Krenkerup Bryggeri – ærlig øl fra jord til bord
I naturskønne omgivelser på Lolland tårner Krenkerup Gods sig op. Et historisk gods, som gennem 650 år er gået i arv og netop har fejret 650 års jubilæum. Her driver de landbrug, skovbrug og bryggeri. Første bryg blev sat i gang i 2008, og ønsket var at skabe en ærlig dansk kvalitetsøl.
Vi træder ind i bryggeriet, som oprindeligt var godsets gamle kornlager. Det gamle bygningsværk med 300 år gamle egetræsbjælker står i kontrast til de moderne ståltanke, hvor øllet bliver produceret. En karakteristisk duft hænger i luften, og brygmester Constantin Förtner fortæller, at det er bryggeriets pilsner, der netop er ved at blive brygget.
Man siger, at det ikke er en let sag at brygge en rigtig god pilsner. En pilsner er en ren øl med en ren smag – enhver fejl vil kunne smages. Kan man brygge pilsner til perfektion, kan man sit håndværk. Derfor kræver det sin brygmester at brygge en god pilsner.
Og håndværk er netop, hvad de vægter højt hos Krenkerup Bryggeri, hvor øllet bliver produceret efter det bayerske Reinheitsgebot (renhedslov). En bryggemetode, der kræver, at man anvender rene råvarer og ikke tilsætter smagsstoffer, farve, sukker eller enzymer til øllet. På Krenkerup Bryggeri brygger de kvalitetsøl på vand, malt, humle, gær og intet andet. Det stiller høje krav til råvarerne. Krenkerup dyrker sit eget korn på marker, der strækker sig, så langt øjet rækker. Både for at drive et lokalt landbrug, men også for at sikre den bedst mulige kvalitet til ølbrygningen. Vandet filtreres, så der opnås en ideel sammensætning af hårdt og blødt vand til hver øltype. I nogle tilfælde tilsætter man malt, der er karamelliseret eller røget alt efter øltype.
Krenkerups øl er ufiltrerede med undtagelse af ’Lolland og Falster guld’ og pilsneren ’1367 Premium’. På den måde bibeholder øl fra Krenkerup, ligesom vin, flest smagsindtryk ved ikke at blive filtreret og pasteuriseret, bliver jeg fortalt. Målet er øl med karakter, som er kendetegnet ved enkelthed og ærlighed.
Kun en enkelt øl afviger fra Reinheitsgebot, og den hedder ’Brewers Secret’. Kun brygmesteren og bryggeriejeren kender opskriften på dette hemmelige bryg, der kun er tilgængelig i en begrænset periode og derefter aldrig brygges igen.
I gårdhaven, hvor Krenkerup Traktørsted ligger, er det tid til at smage på øllet, der serveres med snacks og lette anretninger. Det er svært at vælge mellem de 15 øl i sortimentet, men jeg bestemmer mig for en Krenkerup Weissbier.
Det er en lys øl, der er læskende, frisk og frugtig med et tæt tykt skum og et let bundfald. Solen varmer i ansigtet, og man kan ikke andet end at komme i sommerstemning.
Krenkerup Bryggeri forhandles blandt andet i Magasin og Løgismose.
Krenkerup Bryggeri
Krenkerupvej 33
4990 Sakskøbing
krenkerupbryggeri.dk
LÆS OGSÅ: Global vodka med lokal smag