Kroen under broen
Madfestivalen Copenhagen Cooking løber af stablen i august. Her kan du som et tilbagevendende indslag nyde simple, uprætentiøse og veltilberedte retter ved et langbord under Knippelsbro. Vi var med en lun sommeraften sidste år.
Luften er lun, og vandet har sneget sig op på de 20 grader. Det er sommer i Danmark, og vi sidder under en bro. Knippelsbro midt i København. Atmosfæren er tæt af stemning, gode samtaler og folk, der griner. Bølgerne skvulper mod kajkanten. Vi har drukket meget vin, og det er ved at blive sent. Men det føles, som om vi lige er startet. Der er få sommerdage, som er decideret magiske. Men én af dem er i dag. Det er en af dem, hvor man kan sidde ude hele natten i sommerkjoler og oprullede skjorteærmer. Natten dufter af blomstrende rapsmarker og varm asfalt. En sommernat i Danmark, når den er bedst.
Vi har godt selskab under broen. Restauranten har kørt i årevis hver august, og den virkelige inderkerne af gourmeter, bloggere, topkokke og andre madtosser fra København ved, at et besøg her er et must. Den ene måned, hvor Kroen under Broen holder åbent, gælder det om at score sig en plads mindst én af dagene. Måske er man så heldig at gnubbe skuldre med ’nogen fra Noma’ eller en New York Times anmelder, hvis man fascineres af den slags. I hvert fald sidder man tæt omkring det let vakkelvorne langbord.
Det er ikke geléer på sifonflaske eller den fineste og mest præcise kogekunst, alle de her mad-notabiliteter kommer efter. Langtfra. Denne dag er to kokke først startet på tilberedningen sent på eftermiddagen, efterhånden som råvarerne blev lastet af ved kajen. En åben grill udgør sammen med to kogeplader og en røremaskine restaurantens køkken til bespisning af de 60-70 gæster, som hver aften lægger vejen forbi. På grillen bliver der smidt det, som nu er kommet ind den dag. Det meste fra ejeren Sune Rosforths gode venner på den biodynamiske gård Birkemosegård på Sjællands Odde. Men der kommer også råvarer fra andre gode folk. Et kalvehjerte fra kalv nummer 507, nyslagtet og skåret i skiver. Porrer. Courgetter. Kål. Et par kasser stadig solvarme hindbær. Simple råvarer bliver til simpel mad, grillet over åben ild, efterhånden, som fadene bliver tomme. Den uprætentiøse og rustikke mad skyller vi ned med læskende naturvin, som gudhjælpemig er sejlet ind med skib hele vejen fra Frankrig. Solen er for længst gået ned, da vi siger tak for i dag. Mætte, fulde og lykkelige på den måde, man kun kan være det på en dansk sommernat af de varme.
KROEN UNDER BROEN
Kroen under Broen holder åbent hvert år i august og er blevet til på initiativ fra vinhandleren Sune Rosforth. Det er skiftende kokke, som står for maden. Hold øje med dette års åbningsdage på www. rosforth.dk.