrkiske ’mazzeh’. Begrebet dækker over en række smukke retter, der gennem tiden er blevet serveret i store dele af Mellemøsten. I Danmark er man heldigvis – og endelig – begyndt at sætte pris på det mellemøstlige køkken, og Rukiye Benlis smukke bog om meze er landet på det helt rigtige tidspunkt. Retterne i bogen er beregnet til at blive serveret flere ad gangen, og tilsammen er de et forbilledligt eksempel på et festmåltid, som ikke kræver værtens konstante tilstedeværelse i køkkenet. Mange af retterne kan laves på forhånd, og det afslappede meze-format lægger desuden op til, at alt kan stilles på bordet samtidigt.
Et ældgammelt koncept
Bogen har et fint forord, der forklarer den århundrede gamle historie om meze’en, der er vandret gennem tid og over landegrænser fra de mørke værtshuse til den moderne restaurantscene. Smagene er mange og varierede, og for at lette opgaven med at kombinere retter har Rukiye Benli på smart vis sammensat menuforslag til både brunch, frokost, buffet og middagsselskaber bagerst i bogen.
Men what to choose? Det kan være svært ved at vælge mellem retterne i Meze, da man med den smukke billedeside får lyst til at gå i gang med at hakke og brase med det samme.
Bogen indeholder retter som halloumi, hummus og tabouleh – ord, der endelig er på vej ind i det danske ordforråd. Men heldigvis indeholder bogen også mange retter, som man ikke så ofte støder på på den danske restaurantscene. Herunder retter som freekeh, tamara og mutabbal, som er en sand skam ikke at kende. For dem, som ikke er så kendt udi varme krydderier eller krydderiblandinger, har Rukiye også udarbejdet forklaringer og opskrifter.
Se fire opskrifter fra Meze herunder: