Læg Sydfyn til ruten
Fyn er en dødssyg omvej på 200 møgirriterende kilometer. Eller hvad? Råvarerne er gode og ildsjælene mange i ’Danmarks have’, så næste gang, du skal den vej over, så snup da et par dage på øen, som har så meget godt at byde på. Vi guider til gode oplevelser, hvis du drejer mod syd i stedet for at fortsætte ad E20.
Fyn er efter sigende bare en dødssyg omvej på 200 møgirriterende kilometer, hvis man skal tro Ulf Pilgaards karakter i den TV-reklame for Mols-linjen, som kørte for nogle år siden. Det fik fynboerne op af stolene, for den slags spot var bare for meget for det stolte folk på øen i midten.
H.C. Andersen kaldte til gengæld Fyn for ’Danmarks have’, og digterens ord vækker mere genklang blandt fynboer. Her står man sammen med stolthed, og når resten af det kulinariske Danmark hylder Lammefjordens asparges som landets bedste, holder fynboerne troligt fast på, at de bedste asparges kommer fra Fyn. Måske har de ret. I hvert fald er der rigtig meget dejligt at komme efter på Fyn, hvis man holder af god mad og våde varer.
Vi er i provinsen, og her er hverken avantgarde gastronomi eller cutting edge råvareforædling, men masser af gode restauranter og exceptionelle specialiteter. De gode råvarer vælter op ad den frodige muld, og det gavmilde øklima gør sit til forædlingen. Men Fyn ville ikke være, hvad Fyn er, hvis ikke det var, fordi de dygtige producenter er gode til at stå sammen. De store hjælper de små og lærer nok også noget til gengæld. For eksempel stiller Albani laboratoriefaciliteter til rådighed for de mindre bryggerier, og Bryggeriet Refsvindinge malter for sine kollegaer, så fynsk korn ikke behøver forlade øen for at blive maltet.
Fyn er ikke en udpræget turistø, men et sted, hvor producenterne er afhængige af stamkunder. Det betyder, at man ikke bruger meget tid på øen, før man indser, at her bruges der mere krudt på produktudvikling, end der bruges på at udvikle fancy emballage til middelmådige varer. Og hurra for det! Næste gang, du alligevel skal tilbagelægge de møgirriterende kilometer hen over Fyn, så kør sydover fra E20. Her er en forsmag på, hvad der venter dig af oplevelser.
ØLREVOLUTIONENS ARNESTED
I 1980’erne var der 12 bryggerier i Danmark, i dag er der 120. Ølrevolutionen skyllede ind over Danmark i slutningen af 1990’erne, og det hele startede faktisk på Fyn. Bryggeriet Refsvindinge begyndte som et af de første at eksperimentere med anderledes gærtyper og malt. Øllen Ale No. 16 var resultatet af bryggeriets mest vellykkede forsøg, og i dag er den kendt og elsket af ølentusiaster over hele verden. Omkring tyve bryggerier findes der på Fyn og øerne nedenfor, så der er sjældent langt mellem det gode (eller i hvert fald specielle) øl. Kør af broen ved Nyborg og fortsæt ti minutter sydpå, så er du ved Bryggeriet Refsvindinge, hvor du kan få en rundvisning i bryggeriet og se, hvilke processer der er involveret i ølbrygning. Du kan også nøjes med en tur i gårdbutikken, hvor der er et enormt udvalg af de øl, som brygges på Refsvindinge.
FYNSK TAPAS OG VIN
Smut forbi en af de ni vingårde på Fyn, Langeland og Drejø, som tilsammen udgør ”den fynske vinrute” – eller vælg en af dem, hvis du vil spare tørsten. De fynske vinbønder har trods alt ikke så mange års øvelse, og de fleste lokale vine har en markant syre, som begrænser lysten til at bælle. Men derfor er det stadig sjovt at høre historierne fra de ildsjæle, som står bag vingårde som for eksempel Skaarupøre. Her, midt på en sydfynsk mark, står vinplanterne ranke, og indehaverne Carsten og Bente fortæller gerne entusiastisk om udfordringerne og glæderne ved at dyrke vin på Fyn. Snup en tapastallerken med lokale specialiteter til et glas af gårdens rød-, hvid- eller rosévine, opkaldt efter karakterer fra den nordiske mytologi. Du kan tage plads i den forvoksede vintønde, som bruges som smagerum, eller få ro i sjælen på en gåtur i vinmarken.
SMAG DEN LOKALE KALVA
Fra 1923 og frem, til Danmark kom med i EF i 1973, havde De Danske Spritfabrikker monopol på at producere sprit. Det betød blandt andet, at det eneste nye, danske spiritusprodukt, der blev udviklet i den periode, var Gammel Dansk. Tak til EF for at ophæve det forbud, for det har blandt andet skabt grobund for gode steder som Danmarks første mikrodestilleri, Aqua Vitae på Sydfyn. Her brænder Karsten Kjer Michaelsen brændevine for lokale frugtavlere og gode restauranter som Amass og Falsled Kro. Aqua Vitaes egne brændevine kan købes i den lille gårdbutik, som Karstens kone Lene står for, og på hylderne er blandt andet fynsk Kalva og akvavitter lavet på lokale urter, bær, gamle fynske æblesorter og druer fra destilleriets egen vinmark. Book en tid på forhånd, så giver Lene eller Karsten gerne en rundvisning i destilleriet.
OVERNAT PÅ STELLA MARIS
Med idyllisk beliggenhed og blændende udsigt til det fynske øhav og Tåsinge ville Stella Maris også være en anbefaling værd, hvis det var en campingplads. Her er dog tale om et luksushotel med en Saxo Bank-ejer i ejerkredsen, og der er ikke sparet på mange detaljer. Hotellet er nyrenoveret med skønne værelser, og der er også en fin restaurant. Tag plads her, hvis du er til gourmetpræget mad lavet af gode råvarer fra Fyn og Vejrø, betjening af den gamle skole og en fuldstændig betagende udsigt.
FYNS BEDSTE RYGEOST
Der er tre ting i den her verden, man skal holde sig fra, hvis man gerne vil være rig. Den ene er kvinder. Den anden er gamle biler. Den tredje er gamle mejerier. Jørgen Hoff fra Gunnestrup Mejeri & Bryggeri er ikke bleg for at dele ud af sin livsvisdom, og tryk endelig på knappen, for han er ret underholdende. Du kan møde ham i den lille gårdbutik, hvor han sælger ud af sine gode oste – heriblandt rygeosten, som er kendt som Fyns bedste og blandt andet blev serveret til Mary og Frederiks bryllup. Ostene ryges på gammeldags maner og laves efter en hemmelig opskrift, som måske – måske ikke – involverer, at der skal pisses på halmen. Spørg selv Jørgen, og husk også at prøve hans øl, der ligesom ostene er til salg og kan smages i butikken.
CHOKOLADEMESTER I SOVEBYEN
I den lille soveby Vester Aaby holder en mand med store ambitioner til. Kokken Henrik Konnerup besluttede sig for at stige af ræset, flyttede til Fyn – og fik travlt som aldrig før, da han åbnede sin lille chokoladefabrik i 2003. I dag har han 15 ansatte, sælger chokolade til hele verden og er ved at købe sin egen kakaoplantage i Afrika, så han kan styre produktionen fra bønne til butik. Mød Henrik og hans kone i fabrikkens lille butik, hvor mange af Konnerup & Co.’s chokolader kan købes med hjem i fine pakker. Her kan du også få Fyns måske bedste, hjemmelavede is og fabelagtige flødeboller med bisquitbund, let creme og crispy, mørk chokolade.
SMAGEN AF GLADE DYR
På Steensgaard Herregaard driver ægteparret Ann og Henning et ’principlandbrug’, hvor bæredygtighed og dyrevelfærd er tænkt ind i alle processer. Missionen er at vise, at man godt kan have en sund landbrugsforretning uden at drive rovdrift på naturen. Økologisk foder dyrkes på Steensgaards egne marker. Grise, køer, får og ænder går ude næsten hele året. Og herregården har eget slagtehus, så der kan varmslagtes uden stress til gavn for dyr og kødets smag. Du kan se det meste med egne øjne, for du er velkommen til at gå en tur ud og hilse på dyrene, og fra gårdbutikken er der frit udsyn til slagternes arbejde. I gårdbutikken kan du også købe kød og helt fantastiske charcuterievarer hængt i herregårdens kælder. Onsdag til lørdag er der åbent i Spiseriet, hvor der serveres en dagens ret af kød og grønt fra gården samt en dessert. Serveringen foregår i bedste folkekøkkentradition i skåle og på fade, og der er god mulighed for at møde nogle af de lokale, som gerne spiser aftensmad her. I stedets ånd skal der reserveres plads på forhånd for at undgå madspild.